Rechtbank 's-Hertogenbosch


Optreden van onbevoegde hulpofficier heeft geen consequenties in onderhavige zaak

âs-Hertogenbosch, 29 april 2010 - Het hof heeft zojuist uitspraak gedaan in een zaak waarin is vastgesteld dat de inverzekeringstelling van de verdachte was bevolen door een onbevoegde hulpofficier van justitie.

Het hof overweegt het volgende: vrijheidsbeneming behoort tot de meest verstrekkende dwangmiddelen binnen de strafrechtspleging. Het wettelijk vereiste van betrokkenheid van ten minste één hulpofficier van justitie bij de inverzekeringstelling, moet als een belangrijke waarborg worden beschouwd.

Er is in de onderhavige zaak weliswaar sprake van een onherstelbaar vormverzuim op dit punt. Uit de behandeling in hoger beroep zijn echter geen aanwijzingen naar voren gekomen dat verdachte door dit verzuim daadwerkelijk nadeel heeft ondervonden. Evenmin zijn er aanwijzingen dat de inverzekeringstelling van de verdachte niet zou zijn bevolen indien de beslissing hierover was genomen door een bevoegde hulpofficier van justitie. Daarom ziet het hof geen aanleiding om aan dit verzuim rechtsgevolgen te verbinden en volstaat het hof met de vaststelling dat een onherstelbaar vormverzuim is begaan.

Het hof merkt hierbij overigens op dat inmiddels een strafrechtelijk onderzoek tegen deze betrokken politieambtenaar is gestart. Bij gebleken onregelmatigheden en/of onrechtmatigheden kunnen er arbeidsrechtelijke en/of strafrechtelijke consequenties voor hem volgen.

LJ Nummer

BM2861

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 29 april 2010 Naar boven