Rechtbank 's-Hertogenbosch


Vervroegd uitspraak in zaken met onbevoegde hulpofficier

âs-Hertogenbosch, 27 april 2010 - Op donderdag 29 april doet het gerechtshof âs-Hertogenbosch uitspraak in drie zaken waarbij een onbevoegde hulpofficier betrokken was. Het hof vindt het van belang dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de consequenties van het onbevoegd handelen van de hulpofficier en doet daarom in twee zaken vervroegd uitspraak.

Onlangs is vast komen te staan dat een inspecteur van politie geruime tijd onbevoegd heeft opgetreden als hulpofficier van justitie. In de meeste gevallen betreft het onbevoegd handelen de beslissing tot de inverzekeringstelling van een verdachte. Wat de juridische consequenties daarvan zijn is nog onduidelijk. Voor de rechtspraktijk is het van belang dat die duidelijkheid er snel komt. Het hof zal hierover op 29 april helderheid verschaffen aan de hand van drie uitspraken.

In de eerste twee zaken wordt respectievelijk (poging tot) diefstal en heling ten laste gelegd. De uitspraken daarvan vinden plaats om 9.30 uur. De onbevoegde hulpofficier speelde ook een rol in een derde zaak, de Udense moordzaak, waar aanstaande donderdag om 12.15 uur uitspraak in wordt gedaan. Deze laatste uitspraak stond al gepland voor deze datum.

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 27 april 2010 Naar boven