Gemeente Hilversum

Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog

publicatiedatum: woensdag 28 april 2010

Door de Openbare Bibliotheek Hilversum en de Werkgroep Herdenking mei `40-`45 is met medewerking van het Streekarchief, Museum Hilversum en de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, een presentatie ingericht over Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van foto's, kaarten en documenten (in kopie) wordt ingegaan op de gevolgen van de bezetting voor de inwoners van Hilversum. Thema's die aan de orde komen zijn het schaarse voedsel, de vervolging, het verzet, de illegale pers en de bevrijding. Speciaal zal ook aandacht worden besteed aan de herdenkingsmonumenten in Hilversum. U vindt de tentoonstelling op de eerste verdieping van de vestiging van de bibliotheek aan de `s-Gravelandseweg.

Ook dit jaar hebben leerlingen van het Comenius College lino's gemaakt met als thema de herdenking 4 en 5 mei. Een selectie van negen stuks hangt tot en met 6 mei in de gangen van het Raadhuis, dat op werkdagen open is van 9.00 tot 17.00 uur.

Boek Albertus Perk
In boekvorm heeft de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk dit jaar artikelen uit het Hilversums Historisch Tijdschrift Eigen Perk gebundeld en opnieuw uitgegeven. De 22 artikelen, verschenen in de periode 1992-2007, zijn in een min of meer chronologische geordend waardoor zij thematisch en in een logische volgorde een goed beeld geven van Hilversum in Oorlogstijd.
De bundel van 270 pagina's kan worden besteld via een mail naar de historische kring: info@albertusperk.nl. De kosten bedragen EUR 14,-, exclusief de verzendkosten. De levering zal binnen 14 dagen na bestelling plaatsvinden. De bundel is in te zien bij de tentoonstelling in de bibliotheek te Hilversum.

Gooise oorlogsgetuigen
Op de website www.gooienvechthistorisch.nl is door het Streekarchief Gooi en Vechtstreek een digitale tentoonstelling gezet met beelden van Gooise oorlogsgetuigen. De beelden zijn afkomstig uit de video Gooise Getuigen die de Werkgroep Herdenking Mei `40-`45 in 1990 heeft uitgebracht. In persoonlijke verhalen wordt een beeld geschetst van verschillende illegale activiteiten in de Tweede Wereldoorlog in het Gooi.

Gedenkt te Sterven
Het bestuur van Stichting De Hof legt op 4 mei bloemen bij de twee gedenkstenen op de oude begraafplaats Gedenkt te Sterven. Het gaat om de herdenkingsplaquette van het voormalige Nieuwe Lyceum en de Mauthausensteen. Om 12.00 uur komen het stichtingsbestuur en genodigden bijeen tegenover de toren van de Grote Kerk aan de Oude Torenstraat.