Politie Brabant Zuid-Oost

Politie houdt intensieve alcoholcontroles op Koninginnendag

Eindhoven, 28-04-2010 o De politie houdt op 29 en 30 april (Koninginnedag) intensieve alcoholcontroles op diverse locaties in en rondom Eindhoven. Ook elders in de politieregio worden alcoholcontroles gehouden. Een reden voor de intensivering van de alcoholcontroles is dat in het afgelopen weekend (vrijdagavond en -nacht en zaterdagavond en -nacht) een groot aantal bestuurders door de politie betrapt werd op rijden met teveel drank op.

Vijf procent

Van de 405 bestuurders die op diverse locaties in Eindhoven een blaastest ondergingen, werden er achttien aangehouden. Dat is ruim vijf procent van het totale aantal. Zij kregen van het Team Verkeershandhaving een proces-verbaal en een rijverbod opgelegd. Tien van hen moesten na een blaastest een ademanalyse ondergaan. Van deze tien personen hadden er zes zodanig veel alcohol in hun bloed dat hun rijbewijs werd ingevorderd. De overige vier kregen een rijverbod en een geldboete opgelegd. Het hoogst gemeten alcoholpercentage - het gaat om een bloedproef - bedroeg maar liefst ruim 2,4. Het betreft een 65-jarige automobilist uit Eindhoven die vrijdagavond op de Hastelweg werd aangehouden.

Beginnend bestuurder

Acht van de bekeurde automobilisten zijn beginnend bestuurder. Een veel gehoorde verklaring van beginnend bestuurders is dat ze dachten met twee alcoholdrankjes nog steeds onder de limiet te blijven zitten. De alcohollimiet voor beginnend bestuurders is niet 0,5 maar 0,2 promille. Rijden onder invloed is nog steeds een ernstig misdrijf en is een van de grote veroorzakers van het groot aantal verkeersdoden en -gewonden. Naast voorlichting zijn alcoholcontroles een belangrijk middel om het aantal doden en gewonden terug te dringen en de pakkans te vergroten van bestuurders die toch met teveel alcohol achter het stuur kruipen.

Naast de alcoholboetes werden ook 62 andere verkeerovertredingen geconstateerd, waaronder overschrijden van de maximumsnelheid (10 x), rijden door rood (10 x), gordel (3x) en geen helm dragen (5x). De politie controleerde op verschillende locaties, zoals de Veldmaarschalk Montgommerylaan, de Hastelweg, de John F. Kennedylaan en de Geldropseweg.