Gemeente Breukelen



Vestiging voorkeursrecht plangebied Hof van Breukelen

Het college van B&W van de gemeente Breukelen heeft op 27 april 2010 een voorbeschermingsbesluit genomen voor de gronden die in het plangebied Hof van Breukelen liggen. Het besluit is gepubliceerd in de Staatscourant van 28 april 2010. Hierdoor is een voorkeursrecht in werking getreden voor de duur van maximaal drie maanden. De 40 grondeigenaren in het gebied zijn hierover per brief geïnformeerd.

Het gemeentelijk voorkeursrecht betekent dat als de eigenaar van een perceel waarop het voorkeursrecht is gevestigd, deze grond met eventuele opstallen wil verkopen, hij dat perceel eerst aan de gemeente te koop moet aanbieden. De gemeente krijgt dus het recht om bij oorrang die grond aan te kopen. De eigenaar is niet verplicht om de grond te verkopen en kan deze gewoon zelf in eigendom houden.

De gemeenteraad moet nu binnen drie maanden een besluit nemen tot vestiging van een voorkeursrecht. Daarvoor wordt volgende week een raadsvoorstel in procedure gebracht. De raad bespreekt dit voorstel in haar vergadering van 28 juni 2010.

De grondeigenaren in het plangebied Hof van Breukelen hebben inmiddels een brief ontvangen van de gemeente waarin het voorbeschermingsbesluit officieel wordt aangekondigd en toegelicht. Zij kunnen binnen 6 weken bezwaar aantekenen tegen dit besluit.

Hof van Breukelen

Het Hof van Breukelen is het gebied ingeklemd tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht. Aan de noordkant wordt het begrensd door het noordelijkste perceel aan de Merwedeweg en aan de zuidkant door bedrijventerrein Keulschevaart.

De ontwikkeling van het gebied Hof van Breukelen is een van de belangrijkste ruimtelijke projecten voor Breukelen. De centrale doelstelling is om voor Breukelen een entree met ruimtelijke kwaliteit te ontwikkelen met een gezonde mix van diverse functies zoals wonen, werken en recreëren.

De realisatie van de gebiedsontwikkeling vraagt om een sterke regierol van de gemeente. Door het instrument van het voorkeursrecht toe te passen, krijgt de gemeente een sterke positie op de (lokale) grondmarkt en kunnen grondtransacties die het gemeentelijke beleid zouden kunnen doorkruisen effectief worden tegengegaan.

Na de zomer legt het college een stedenbouwkundig plan voor het gebied voor aan de gemeenteraad.