CNV Onderwijs

28 april 2010

Verslag van de 106 e vergadering van het sectorbestuur postactieven op 24 maart 2010.

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven, Homepage Vakcentrale

Door: W. Stoop


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom. Vervolgens krijgt Wim Stoop gelegenheid voor een korte meditatie; dit middels het lezen van een tweetal gedichten.


2. Vaststelling van de agenda.


3. Verslag van de vorige SB vergadering. Henk Köhler en Bé Bultena melden dat de brief omtrent de beoogde structuur van het rayon Friesland en het antwoord van het SB in de laatst gehouden vergadering van het bestuur van de afdeling Noord Nederland te Donkerbroek aan de orde is geweest. Friesland wil gaarne op de sector AV hieromtrent gebruik maken van de algemene beschouwingen om toelichting etc. te geven. Lenie Bakker heeft nog contacten lopen met het ISPO Noord Holland omtrent de beoogde financiering van de regiodag. Vertrekkend bestuurslid Bob Beckers zal om praktische redenen zijn werkzaamheden blijven vervullen tot 1 augustus a.s. Formeel is hij de dag na de sectorledenvergadering niet meer in functie. Henk Snaterse wenst met ingang van de a.s. sectorledenvergadering zijn werkzaamheden binnen het SB te beëindigen. Frans Hintzen heeft een notitie van de samenwerkende centrales omtrent de pensioenen beschikbaar.


4. Mededelingen en post. Wim Stoop merkt op na te denken over de opvulling van onze zetel in het nieuwe VB. We gaan terug van 2 naar 1 zetel. Mensje van der Waal zegt dat het huidige VB als overgang blijft zitten tot 1 januari 2011. Na de AV CNVO van november 2010 zal dit geregeld dienen te zijn. Het SB (straks Sectorraad) kan een kandidaat naar voren schuiven.


5. Ledenvergadering voorbereiding.

Toepassing afvaardiging naar AV CNVO, zie reglement artikel 3d. Voor onze aandachtsgroep zijn fors minder stemmen op de AV .We moeten dus nadenken over de manier waarop we aan die afgevaardigden komen. De secretaris heeft daartoe een praatpapier gemaakt. Dat geldt zowel de toepassing van ons voorstel op de ledenvergadering als de toepassing van het eventueel aangenomen amendement Achterhoek. We streven zowel bij het een als bij het ander naar regionale spreiding op basis van de provincies. Duidelijk is dat dit in beide alternatieven toch zal betekenen dat bijvoorbeeld de Zuidelijke provincies meer aan de beurt komen dan andere provincies. in het Zuiden zijn immers niet alleen flink veel meer rayons maar in verhouding ook heel veel leden. Vast staat dat niet elk rayon op elke AV met een of meer stemhebbende afgevaardigden aanwezig zal kunnen zijn. Het komt overigens ook in de huidige structuur wel voor dat niet elk rayon een stem heeft op de huidige AV. Wellicht zijn ook niet stemhebbende afgevaardigden welkom op de nieuwe Av , maar dat is niet duidelijk . Er staan nu slechts drie dingen vast: de Av heeft 100 + 14 stemhebbende afgevaardigden, alle leden hebben toegang en AV voorstellen kunnen worden ingediend en, nemen we aan, ook verdedigd door de indienende sectorraad, stuurgroep, 25-ledengroep. Dus niet meer door een rayonbestuur.

V.w.b. ons eigen sectorbestuur c.q. sectorraad wordt geconstateerd dat er helaas, en ondanks ook onze pogingen daartoe, vanuit Zuid Holland geen kandidaat is gekomen. Dit heeft tot gevolg dat de regionale spreiding wat in het gedrang komt. Vooraleerst is er geen oplossing, je bent immers afhankelijk van de kandidaten die worden gesteld. De rayons hebben hier ook een eigen verantwoordelijkheid. Er wordt besloten een van de komende vergaderingen deze problematiek (ook het werven van kaderleden in z'n algemeenheid) te bespreken. Daarbij ware ook te denken aan reclame voor het continueren van het bestuurslidmaatschap bij kaderleden die gepensioneerd worden en dan bij ons aandachtsgebied gaan behoren. Ook bij toekomstige verkiezingen blijft dit spelen. Ons voorstel op onze ledenvergadering van 15 april voorziet weliswaar in een regionale spreiding maar het moet wel zo zijn dat dan vervolgens ook mensen bereid én in staat worden geacht de functies van secretaris/penningmeester en algemeen adjunct op te vullen. Tussen die twee uitgangspunten kan er inderdaad een zekere spanning bestaan of ontstaan.

Enige Sb-leden melden dat hun directe achterban vreest dat het weg vallen van de afdelingen een gat in de relatie met de sector veroorzaakt. Voor wat dat betreft ontstaat er echter eerder een meer directe relatie dan een verwijdering tussen sectorraad en rayon. Dat houdt voor bijvoorbeeld de sectorpenningmeester en de RCP- coördinatie wel in dat die geen relatie meer hebben met acht personen (afdelingen) maar meer direct dan nu met 28 personen. Dat is voor Lenie en de nieuwe penningmeester meer (digitaal) werk. Overigens werkte het oude systeem (sectorpenningmeester naar afdelingspenningmeesters en die dan weer naar hun rayonpenningmeesters) ook bepaald niet feilloos. Natuurlijk is het wel zo, dat in de toekomst clustering van rayons (mits met instemming van alle desbetreffende rayons) gemakkelijker mogelijk wordt omdat dan op basis van ons voorstel de ledenvergadering buiten de clustering blijft. Dat scheelt op z'n minst vrij veel tijd. Ons preadvies bij een voorstel van Achterhoek geeft aan dat we natuurlijk bereid zijn om naast de ledenvergadering ook bijeenkomsten te plannen met de rayonvoorzitters en penningmeesters. Maar dat is wat anders dan naast de ledenvergadering dit soort landelijke bijeenkomsten een plaats in de structuur te geven.

Ontmoetingsdagen in de (naaste) toekomst. Penningmeester Bob Beckers heeft een voorstel gedaan, het SB kan zich hierin vinden. Per provincie neemt één rayon al dan niet bij toerbeurt de organisatie en de financiën + bijbehorende activiteitenplan en begroting voor zijn rekening. Ons LV- voorstel biedt overigens ruimte om in uitzonderingssituaties en in overleg te komen tot meer ontmoetingsdagen per provincie en eventueel ook tot een ontmoetingsdag per twee jaar. We willen daarmee soepel omgaan maar het beleid is duidelijk: op straffe van dreigend verlies aan betekenis, en daarmee aan externe erkenning en een vrij soepele financiering, moeten ontmoetingsdagen iets heel specifieks blijven of worden en niet gelijk aan gewone ledenvergaderingen. Ook niet in vorm, inhoud en participatie van aanwezigen.


6. Vaste agendapunten.

a. Afdelingen. Bé Bultena vertelt dat men in het Noorden enige vorm van samenwerking tussen de rayons wil behouden. Het sectorbestuur vindt dat de nieuwe structuur daarvoor geen belemmering is mits die samenwerking in het actieprogramma van die rayons opgenomen mét de daarbij horende begroting. Ook wil men gezamenlijk de Ontmoetingsdag (in principe om de 2 jaar) blijven organiseren. Ook dat blijft mogelijk.(Zie elders in dit verslag en zie de voorstellen aan de LV. ) Frans Hintzen heeft een goed gesprek gevoerd met het afdelingsbestuur Limburg en kon enkele zaken verhelderen. De Ontmoetingsdagbudgetten voor najaar 2010 kunnen in een vroeg stadium worden verstrekt, mits we als sector ons budget niet overschrijden. Willem Jelle Berg zegt dit toe. Bob zorgt er voor.

b. RCP. Lenie Bakker heeft de regiodag voor het Zuiden in `s Hertogenbosch rond. Willem Jelle Berg benadrukt nog eens dat het zaak is de RCP- ers te behouden. Dat is voor de bond een goede investering. Het ledental van CNVO is stijgende.

c. SJ, internetsite, nieuwsbrieven. Het SJ is op de goede weg, er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd, vooral qua layout. Wim Stoop vindt dat het tweewekelijkse karakter het nog moeilijker maakt berichtgeving omtrent (statutair verplichte) vakbondsactiviteiten op te nemen. Berichtgeving dient zelfs in de praktijk zo'n 6 weken tevoren te worden gemeld. Hij blijft van mening dat SJ te weinig vakbondsblad en dus te veel onderwijsblad is gebleven. Ieder vindt wel dat SJ er nu fleuriger uit ziet. Willem Jelle Berg zal onze wensen kenbaar maken aan de redactie. Ook dient vaker in het SJ te worden vermeld wat CNVO van bepaalde zaken vindt. De pagina met rechtspositie is een winst. Willem Jelle Berg maakt de secretaris zijn complimenten voor de kwaliteit van de sectornieuwsbrieven.

e. SOZEP en Deelnemersraad. Frans Hintzen brengt verslag uit van de laatste SOZEP vergadering. Er werd goed en ook door alle sectoren meegedacht over met name de pensioenproblematiek. Frans Hintzen memoreert dat er enkele regeringscommissies advies uitbrengen aan het nu demissionaire kabinet. Er zal kennelijk fors bezuinigd moeten worden. Fiscaal is er het nodige verslechterd voor met name de ouderen. zo kunnen zorgkosten vrijwel niet meer worden afgetrokken. Dit heeft grote gevolgen voor b.v. huur- en zorgtoeslag. De koopkracht van de gepensioneerden (vooral de gepensioneerden met een klein pensioentje) staat onder grote druk. Hij wekt Willem Jelle Berg op dit onder de aandacht te brengen van de politiek. Willem Jelle zegt dit toe. Naar aanleiding van een vraag van Lenie Bakker richting Willem Jelle over het nu al dan niet opzeggen van de eigen rechtsbijstandverzekering (CNVO heeft zich nu bij de CNV rechtsbijstand- plus aangesloten) noemt laatstgenoemde de beide polissen naast elkaar te leggen en dan pas te beslissen. Met name het aantal landen waarin Rechtshulpplus dekking geeft is lager. Lastig voor pensionado's in Spanje. Op onze a.s. sectorledenvergadering wordt over deze rechtsbijstand plus meer tekst en uitleg gegeven. Tot slot meldt Frans Hintzen dat de Deelnemersraad ook gekend is in het maken van een profielschets voor de a.s. voorzitter ABP in de vacature E. Nijpels.

f. Vertegenwoordigingen. Henk Snaterse hoopt de bijeenkomst van de senioren AOB te bezoeken.

g. CNV zaken. Henk K deelt mee, dat er gelukkig weer een budget is om ook weer dit jaar ODP activiteiten te kunnen ontplooien. In plaats van de seniorenkrant zal er met nieuwsbrieven worden gewerkt. Na juni a.s. zullen programma en locaties nader worden uitgewerkt. Er wordt naar een nieuwe CNV voorzitter gezocht.


7. Penningmeesterzaken.

Activiteitenplan sector: door een ieder in te vullen, z.s.m., in elk geval voor mei a.s. Het format voor rayons is uitgezet en de rayons kunnen ermee aan het werk. Op de laatste afdelingsvergadering van Noord Nederland zijn o.a. de 3 rayonpenningmeesters voorgelicht door Henk K. Het DB zal met mandaat de procedure van beoordeling etc. voor zijn rekening nemen. Dit betreft de periode 1-8-10 tot 1-1-11.


8. Rondvraag en WVTTK.

Lenie Bakker vraagt hoe we afscheid nemen van de SB leden Henk Snaterse en Bob Beckers. Het DB zal zich erover beraden. Henk K hoopt de vergadering van de ACP te bezoeken. Mensje van der Waal- Griffioen is de a.s. SB vergadering verhinderd. De a.s. SB vergadering wordt voorgezeten door algemeen adjunct Pieter Hansum. De opening wordt verzorgd door Henk Snaterse. Wim Stoop mist in de concept visienota CNVO de benaming "gepensioneerden". Astrid de Cock zal dit intern regelen.


9. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier dankt iedereen voor de inbreng en wenst wel thuis en een tot ziens op de sectorledenvergadering 15 april a.s.

Bé Bultena, notulant;Wim Stoop, secr.


---