Hoge investeringen leiden tot consolidatieslag in batterij industrie

29/04/2010 09:50

Roland Berger Strategy Consultants

Roland Berger verwacht forse groei in batterijproductie voor elektrische auto's:

Amsterdam, donderdag 29 april 2010 - Volgens Roland Berger Strategy Consultants zal het aandeel elektrische auto's en plug-in hybrides de komende tien jaar sterk toenemen. Om deze elektrische auto's te voorzien van lithium-ion batterijen staan veel producenten op het punt grote investeringen te doen. Naast het vergroten van de productiecapaciteit zijn ook aanzienlijke uitgaven aan R? nodig. De hoge uitgaven hiervoor zullen leiden tot een grote consolidatieslag in de batterij industrie, zo voorspelt het strategisch adviesbureau.

De komende tien jaar zal de verkoop van elektrische auto's onvermoeid doorgroeien. Roland Berger verwacht dat er in 2015 meer dan 1,2 miljoen hybride en elektrische auto's rondrijden. Niet alleen zijn consumenten blijvend geïnteresseerd in alternatieve energiesystemen, ook zal verlaging van batterijkosten hieraan bijdragen. Grote R? inspanningen van bedrijven zullen de technologie flink goedkoper maken en grootschalig produceren leidt eveneens tot kostenvoordelen.

Overcapaciteit

Het totaal aan voorgestelde investeringen in Li-ion batterij productiecapaciteit bedraagt meer dan EUR 8.5 miljard wereldwijd tot 2015. Als gevolg van deze aanzienlijke investeringen, zal er tijdelijk een overcapaciteit ontstaan. Forse overheidssubsidies stimuleren deze overcapaciteit nog meer, met name in de VS en Japan. "De investeringen in batterijen lopen vooruit op de verkoop van elektrische auto's. Dit leidt onvermijdelijk tot een tijdelijke onbalans in de markt," aldus René Seyger, partner van Roland Berger Nederland.

Kostenverlaging en investeringen

De tijdelijke overcapaciteit is een bedreiging voor de batterijproducenten. "Om met de groeiende competitie het hoofd boven water te houden, moet een bedrijf in staat zijn de batterijkosten te verlagen. Om de kosten te verlagen zijn hoge investeringen in R? en grootschalige, efficiënte productiefaciliteiten nodig. Deze investeringen zijn echter zo hoog dat slechts een handjevol bedrijven wereldwijd dit kan opbrengen," aldus Seyger. Roland Berger verwacht dat de kritische grens ligt bij bedrijven met een omzet van minstens 600 miljoen in 2015. Kostenbesparingen en groeiende competitie zullen leiden tot grote consolidatie in de komende jaren. "Als gevolg hiervan zullen slechts zes tot acht lithium-ion batterijproducenten wereldwijd overleven in de komende vijf tot zeven jaar."

Kans op winstgevende toekomst

Europese overheden moeten nu actie ondernemen om te voorkomen dat deze toekomstige technologie aan Azië verloren gaat. Tegelijkertijd hebben batterijproducenten een goed opgestelde strategie nodig om marktaandeel te winnen om hun voortbestaan zeker te stellen. Ten slotte moeten investeerders in staat zijn om de hoge investeringsrisico's te dragen. Seyger: "Ongunstige factoren stapelen zich op. Maar als deze goed worden gemanaged, zijn elektrische auto's nog steeds een winstgevende markt in de toekomst."

Roland Berger Strategy Consultants

Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau, met ruim 2.100 medewerkers in 36 kantoren, verspreid over 25 landen in de wereld. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs en wereldwijd tot de top-5. Roland Berger werd in 1967 in München opgericht en in 2002 opende zij haar Nederlandse kantoor. Sinds deze oprichting groeide de Nederlandse vestiging naar meer dan 70 medewerkers actief in de Nederlandse markt. Zie ook www.rolandberger.nl.





http://www.rolandberger.nl