Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad van 21 april

publicatiedatum: woensdag 28 april 2010

Op woensdagavond 21 april waren er weer de bijeenkomsten van De Raad. In Het Forum hield de Fietsersbond een presentatie over Fietsbalans2. Dit stuk is het resultaat van een onderzoek van de bond naar het fietsbeleid in Hilversum.

In Het Besluit stemde de raad in met het houden van Interpellatieverzoek fracties CDA en CU inzake de Vorstin. Beide fracties maken zich grote zorgen over de toestanden rond het podium de Vorstin. De directeur is ontslagen, personeel en vrijwilligers hebben het vertrouwen opgezegd in het bestuur en de financiële positie van het door de gemeente gesubsidieerde podium is een deel van de gemeenteraadsleden niet duidelijk.

Dit leidde tot een motie van CDA, ChristenUnie, Leefbaar Hilversum en GroenLinks waarin het college werd opgedragen binnen zes weken duidelijkheid te verschaffen. Wethouder Boog legde uit dat onder meer de exploitatie en accountantsverklaringen daarover niet aan de gemeente zijn. De motie werd verworpen met de stemmen van VVD, D66, PvdA en SP tegen. De wethouder zegde toe om in de geest van de motie te werken, meer informatie te verstrekken, in de bemiddelingsopdracht een datum op te nemen wanneer tot een vergelijk moet zijn gekomen en de raad periodiek op de hoogte houden van de stand van zaken over de Vorstin.

De raad ging unaniem akkoord met Vaststellen Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing 2010-2014. CU, GroenLinks, CDA en SP dienden een motie in waarin zij bepleitten dat duurzaamheid prominenter in het programma zou komen. Wethouder Jan Landsaat adviseerde de raad om de motie later aan de orde te stellen bij de uitwerking van het ontwikkelingsprogramma in de verdeelbesluiten. Daarop besloten de indieners van de motie deze aan te houden tot de behandeling van de verdeelbesluiten.

Nadat burgemeester Ernst Bakker afscheid had genomen van de drie wethouders Ton Roerig, Karin Walters en Jan Landsaat, kwam het Collegeprogramma 2010-2014 "De bakens verzetten" aan de orde. Formateur Erik Boog lichtte het proces toe en vervolgens was er een debat tussen de fracties waarbij de eerste onderhandelaars van collegefracties D66, VVD en PvdA reageerden. Het collegeprogramma werd met de stemmen van alle oppositiepartijen (GrL, CU, HvH, LH, CDA en SP) tegen aangenomen. Tenslotte werden de nieuwe vijf wethouders benoemd door de raad en beëdigd.

Dit is een zeer beknopte samenvatting van De Raad van 21 april. Kijk voor meer informatie op www.hilversumbis.nl