Ministerie van Justitie

jeugdinrichtingen

Toekomstplan voor justitiële jeugdinrichtingen

Nieuwsbericht | 29-04-2010

Minister Hirsch Ballin boekt voortgang bij het zoeken naar alternatieve bestemmingen voor drie justitiële jeugdinrichtingen (JJI's). Dat blijkt uit een brief die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door een daling van het aantal ernstige delicten gepleegd door jeugdigen, de overgang van civielrechtelijk geplaatste jeugdigen naar gesloten jeugdzorg en de beschikbaarheid van alternatieve afdoeningen is de behoefte aan capaciteit fors lager dan de beschikbaarheid. De minister werkt aan toekomstplan voor de JJI's, dat in de zomer gereed zal zijn. Intussen zullen er geen onomkeerbare stappen worden gezet.

In verband met het capaciteitsoverschot in de JJI's wordt nu voor drie JJI's een alternatieve bestemming gezocht:

* LSG-Rentray, locatie Rekken,

* Den Hey Acker, locatie Vught

* De Doggershoek, Den Helder

Om voorzienbare personeelstekorten in andere JJI's of instellingen voor gesloten jeugdzorg op te vangen, worden met de Gemeenschappelijke Ondernemingsraad JJI nadere afspraken gemaakt over het (tijdelijk) elders kunnen detacheren van boventallig personeel van de verschillende locaties. Deze mogelijkheid geldt onder de nadrukkelijke voorwaarde dat in alle JJI's voldoende personeel beschikbaar blijft om de daar geplaatste jongeren te begeleiden en behandelen.

Minister Hirsch Ballin werkt de komende maanden verder aan een toekomstplan voor de JJI's. Daarvan zullen ook de definitieve alternatieve bestemmingen van drie betrokken JJI's en een uitvoerig personeelsplan deel uitmaken. Het toekomstplan zal in de zomer gereed zijn.

Meer informatie


* Brief Tweede Kamer: Leegstand justitiële jeugdinrichtingenBrief / circulaire / beleidsregels | 29-04-2010 | pdf-document, 44 KB
Zie het origineel

* Voortgang bij zoeken alternatieve bestemmingen justitiële jeugdinrichtingen