Persbericht
Gemeente Wageningen

Wageningen, 29 april 2010

Woonfraude wordt aangepakt in Wageningen

De Woningstichting en de gemeente Wageningen staan voor een eerlijke woonruimteverdeling in Wageningen. Woonfraude, het onrechtmatig gebruik van een woning, staat een eerlijke woonruimteverdeling in de weg. Daarnaast trekt woonfraude ook vaak overlast en andere vormen van fraude aan. Helaas komt woonfraude ook in de gemeente Wageningen voor. De Woningstichting en de gemeente Wageningen hebben besloten woonfraude gezamenlijk op te sporen en aan te pakken. Eerlijke woonruimteverdeling
"Het komt voor dat huurders zonder toestemming hun woning tegen een hogere prijs doorverhuren aan anderen. Woningzoekenden die netjes staan ingeschreven moeten hierdoor langer op een woning wachten. Dat vinden wij onrechtvaardig. Bovendien is het in strijd met het huurcontract en de huisvestingsverordening", legt Marion Görlach, hoofd Verhuur bij de Woningstichting uit. "Ook is sprake van onrechtmatige bewoning als de woning voor andere doeleinden wordt gebruikt, bijvoorbeeld als bedrijfsruimte of voor de teelt van hennepplanten.", vervolgt Marion Görlach. ''De gemeente wil graag dat in de ' Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens actuele gegevens van onze inwoners voorkomen en is bovendien voor een rechtvaardige woonruimteverdeling'' aldus Geert van Rumund, burgemeester van Wageningen.

Controle adressen

De gemeente Wageningen en de Woningstichting hebben op 28 april 2010 een convenant ondertekend dat mogelijk maakt om gegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie aan de Woningstichting te verstrekken. Hierdoor kunnen woonfraudedossiers sneller worden afgehandeld. Een onafhankelijk bureau, Interlink b.v., vergelijkt nu het huurdersbestand van de Woningstichting met de Gemeentelijke BasisAdministratie. Dit gebeurt op wettelijk verantwoorde wijze, zodat de privacy van de huurders volledig gewaarborgd is. De bestandsvergelijking is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens, zoals de Wet Bescherming Persoonsgegevens voorschrijft. Deze bestandsvergelijking levert een lijst met adressen op waar mogelijk sprake is van woonfraude.

Tips
Elke woonfraudezaak begint met een indicatie. Naast actief zoeken zijn dit vaak tips. Deze kunnen worden gemeld via de website van de Woningstichting of telefonisch via 0800-0317. De Woningstichting gaat met iedere melding actief aan de slag.

Zorgvuldig onderzoek
Als na uitgebreid dossieronderzoek is gebleken dat er daadwerkelijk sprake is van woonfraude, gaat de Woningstichting met de hoofdhuurder en de bewoner in gesprek om goede afspraken te maken over het ontruimen van de woning. Weigert men mee te werken, dan wordt een juridische procedure opgestart. De geleden schade wordt op de hoofdhuurder verhaald. Na het opheffen van de woonfraudesituatie komt de woning leeg en wordt deze opnieuw verhuurd via www.huiswaarts.nu. Bewonerscommissies

In april zijn de bewonerscommissies van de Woningstichting geïnformeerd over het beleid rondom woonfraude. Zij hebben adviesrecht en 6 weken de tijd om op het beleid te reageren.

Einde persbericht