Gemeente Wijdemeren


Dhr. W. F. Jungmann

De heer W. F. Jungmann (65) uit Kortenhoef, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1970 is de heer Jungmann nauw betrokken bij de plaatselijke politiek. Hij was medeoprichter van D66, afdeling s-Graveland en tot 1994 secretaris. Van 1994 tot 2001 was hij raadslid.

Al in 1994 ontwikkelde hij de website van de partij. Tot 1998 besteedde hij hieraan gemiddeld 20 uur per week. Vanaf 1996 onderhoudt hij de door hem ontworpen Wijdemeerse Webkrant, een onmisbaar nieuwsmedium voor mensen binnen en buiten- Wijdemeren (20 uur per week). Eveneens vanaf 1996 ondersteunt hij, 3 tot 4 uur per week, diverse verenigingen op ICT gebied. Sinds 200 is de heer Jungmann ook 2 uur per week actief voor de Stichting Curtevenne die streeft naar het behoud van monumenten binnen de kern s-Graveland.

De inspanningen van de heer Jungmann dragen in belangrijke mate bij aan het goed geïnformeerd zijn van de inwoners van Wijdemeren. En niet alleen de inwoners. Ook mensen buiten Wijdemeren en veel gemeentelijke medewerkers beginnen de dag met een bezoek aan zijn site. De webkrant wordt door honderden mensen gelezen. Soms, bij speciale gebeurtenissen, ruim duizend per dag. Een aantal van zijn lezers woont in het buitenland. Voormalige bewoners van een van de dorpskernen, nu woonachtig in het buitenland, onderhouden zo contact met hun oude woonplaats. De heer Jungmann zag als een van de eersten het belang in van internet als informatiebron; nieuws vergaren, dit begrijpelijk en toegankelijk maken voor iedereen, zodat men zich een oordeel kan vormen over bepaalde onderwerpen en maatschappelijke zaken die zich in de omgeving afspelen. Vanaf het ontstaan van de gemeente Wijdemeren, in 2002, heeft hij nagenoeg geen raadsvergadering overgeslagen. Ook tijdens de dorpsavonden, waarop het college van burgemeester en wethouders de kernen bezoeken en in gesprek gaan met de bewoners, is hij aanwezig. Zijn website is de centrale vindplaats geworden voor alle nieuws en meningen over (politiek) Wijdemeren. Zijn grote kennis op ICT gebied zet hij ook regelmatig in om verenigingen te voorzien van websites en deze te onderhouden.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.

(28-04-2010)