Gemeente Overbetuwe

Gelderland

Waterbergingsbank Overbetuwe eerste in Gelderland

28 april 2010

Gemeente Overbetuwe en Waterschap Rivierenland realiseren de eerste waterbergingsbank in Rivierenland. De bergingsbank is bedoeld als service aan initiatiefnemers van kleine bouwplannen. De gemeente realiseert in een gebied extra waterberging, neemt deze op als overschot in een waterbergingsbank en geeft die waterberging vervolgens (tegen betaling) uit aan een initiatiefnemer van een bouwplan. De initiatiefnemer voldoet die daarmee aan zijn verplichting tot waterberging. De gemeente en het waterschap ondertekenen nog de Overeenkomst Waterbergingsbank en de eerste locatieovereenkomsten. Vanaf dat moment kunnen de eerste initiatiefnemers gebruik maken van de waterbergingsbank .

Gemeente Overbetuwe is de eerste van Rivierenland en één van de eerste van Nederland met een functionerende waterbergingsbank.

Bij bijna elk bouwplan neemt het verhard oppervlak toe. Op plaatsen waar eerst het water de grond insijpelde zorgen gebouwen, parkeerplaatsen, opritten etc. ervoor dat het regenwater versneld wordt afgevoerd. Wanneer dit water nergens heen kan, ontstaat wateroverlast.

Daarom is elke initiatiefnemer van een bouwplan verplicht waterberging te realiseren voor het regenwater dat versneld wordt afgevoerd. In rivierenland geldt dat vanaf 500 m2 aan extra verharding. Dat is zo vastgelegd in de Keur van Waterschap Rivierenland.

Gemeente Overbetuwe bestaat overwegend uit kleigrond. Water infiltreert hier niet. Voor waterberging moet daarom open water aangelegd worden. Het valt niet altijd mee binnen een klein bouwplan ook nog een watergang of wadi aan te leggen. Voor deze kleine bouwplannen, waar de verharding toeneemt met 500 tot 1500 m2, werkt de gemeente aan een alternatief met de waterbergingsbank.

Het idee is simpel: de gemeente realiseert in een gebied extra waterberging, neemt deze op als overschot in een waterbergingsbank en geeft die waterberging vervolgens (tegen betaling) uit aan een initiatiefnemer van een bouwplan, die daarmee voldoet aan zijn verplichting tot waterberging.

De uitwerking is minder simpel. Inhoudelijk, juridisch, financieel en organisatorisch moest veel worden uitgezocht.* Maar nu is het zover. Op 27 april 2010 ondertekenen de gemeente en het waterschap de Overeenkomst Waterbergingsbank en de eerste locatieovereenkomsten. Vanaf dat moment kunnen de eerste initiatiefnemers gebruik maken van de waterbergingsbank onder de volgende voorwaarden: 1. het bouwplan leidt tot een toename aan verhard oppervlak van 500 tot 1500 m2; 2. het bouwplan ligt in hetzelfde peilgebied als waarvoor een locatieovereenkomst is gesloten. Komende jaren zullen ook voor andere peilgebieden locatieovereenkomsten worden gesloten.

Gemeente Overbetuwe is de eerste van Rivierenland en één van de eerste van Nederland met een functionerende waterbergingsbank en daar is de gemeente trots op.