Politie Haaglanden

persberichten 29 april

Haaglanden, 29-04-2010

Getuigenoproep: Jongen beroofd van ketting
Den Haag - De recherche van Bureau De Heemstraat zoekt getuigen van een beroving van een 17-jarige Hagenaar. De jongen was woensdag 28 april omstreeks 16.30 uur op weg naar huis toen hij op de Vermeerstraat plotseling van achteren werd vastgepakt door twee jongens, die hij eerder aan de overkant van de straat had zien lopen. De jongens wilden het slachtoffer beroven van zijn ketting. De jongen wist - door flink tegen te stribbelen - met één van de daders naar het midden van de rijbaan te gaan, in de hoop dat een voorbijganger hem te hulp zou schieten. Op enig moment kwam er een fietser de Vermeerstraat inrijden. Deze onbekend gebleven man stopte op een paar meter afstand van de drie. De twee daders zagen kans om met de ketting te vluchten en renden weg in de richting van de Abraham van Beyerenstraat. De fietser riep nog naar het slachtoffer dat hij aangifte moest doen en fietste toen door. Het slachtoffer sprak toevallig passerende agenten aan en heeft samen met hen naar de daders gezocht. De daders werden echter niet meer aangetroffen.
Van de twee daders is het volgende signalement bekend. De jongen die de ketting wegnam is vermoedelijk van Zuid-Europese afkomst en 16 à 17 jaar oud. Hij is ongeveer 1.78m lang en heeft een breed/gespierd postuur. Hij heeft zwart haar en een smal, ietwat vierkant gezicht met een rechte, puntige neus. Zijn wenkbrouwen omschrijft het slachtoffer als twee rechte strepen. De jongen was gekleed in een zwarte jas waarvan hij de capuchon op zijn hoofd had. Hij droeg daaronder een blauwe spijkerbroek en witte Nike sportschoenen. De tweede dader had het slachtoffer van achteren in een houdgreep. Zodoende is van hem alleen bekend dat hij eveneens een zwarte jas met capuchon droeg, met daaronder een spijkerbroek. Hij heeft een gespierd postuur.
De recherche van Bureau De Heemstraat komt graag in contact met mensen die mogelijk iets gezien hebben van deze beroving of informatie hebben die kan helpen de daders te vinden. Ook is de recherche op zoek naar de onbekend gebleven fietser uit de Vermeerstraat, omdat hij mogelijk een goede getuigenverklaring af kan leggen. Heeft u informatie die kan helpen de zaak op te lossen, neem dan contact op met de recherche van Bureau De Heemstraat via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Sigarettendief aangehouden
Den Haag Dankzij een oplettende getuige kon de politie donderdagochtend 29 april rond 03.25 uur een 21-jarige inbreker aanhouden. Om 03.15 uur kreeg de politie een melding van het inbraakalarm van een drogisterij aan de Oude Kustlijn. Toen de agenten bij de winkel kwamen, zagen zij dat het licht brandde en dat het slot verbroken was. Het pand werd met politiehonden doorzocht, maar er werd niets aangetroffen. Uit de winkel waren sigaretten en parfum gestolen. Een getuige meldde zich bij de agenten en vertelde hen dat zij had gezien dat twee mannen een grote tas in een auto stopten. Eén van de mannen stapte vervolgens in een auto en reed ermee weg. De oplettende getuige had het kenteken van deze auto genoteerd. De andere verdachte was daarna in een andere auto gestapt en eveneens weggereden. De agenten gaven direct het kenteken van de vluchtauto aan hun collegas door. Korte tijd later zagen politieagenten de auto in het centrum van Den Haag rijden. De auto werd aan de kant gezet en de 21-jarige bestuurder werd aangehouden. In de auto troffen de agenten een tas met sigaretten aan. De verdachte werd ingesloten.

Verdachten van graffiti aangehouden
Den Haag De politie hield woensdag 28 april om 19.30 uur twee jongens, een 16-jarige Rijswijker en een 19-jarige Hagenaar, aan als verdachten van vernieling. Er was een melding binnen gekomen dat er bij de skatebaan in de Jan Krosstraat jongens graffiti aan het spuiten waren. Bij de skatebaan troffen de agenten twee jongens aan die voldeden aan het signalement en spuitbussen bij zich hadden. Agenten namen de jongens mee naar het politiebureau voor verhoor. Hier verklaarden de jongens dat ze inderdaad graffiti gespoten hadden. Zij hadden spijt van hun daad en wilden de schade vergoeden.

Aangehouden voor diefstal snorfiets
Den Haag De politie hield woensdag 28 april om 18.50 uur een 17-jarige Hagenaar aan als verdachte van diefstal van een snorfiets. Twee getuigen zagen een snorfiets rijden die veel leek op het exemplaar dat onlangs van een vriend gestolen was. Nu zat er alleen geen kentekenplaat meer op de snorfiets. Met een goed signalement gingen politieagenten op zoek in de omgeving. Op de Juliana van Stolberglaan zag een agent een snorfiets rijden, met twee personen die voldeden aan het signalement. Bij het zien van de politie stapte de passagier af en rende weg. De agent kon de bestuurder nog wel klemrijden en nam hem voor verhoor mee naar het politiebureau. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Kop-staart-botsing vrachtwagen en auto
Voorburg - De vrouw van een 84-jarige automobilist uit Soest raakte woensdag 28 april om 10.30 uur gewond door een kop-staart botsing met een vrachtwagen op de A12 (Utrechtsebaan). Omdat zij last had van haar nek, knipte de brandweer haar uit de auto. De ambulance vervoerde haar en haar man, die ook letsel had opgelopen, naar het ziekenhuis. De man uit Soest heeft waarschijnlijk te weinig afstand gehouden van de vrachtwagen die voor hem reed en kon niet meer op tijd remmen toen zijn voorganger vaart moest minderden. Door het ongeluk is de hele Utrechtsebaan tijdelijk afgesloten geweest.

Aanrijding
Wassenaar - Een automobilist verleende woensdag 28 maart op de kruising van de Albertinastraat en de Wouterstraat geen voorrang, waardoor hij op een andere auto botste. Eén van de inzittenden, een 17-jarige jongen uit Poeldijk, had last van zijn nek. Daarom kwam een ambulance om hem voor controle naar het ziekenhuis te vervoeren. De politie maakt proces-verbaal op van de aanrijding.

Te hard en onder invloed
Rijswijk - Surveillerende agenten zagen woensdag 28 april om 20.35 uur een auto met veel te hoge snelheid over de Huis te Landelaan rijden. Hij reed 98 km/u. Toen de agenten de 25-jarige bestuurder uit Den Haag daarvoor een proces-verbaal wilden geven, roken ze een alcohollucht bij hem. Daarop lieten ze hem ook een blaastest afleggen, met 450 ugl als resultaat.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Auto op de kop door aanrijding
Rijswijk - Door een aanrijding tussen twee personenautos op woensdag 28 april belandde één van de autos op de kop. De aanrijding vond plaats om 23.15 uur op de kruising van de Prinses Beatrixlaan en de Provincialeweg. Een Mitsubishi raakte een Opel raakte in zijn flank, waardoor de laatste op zijn kop belandde. De ambulance vervoerde de 63-jarige Rijswijkse bestuurster van de Opel naar het ziekenhuis. Ook de 30-jarige bijrijder uit de Mitsubishi moest naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Aanrijding
Naaldwijk - Een 23-jarige automobilist uit Waddinxveen reed woensdag 28 april om 11.15 uur op de Herenstraat tegen een tegemoetkomende fietster aan. Hij stond te wachten, omdat in tegenovergestelde richting een busje van een koeriersbedrijf bezig was. Toen hij optrok, hoorde hij opeens een klap en bleek dat hij een 65-jarige vrouw fietster uit Naaldwijk had geraakt. Hij hielp het slachtoffer weer op de been en belde de ambulance. De Naaldwijkse had last van haar pols en ging voor de zekerheid met de ambulance naar het ziekenhuis.

Man aangehouden met verdovende middelen
Delft Een 19-jarige man uit Delft is op woensdag 28 april omstreeks 23.00 uur aangehouden op de Schubertlaan. Een politiebiker zag de man langdurig staan bij een geparkeerde auto. Op het moment dat de man de agent zag, nam hij echter de benen. Omdat de man zich niet kon legitimeren, fouilleerde de agent hem. De man bleek wit poeder op zak te hebben, vermoedelijk harddrugs. Hij werd aangehouden op basis van de Opiumwet. Ook bleek dat de auto verse braaksporen vertoonde. De man werd meegenomen naar een politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

Scooterrijder gewond na val
Delft Een 57-jarige man uit Delft is op woensdag 28 april omstreeks 20.40 uur gewond geraakt op de Aart van der Leeuwlaan. De man was met zijn scooter gevallen en raakte gewond aan zijn been. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en bleek zijn scheenbeen te hebben gebroken. Het slachtoffer dacht zelf gevallen te zijn door een tak die op de rijbaan lag.

Aangehouden na wisseltruc
Delft Een 45-jarige man uit Rijswijk is op woensdag 28 april om 18.25 uur aangehouden in een winkel aan de Snelweg. De nieuwe schoenen die de man had gepast, bevielen hem wel. Maar in plaats van de nieuwe schoenen af te rekenen, stopte hij zijn oude paar in de schoenendoos. Vervolgens wilde hij zonder te betalen met zijn nieuwe paar de winkel uit wandelen. Hierop is hij door de beveiliging aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij had ook nog een onderbroek in zijn broekzak te hebben gestopt. Later bleek dat deze man dezelfde wisseltruc al eens eerder had uitgehaald. Hij heeft de kosten van de schoenen en de onderbroek inmiddels alsnog aan de winkel betaald.

Man aangehouden voor winkeldiefstal
Zoetermeer Op woensdag 28 april om 21.35 uur is op de Westwaard een 23-jarige man uit Zoetermeer aangehouden voor winkeldiefstal. Een medewerker van de beveiliging hield de man in de gaten, omdat hij hem niet vertrouwde. Toen hij zag hoe de man verschillende goederen meenam, zonder deze af te rekenen bij de kassa, sprak hij de man daarop aan. De man werkte de beveiliger tegen de grond en wilde er vandoor gaan. Hij kon korte tijd later door collegas van de beveiliger worden aangehouden en is overgedragen aan de politie.