Gemeente Hilversum

Collegeprogramma 2010-2014 kondigt forse bezuinigingen aan

publicatiedatum: woensdag 28 april 2010

"Het zal een tandje minder moeten, op een andere manier of op de langere termijn"

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders windt er in zijn collegeprogramma 2010-2014 geen doekjes om: "Er zal fors bezuinigd moeten worden. De gevolgen van deze bezuinigingen zullen voor de meeste Hilversummers merkbaar worden. Het college start geen grote, nieuwe initiatieven of projecten. Het zal een tandje minder moeten, op een andere manier of op de langere termijn. Bij deze bezuinigingen mogen de sociaal en financieel zwaksten niet de rekening betalen".

Dit is zeer beknopt samengevat de richting die b. en w. de komende vier jaar willen inslaan. Deze richting staat in het beleidsprogramma `De bakens verzetten', waarover D66, VVD en PvdA op 9 april een akkoord bereikten. Het programma werd door de formateur van het nieuwe college, Erik Boog (D66) en de eerste onderhandelaars van de drie fracties, gepresenteerd tijdens een persconferentie, die op 13 april in het Raadhuis werd gehouden. Op woensdag 21 april gingen de drie fracties, die in b. en w. zijn vertegenwoordigd, in De Raad akkoord met `De bakens verzetten'. Daarmee werd dit lokale regeringsprogramma vastgesteld. Het zal de basis zijn voor het beleid van de gemeente Hilversum tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Omdat dit nieuwe beleid, zoals het college zegt, voor de meeste Hilversummers merkbaar zal zijn, geven wij in dit artikel een samenvatting van `De bakens verzetten'. U kunt ook de volledige tekst lezen op www.hilversum.nl/college

Weinig rooskleurig
Het nieuwe collegeprogramma kwam onder een weinig rooskleurig gesternte tot stand. Door de economische crisis zal het volgende kabinet miljarden moeten bezuinigen. Hoeveel precies, wordt pas bekend als er na de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni een nieuwe regering zal zijn geformeerd. De gemeenten zijn voor grofweg driekwart van hun inkomsten afhankelijk van wat zij van het Rijk ontvangen. Die uitkeringen uit het Gemeentefonds zullen hoe dan ook de komende jaren aanzienlijk lager zijn.

Regeren is ook op plaatselijk niveau vooruitzien. Het nieuwe college van Hilversum heeft dat de afgelopen weken intensief gedaan. Verder dan een richtsnoer bieden aan de raad en de burgers kon zij nog niet komen omdat de exacte omvang van de rijksbezuinigingen nog niet bekend zijn. Voor b. en w. is het evenwel onmiskenbaar "dat er enorme bezuinigingen op ons afkomen". "En zoals het oud-Hollandse spreekwoord zegt: `Als het getij verloopt, verzet men de bakens'. Vandaar de titel van het programma. Het college is onmiddellijk na zijn aantreden begonnen met een ombuigingsoperatie.Het collegeprogramma stelt uitgangspunten en spelregels vast voor de noodzakelijke ombuigingen. Hieronder doen wij daar een greep uit.

Daadkrachtig en open
Het college kiest voor een daadkrachtig en open manier van besturen. Het vindt het van belang om de Hilversummers goed te betrekken bij het maken van plannen. Zowel op wijkniveau als op stedelijk niveau. De wethouders krijgen speciale aandachtswijken zodat de relatie tussen Hilversummers uit de diverse wijken en het gemeentebestuur wordt versterkt.

Gedegen financieel
Het college kiest voor een gedegen financieel beleid. Door het vaststellen van duidelijke financiële spelregels, een zorgvuldige ombuigingsoperatie en het uitgangspunt dat de schulden niet verder stijgen. Ook maken b. en w. duidelijke keuzes ten aanzien van grote bouwprojecten. Het aantal lopende grondexploitaties wordt teruggebracht. Er wordt een versnelling aangebracht in enkele openstaande grondexploitaties. Een aantal daarvan wordt (gedeeltelijk voortijdig) afgestoten en er worden vooralsnog geen nieuwe geopend.

Uitsluiting tegengaan
Het college kiest ervoor sociale uitsluiting van mensen tegen te gaan. Bij de bezuinigingen mogen de sociaal en financieel zwaksten niet de rekening betalen. B. en w. willen meer mensen sneller aan het werk helpen. Goed onderwijs heeft prioriteit. Het college blijft investeren in betere en veilige schoolgebouwen. Er komt meer samenhang in beleid en voorzieningen. Bijvoorbeeld door onderwijs, kinderopvang, sport en cultuur te verbinden in Brede Scholen. Maar ook door één wethouder verantwoordelijk te maken voor Onderwijs en Jeugdzaken.

Veiliger Hilversum
"We kiezen voor een veiliger Hilversum", aldus het programma, "met speciale aandacht voor verbetering van de veiligheid in het uitgaans- en stationsgebied. Handhaving op diverse beleidsterreinen verbeteren wij door een gebundelde politieke aansturing in de portefeuille Integrale handhaving." Het college is alert op de kwaliteit van de voorzieningen in wijken en buurten. "We maken werk van betere zorg, in de wijken en op het Innovatief Zorgpark Monnikenberg".

Kwaliteit stedenbouw
Op het gebied van ruimtelijke ordening en stedenbouw kiest het college voor kwaliteit en behoud van het mooie, groene karakter van Hilversum. De Structuurvisie 2030 is een belangrijk instrument voor een goede, ruimtelijke ontwikkeling van Hilversum. "Daarnaast willen we een stadsbouwmeester aanstellen om de kwaliteit te bewaken en de stedenbouwkundige samenhang te bevorderen".