FloraHolland


* CAO

Bolbloemenbericht week 16

FLORAHOLLAND (29 april 2010) - Een bijzondere week waarin de grote impact van de import en export venijnig duidelijk werd. Voor velen in zeer negatieve zin, waar anderen er juist van profiteerden. Door het vliegverbod binnen Europa, als gevolg van de vulkaanuitbarsting in IJsland, bleven grote hoeveelheden bloemen achter in de boxen van de exporteurs op de veilingen. Voor een aantal van hen betekende het een verliespost die het komende jaar waarschijnlijk niet meer goed gemaakt kan worden. Nog veel grotere aantallen bloemen bleven achter op de kwekerijen en luchthavens in veel importlanden. Ook op die productiebedrijven werd een gevoelig verlies geleden, die na het opheffen van het vliegverbod aan het einde van de verslagweek voorlopig nog na-ijlt. De groep die profiteert van deze natuurramp zijn met name de aanvoerders en exporteurs binnen de Europese grenzen, die het vervoer over de weg of per boot afkunnen. In de loop van de week werden de bloemen steeds duurder, al volgden veel bolbloemen pas wat later met die reactie. Een aantal grotere retailers wachtte af met het plaatsen van de definitieve bestellingen om de marktsituatie te peilen. Bijna 87 miljoen bolbloemen betekende een daling van het aanbod van een kleine 20% in vergelijking met vorige week. Ze deden het met EUR 0.14 gemiddeld een centje beter. Maar de ontwikkeling in de week was zeer best.

Tulp
Na een schoorvoetend afwachten hoe met name de aanvoer van kleinbloemige rozen zou gaan herstellen na de aanvoerstop door de aswolk, gingen de grote retailers in de loop van de week toch overstag. Er werden meer tulpen opgenomen in het schap dan eerder was gepland en dat is ook voor deze week het geval. Voor de tulpenbroeiers een geluk bij een ongeluk, want met de extreem hoge aanvoer zag het er gewoon slecht uit. Nu lijkt dat alleszins mee te vallen met dank aan het natuurgeweld. In de verslagweek daalde het tulpenaanbod tot 57 miljoen stuks en ze gingen gemiddeld voor een klein dubbeltje van de hand. Natuurlijk lang geen vetpot maar de tendens in de loop van de week was zeer positief. Het aanbod lag nu 14% hoger dan vorig jaar in dezelfde week.
Over het gehele seizoen vanaf week 30 berekend liggen we nu zelfs op een ongekend hoge aanvoergroei van bijna 16%. Dat was tot en met 2 weken geleden nog ruim 10% en de verwachting is dat er nog wel een paar in de lijn zitten. Met de gemiddelde prijsvorming liggen we nu met EUR 0.136 slechts ééntiende achter op vorig jaar en dat is dus een fenomenale prestatie met z'n allen. Zoveel meer tulpen en dan toch voor zo'n mooie gemiddelde prijs weggezet is iets waar we bij aanvang van het seizoen blind voor hadden getekend. Het is ook een teken aan de wand van de ijzersterke marktpositie die de tulp inmiddels bezit en die we met z'n allen hebben te bewaken. Om alvast maar eens voorzichtig vooruit te blikken. Het is voor komend seizoen reëel te verwachten dat er fors minder bollen worden geoogst dan de topoogst van 2009. Het areaal is gekrompen en nog nooit werden twee topjaren achter elkaar genoteerd in de bollenteelt. Maar tevens is het niet te verwachten dat de weersomstandigheden tussen week 3 en week 16 weer zo gunstig zullen zijn als het afgelopen seizoen. Het is wel positief dat in 2011 Pasen zeer laat valt in het laatste weekend van april. De scheidslijn van het seizoen dal dan toch wat later liggen dan dit jaar. Ook de pluktulpen zijn nu in volle productie en momenteel 20% hoger dan vorig seizoen. De prijsvorming is met EUR 0.042 een fractie beter dan toen en ook nu dus niet bij iedereen rendabel.

Het aanbod tulpen bedroeg in Rijnsburg nog altijd 21 miljoen stelen waarvan ruim 3 miljoen `plukkers'. Het aanbod tulpen was hoger dan een jaar geleden waarbij de gemiddelde prijs van EUR 0,08 gelijk is aan die van vorig jaar. Zwaardere mooie partijen van een enkele cultivar brachten gemiddeld nog richting de EUR 0,20 op.

Lelie
Alle lelies profiteerden van de aanzienlijk aantrekkende prijzen en die lol zet op het moment van schrijven fors door. De Longiflorums eindigden concernbreed op twee kwartjes, de Aziaten en LA's op EUR 0.36 en de Orientals stegen naar ruim 7 dubbeltjes. Dat zijn prijzen die over het algemeen tussen een stuiver en een dubbeltje hoger liggen dan vorig jaar bij een redelijk vergelijkbare aanvoer. Een even mooie als noodzakelijke ontwikkeling op veel bedrijven.
In Aalsmeer was sprake van een vreemde handelsweek zonder een groot aantal importbloemen. Voor de lelies maakte dit weinig verschil, de aanvoer door de lucht is hier tenslotte laag. Het is wel zo dat het gebrek aan een aantal importbloemen een positieve invloed heeft gehad op de prijsvorming bij de lelies. De aanvoer bij de Oriental-lelies lag deze week ongeveer 15% hoger dan voorgaande week. De gemiddelde prijs lag vast tussen EUR 0.71 en EUR 0.74 per steel en was daarmee weer wat beter. De prijsvorming van met name lichtroze cultivars is over het algemeen goed. De lichtere sortering wit liep in de loop van de week weer op. 'Robina' bracht tot EUR 1.95 op, 'Merostar' EUR 1.55, 'Sorbonne' EUR 1.37, 'Siberia' EUR1.70 en 'Universe' tot EUR 2.05. Daar schrijven we weer graag over naar huis. In de grote partijen werden ongeveer evenveel stelen geveild als vorige week. Dinsdag lag de gemiddelde prijs met EUR 0.43 het laagst, vrijdag met EUR 0.55 het hoogst. Ook deze week werden de 1 koppers over het algemeen goed betaald. De aanvoer lag weer behoorlijk hoger dan verleden jaar, de gemiddelde prijs wat lager. 'World White' bracht tot 3 kwartjes op, 'White Europe' bijna 8 dubbeltjes, 'White Heaven' EUR 0.81 en 'Pink Heaven' tot EUR 0.86. De aanvoer in de veilgroep LA/Aziaat lag ongeveer gelijk aan voorgaande week. De gemiddelde prijs lag dinsdag met EUR 0.35 het laagst en vrijdag met EUR 0.43 het hoogst. Met name geel, crème en zalm wisten zich in de loop van de week behoorlijk te herstellen in prijs. 'Original Love' , 'Brindisi' en 'Litouwen' maakten allen rond de 5 dubbeltjes, 'Tresor' lag daar een dubbeltje onder en 'Pavia' deed ruim 2 kwartjes.
In Naaldwijk lag de aanvoer van Aziaten vrijwel gelijk aan vorige week. De prijsvorming was op maandag met EUR 0.33 al 3 centen beter dan de vrijdag ervoor. Op dinsdag na werd het met de dag duurder om uit te groeien naar een mooie middenprijs van bijna EUR 0.40 op vrijdag. De LA- Hybriden daalden in aanvoer en ook hier liepen de prijzen flink op van eveneens EUR 0.33 op maandag naar maar liefst EUR 0.42 op vrijdag. Het was vooral roze en rood 'Termoli', 'Brindisi', 'Diabolo' en 'Original Love' die flink profiteerden van de prijsstijging. De aanvoer van Longiflorum was nagenoeg gelijk aan vorige week. Maandag was de beste dag van de week met EUR 0.51, waarna een dipje midden in om vervolgens op vrijdag de week af te sluiten met EUR 0.50. Vorige jaar kwamen er 100.000 stelen minder voor de klok langs met een middenprijs van EUR 0.51. Ook hier een mooie ontwikkeling dus. Een middenprijs van EUR 0.82 voor de Orientals was natuurlijk niet verkeerd. Vorig jaar zaten we er twee dubbeltje onder. Maandag begon goed met EUR 0.81 wat in de loop van de week stabiel bleef. Maar vrijdag schoten de prijzen weer verder omhoog en eindigden met maar liefst EUR 0.86. Wit en roze trokken flink aan deze vrijdag. En het is prachtig om te zien dat deze ontwikkeling in de volgende week best doorzet.
In Rijnsburg had de aanvoer van Longiflorum te lijden onder de aswolk. Tot aan donderdag was er weinig tot geen importaanvoer uit deze groep. Het Nederlandse Longiflorum aanbod bracht gemiddeld EUR 0,56 op. Bij de Aziaten en LA-Hybriden zagen we dagelijks de gemiddelde prijs oplopen tot EUR 0,37 op vrijdag. Met name het bescheiden aanbod van de roze cultivars was hier debet aan. De cultivar `Vermeer' ging voor gemiddeld EUR 0,52 van de hand en voor `Brindisi' moest gemiddeld EUR 0,54 neergeteld worden. Bij de Oriental-hybriden zagen we aan het eind van de week de prijzen oplopen. Totaal kwamen er deze week 750.000 lelie's voor de klok, welke een gemiddelde prijs hadden van EUR 0,49. Dit gemiddelde lag 6 cent hoger dan dezelfde week vorig jaar. De week sloot af met een 1 koops percentage van 32,4 %, wat betekent dat bijna 1/3 van alle partijen lelie's in 1 druk verkocht werd. Het tekent de graagte in de markt.

Freesia
Ook de Freesia's profiteerden mee van de aantrekkende prijzen en gingen aan het einde van de week al richting duur. Het weekgemiddelde kwam concernbreed uit op EUR 0.17 voor 2,2 miljoen dubbelbloemigen en EUR 0.15 voor 7 miljoen enkelbloemigen. Op de maandag van de nieuwe week gingen ze gemiddeld dik door de twee dubbeltjes grens. Vorig jaar deden ze het in week 15 nog met juist een dubbeltje.

Iris
Eenzelfde schitterende curve maken de irissen mee. De gemiddelde prijs voor ruim 2 miljoen stuks concernbreed kwam uit op EUR 0.12 maar in de loop van de vrijdag was daar ruim 2 centen bijgekomen. Op maandag erna lag de gemiddelde prijs sterk richting de EUR 0.18, waar we vorig jaar nog genoegen moesten nemen met 8 centjes voor 10% meer aanvoer.

Calla
De Calla's verbeterden de gemiddelde prijs met een dikke stuiver tot EUR 0.56 bij een vrijwel dezelfde aanvoer van kleinbloemigen. Dat aanbod is 17% lager dan vorig seizoen toen we nog 4 dubbeltjes noteerden.

Ornithogalum en Anemonen
Deze aanvoer lag mede vanwege de importcrash ongeveer 45% lager dan vorige week. De 800.000 Ornithogalums maakten nu bijna een kwartje en daarmee bijna een dubbeltje meer dan vorige week. De Anemonen deden gemiddeld ruim 3 stuivers en dat was een cent beter dan vorige week.

Ranonkel
Ruim 2 miljoen Ranonkels passeerden de veilingklokken en FloraHolland Connect. De prijs van EUR 0.18 is best en ligt een stuiver hoger dan vorig jaar bij 30% minder aanbod.

Hyacint
Het Hyacintenseizoen is op een oor na gevild. 800.000 stuks werden nog aangevoerd en die deden een magere EUR 0.18. Het is 25% minder aanbod dan vorig jaar en een paar centen beter dan toen.

Amaryllis
De Amaryllisaanvoer daalde tot 230.000 stuks voor EUR 0.61. Een dubbeltje lager dan vorige week en bij 30% aanvoerkrimp bijna het dubbele van vorig jaar.