Gemeente Asten eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups

BESTRIJDING EIKENPROCESSIERUPS 2010

In de maanden april, mei, juni en juli kan op inlandse eikenbomen de eikenprocessierups voorkomen. Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en/of irritatie aan ogen of luchtwegen. Op plaatsen waar veel mensen verblijven (zoals bij scholen) en op plaatsen waar veel ongemak van brandharen is, probeert de gemeente Asten op milieuvriendelijke wijze de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Vorige week is geconstateerd dat de rupsen al uitkomen. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, starten we in week 18 met de bestrijding van de rupsen..Het middel wordt met een spuitkanon in de bomen geblazen. Het middel wordt elektrostatisch geladen waardoor het wordt aangetrokken door het blad om voor een goede bladbedekking en weinig drift te zorgen. Omdat het middel biologisch is, zijn er geen lichamelijke ongemakken voor de bewoners, de uitvoerenden en voor dieren.

De inzet van het spuitkanon kan enige geluidshinder veroorzaken. Om te voorkomen dat het middel tijdens het spuiten in huis komt, verzoeken wij u tevens ramen en deuren tijdens de bestrijding te sluiten.

In verband met de korte bestrijdingsperiode en de drukte bij de aannemer zal er ook in de avonduren en weekenden worden bestreden. De aannemer zal de overlast zoveel mogelijk proberen te beperken.

Er is geïnventariseerd waar de rupsen in de Gemeente Asten voorkomen. Op basis van deze inventarisatie en de ervaring van voorgaande jaren, worden ± 6000 inlandse eiken met het biologische middel bespoten in de volgende straten:

Locaties preventieve bestrijding

Oostappensedijk, Diesdonkerweg, Diesdonk, AA-weg, Nieuwendijk, Dijkstraat,

Beekstraat, Hoekstraat, Lagendijk, Keizersdijk, Nachtegaalweg, Slotweg (zandweg zijweg Keizersdijk doodlopend), Ostaderstraat, Reeweg, Laarbroek, Hazeldonk, Waardjesweg, Vaarsenhof, Beemdstraat, 't Hoekske, Behelp, Korhoenweg, Sengersbroekweg, Broekstraat, Gezandebaan, Ospelerweg, J. Smitslaan bij grasveldje, Kruisbaan, Veluwsedijk, Vaalbaan, Kokmeeuwenweg, Meijelseweg,Tureluurweg, Ericaweg,Kleine Heitrak, Buizerdweg, Pijlstaartweg, Hutten, Vlosbergweg, Roerdompweg, Smientweg, Zeilhoekweg, Gruttoweg, Bleekerweg, Gevlochtsebaan, Pannehoef, Patrijsweg, Polderweg, Bergweg, Zandweg voor de school Voordeldonk rechterkant bossen , Stikker school Voordeldonk , Voordeldonk, Rinkveld / Leensel, Kloostereind, Achterbos, Koestraat, Koestraat hoek Stegen, Lienderweg Loverveld, Den Boogerd, Den Hof , Hofstraat, Leverkruid, Hombroekstraat, Ottenbachstraat, Voorste Heusden, Bernhard de Merodestraat, Laarbroek, Oliemolen en `t Hoogvelt

Locaties geen bestrijding

De gemeente bestrijdt geen rupsen in bos- en natuurgebieden. Ook bomen langs onverharde wegen, behoudens een enkele uitzonderingen, worden niet bespoten. De gemeente hoopt zo de natuurlijke vijand van de processierups tot ontwikkeling te laten komen.

Uw melding

Wij blijven alert op de aanwezigheid van rupsen en zullen later in het jaar ook rupsen wegzuigen of plukken op plaatsen waar deze overlast geven. Wij stellen uw hulp en melding hierbij op prijs. Ziet u processierupsen in bomen neem dan contact op met de gemeente Asten, tel: 0493-671212. of gemeente@asten.nl

Voor meer informatie over de processierupsen en gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD in uw regio en op de website's ; http://www.vlinderstichting.nl/ , http://www.ggd.nl/