Gemeenten kunnen mogelijk in de toekomst elektronisch tellen

29/04/2010 10:54

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten verwacht dat het tellen van de stemmen in de toekomst een stuk sneller gaat. Gereageerd wordt op een voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer om te onderzoeken of een nieuw model voor het stembiljet kan worden ontwikkeld. De VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties spraken elkaar tijdens een bestuurlijk overleg om de gemeenteraadsverkiezingen in maart te evalueren.

Gemeenten hebben op dit moment veel tijd nodig om het telproces vlot, maar uiterst zorgvuldig te volbrengen. Een nieuw stembiljet dat met elektronische hulpmiddelen kan worden geteld wordt dan ook erg op prijs gesteld. De VNG is van mening dat dit dan wel uitvoerig moet worden getest om te voorkomen dat er tijdens de verkiezingen iets mis gaat. Wordt besloten om een nieuw model stembiljet in te voeren, dan is daarvoor een wijziging van de Kieswet nodig. Het is dus zeker dat bij de aankomende landelijke verkiezingen er met het huidige stembiljet moet worden gestemd.

Om de verkiezingen van 9 juni in goede banen te leiden is een goede instructie van de stembureauleden cruciaal. De VNG roept alle gemeenten op gebruik te maken van de instructie dvd die hiervoor door Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is ontwikkeld.

In de landelijke voorlichtingscampagne worden burgers er weer op gewezen dat ze altijd een stempas én een geldig legitimatiebewijs moeten meenemen. Daarnaast wordt bijzondere aandacht besteed aan oudere kiezers. Zo krijgen verpleeg- en verzorgingstehuizen en apotheken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties speciaal voorlichtingsmateriaal zoals posters, folders en een informatiefilm.

Den Haag, 29 april 2010