Gemeente Hilversum

Foto- en knipselarchief Gooi en Eemlander bij Streekarchief Hilversum

publicatiedatum: woensdag 28 april 2010

Het Streekarchief Gooi en Vechtstreek heeft het omvangrijke foto- en knipselarchief van het dagblad Gooi- en Eemlander verworven. Vooral de foto's van de lokale nieuwsfeiten zijn een waardevolle aanvulling op het archief. Immers: wat vroeger nieuws was, is nu vaak onderwerp van historisch onderzoek.

De collectie bevat veel materiaal van persfotograaf Stevens. Deze collectie heeft het Streekarchief Hilversum al in zijn bezit en die is voor een klein deel al digitaal te bekijken via gooienvechthistorisch.nl Doordat de fotoafdrukken uit de collectie Gooi- en Eemlander vaak voorzien zijn van een onderwerp, kunnen foto´s van onbekende gebeurtenissen en plaatsen uit de collectie Stevens nu beter beschreven worden.

Voorafgaand aan de overdracht van de collectie zijn de honderdduizenden foto's en knipsels in archiefdozen verpakt en behandeld tegen schimmel. Vervolgens kon het Streekarchief twaalf pallets met archiefdozen in ontvangst nemen. Daarna volgt de inventarisatie en beschrijving van de collectie. Dit is nog een hele klus en dat zal de nodige tijd in beslag nemen.