Politie Groningen

Maatregelen rond Koninginnedag 2010

Groningen, 28-04-2010 o Koninginnedag wordt in Groningen traditiegetrouw groots en uitbundig gevierd. Koninginnenacht (29 april) is één van de drukste stapavonden in het jaar. Op Koninginnedag (30 april) gaan veel mensen naar de vrijmarkt aan de singels en in de namiddag en avond trekt de stad weer veel uitgaanspubliek.

Ook dit jaar willen gemeente en politie van de Koninginnenacht en -dag een geweldig feest maken, waarbij rekening met elkaar wordt gehouden. Om het voor iedereen leuk te houden, gelden een aantal spelregels.

Bepaalde straten afgesloten

Vanwege de verwachte drukte op Koninginnenacht en dag wordt een aantal straten afgesloten. Zo is het niet mogelijk om donderdag 29 april vanaf 22.00 uur vanaf de Poelestraat naar de Grote Markt te lopen. Daarnaast is het mogelijk dat er afsluitingen komen op de kruising Stoeldraaierstraat met de Vismarkt en de locatie Tussen Beide Markten, zeg maar het gebied tussen de Grote Markt en de Vismarkt. Om ervoor te zorgen dat er een goede doorstroming plaatsvindt, wordt er in deze gevallen alternatieve looproutes aangeboden. Deze alternatieve routes vindt u op de borden die geplaatst worden bij de afsluitingen. Wij adviseren u om de borden goed in de gaten te houden.

Alcohol en glas

Voor koninginnenacht en dag wordt er veel drank in glas en blik verkocht door slijterijen, supermarkten en avondwinkels. Het glas en blik komt vaak op straat terecht, waardoor mensen snijwonden op kunnen lopen. Daarom is de verkoop van alcohol in glas en blik vanaf donderdag 29 april 21.00 uur tot zaterdag 1 mei 06.00 uur verboden. Het verbod geldt voor horecabedrijven, slijterijen en winkels die zijn gevestigd binnen de diepenring. Op de terrassen en bij buitentaps mag dus alleen in plastic geschonken worden. In de horeca-inrichting mag wel in glas worden geschonken, mits de horecaondernemer er op toeziet dat glazen niet worden meegenomen naar buiten. Neem geen alcohol mee van huis. Zoals gezegd belandt het glas vaak op straat met alle vervelende gevolgen van dien.

Fietsen

De gemeente heeft een aantal straten (Poelestraat, Peperstraat, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang en Turftorenstraat) aangewezen als straten, waar tussen 29 april 20.00 en
1 mei 06.00 geen fietsen mogen worden gestald. Fout geparkeerde fietsen worden verwijderd. Het doel is de bereikbaarheid voor hulpdiensten in het aangewezen gebied te vergroten, omdat deze straten tijdens de viering van Koninginnedag en nacht druk bezocht worden door het uitgaanspubliek. De gemeente adviseert bezoekers van de binnenstad hun fiets in de extra geplaatste fietsrekken bij de Kreupelstraat en de Grote Markt te stallen. De extra fietsrekken worden ook aangegeven met borden.

Overige verkeersmaatregelen

Op 29 april vanaf 19.00 uur en 30 april vanaf 11.00 uur zijn de Grote Markt zuid- en oostzijde, de Oosterstraat en de Gelkingestraat afgesloten voor alle verkeer. De bussen van Qbuzz komen niet bij de Grote Markt, alleen aan de diepenring bij de Schouwburg haltes aan weerskanten van het water. Ook de Poelestraat, de Kleine en Grote Kromme Elleboog, de Peperstraat en Kleine Peperstraat, de Vismarkt en de Stoeldraaierstraat zijn gestremd.

Op Koninginnedag zelf zijn in het centrum tussen 7.00 en 18.00 uur de Folkingestraat, de Museumstraat, Kleine en Hoge der A, en de Ubbo Emmiussingel afgesloten. Overdag is de Praediniussingel afgesloten in verband met de kinderrommelmarkt en de Oranje Vrijmarkt. Ook de Sluiskade en de Westerkade zijn afgesloten voor verkeer in verband met de feestelijkheden.

Snelrecht

Om ervoor te zorgen dat Koninginnenacht en -dag veilig en gezellig blijven, geldt er voor de periode van 29 april 18.00 uur tot 1 mei 08.00 snelrecht. Met snelrecht willen politie, gemeente en openbaar ministerie duidelijk maken dat verkeerd gedrag niet bij een feestdag hoort.