Rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht lintjesregen

Gezamenlijk persbericht van het Kapittel voor de Civiele Orden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

EMBARGO TOT 29 APRIL 2010 12.00 UUR

LINTJESREGEN 2010

Dit jaar zijn ter gelegenheid van Koninginnedag in totaal 3746 Koninklijke onderscheidingen verleend. In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 8 personen gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 3738 personen. In de Nederlandse Antillen en Aruba is aan 36 personen een Koninklijke onderscheiding toegekend.

Er zijn 4097 voorstellen voor de Algemene Gelegenheid 2010 of lintjesregen 2010 ontvangen; 167 meer dan het voorgaande jaar. Ten aanzien van 351 voorstellen (11,6 % van het totaal) is uiteindelijk een negatief advies uitgebracht. De positieve adviezen van burgemeesters, commissarissen van de Koningin en Kapittel voor de Civiele Orden zijn voor in 3369 van de gevallen gelijkluidend, hetgeen borg staat voor een zuivere uitvoering van het stelsel.

In de bijlage treft u een selectie van bij de lintjesregen 2010 gedecoreerde personen die publieke bekendheid genieten, dan wel opvallen door de aard van hun verdiensten.

De lintjesregen 2010 laat de volgende ontwikkelingen zien:


1. Er zijn 1282 vrouwen die bij de lintjesregen 2010 gedecoreerd worden, 101 meer dan in 2009. Deze vermeerdering is onder meer toe te schrijven aan de inspanningen van het Kapittel voor de Civiele Orden m.b.t. het project Lintje zoekt vrouw. Deze vooruitgang biedt perspectief voor een toekomstige gelijkschakeling tussen mannen en vrouwen conform de bedoeling van de wetgever.

Gelet op het aantal gedecoreerde vrouwen, valt op dat in de volgende provincies de meeste vrouwen een Koninklijke onderscheiding hebben ontvangen: Zuid-Holland (270), Noord-Brabant (233) en Noord-Holland (195).


2. In de Nederlandse Antillen en Aruba hebben 36 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit betekent dat het aantal toegekende onderscheidingen in de overzeese Koninkrijksdelen met 4 is afgenomen.

In de Nederlandse Antillen worden 30 personen gedecoreerd; 2 minder dan in 2009. In Aruba hebben 6 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen; 2 minder dan in 2009.

Er worden 9 vrouwen gedecoreerd in de Nederlandse Antillen en 1 in Aruba.


3. Er is opnieuw een toename van het aantal vrijwilligers dat gedecoreerd wordt. Voor de lintjesregen 2010 betreft het 3637 vrijwilligers, een stijging van 199.


4. Het aantal personen dat gedecoreerd wordt op grond van bijzondere verdiensten in hun beroepsuitoefening bedraagt 303. (Een aantal van deze personen is zowel gedecoreerd voor vrijwilligerswerk als voor bijzondere verdiensten in de beroepsuitoefening.)


5. Bij de lintjesregen 2010 zijn 104 personen gedecoreerd op basis van artikel 14 van het Ordereglement (het automatisme voor volksvertegenwoordigers).


6. De jongst gedecoreerde is de 35-jarige W. Maas uit Opmeer. Hij zet zich als vrijwilliger in voor onder meer het Jongerencentrum Pardoes, het Kinderdorp en het popfestival Zomerpop in Hoogwoud.


7. De oudst gedecoreerde is de 92-jarige M.J.H.A. Schrijnemakers (Verenigde Staten). Hij zet zich in voor het (be)schrijven van de geschiedenis van de gemeente Geleen en de regio in de vorm van een groot aantal boeken en publicaties in historische en heemkundige tijdschriften

BIJLAGE bij het gezamenlijk persbericht van het Kapittel voor de Civiele Orden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de Lintjesregen 2010

EMBARGO TOT 29 APRIL 2010 12.00 UUR

Wetenschap

Prof. dr. Ir. J.A. Mulder te Pijnacker-Nootdorp, hoogleraar Besturing en Simulatie aan de Technische Universiteit Delft. Hij heeft baanbrekend onderzoek verricht naar de besturing van vliegtuigen en daarmee naar de vluchtveiligheid. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de meest geavanceerde flight simulator ter wereld SIMONA. (RNL)

B. Cheung is vanaf 1991 werkzaam bij het "NASA Goddard Space Flight Center" (Verenigde Staten), eerst bij de "Robotics Laboratory" en momenteel bij het "Hubble Space Telescope Project". Hij levert een belangrijke bijdrage aan het draaiende houden van de Hubble Space Telescoop (HST). Zo heeft hij met zijn team een relaisdoos ontworpen waarmee het koelsysteem van de HST in enkele weken gerepareerd kon worden i.p.v. enkele maanden. De relaisdoos noemde hij naar zijn geboorte-eiland

Kunst/Cultuur

Mevrouw M. Daalmeijer-Walet (pseudoniem Maartje van Weegen) te Huizen is sinds 1970 werkzaam bij de Publieke Omroep en geniet bekendheid mede door haar (live) presentatiewerkzaamheden op Prinsjesdag. Ook was zij onder meer voorzitter van Radio Freedom, het radiostation van het ANC.

B.A. van Rheenen (pseudoniem Chiel Montagne) te Hilversum is de presentator van het bekende muzikale tv-programma's "Op losse groeven" en "Op volle toeren." Hij zet zich in voor de promotie van de Nederlandstalige muziek en muziek van Nederlandse bodem.

Economische sector

Mevrouw S.C. Toth te Den Haag is president van onder meer Tóco USA en Tóco d'Azur. Ook heeft zij zich ingezet op een groot aantal maatschappelijke terreinen. Als oud-directeur van Uitzendbureau Content werd zij in het verleden al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw M.C.H. Barnhoorn te Leiden was Algemeen Directeur van de Luba Groep en heeft een bijdrage geleverd aan de groei van dit bedrijf. Zij was ook actief op de terreinen van het midden- en kleinbedrijf, het onderwijs en de kunst.

P.P. Huf te Amsterdam is directeur van zijn bedrijf "Het Lab Peter Paul Huf." Hij een pionier op het gebied van het digitaal restaureren, dupliceren en bewerken van foto- en filmmateriaal. Veel waardevol film- en fotomateriaal, waaronder van het Koninklijk Huis, heeft hij gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor toekomstige generaties. Zijn milieuvriendelijke wijze van werken in het lab is overgenomen door vele collega's

W.F. Vogel te Blokker te Hoorn is meesterkok en hoofdinspecteur van de restaurantgids Lekker. Hij wordt gezien als een pionier van de moderne keuken, zowel nationaal als internationaal.

Zorgsector

Mevrouw M.J.C. Brands-Keesmekers te Sittard verricht al 70 jaar mantelzorg, eerst voor haar twee zusters en vervolgens ook voor haar twee dubbelgehandicapte zoons. (Mantelzorgers in de 1e graad worden niet gedecoreerd tenzij sprake is van een uitzonderlijke situatie. )

Mevrouw C.W.M. Laan-Degeling te Venhuizen zet zich jarenlang onder meer in als vrijwilliger voor de Vereniging Ouders van een Overleden Kind. Zij bezoekt de ouders en biedt ondersteuning bij de rouwverwerking.

Integratie

Mevrouw F.M. Russel te Rotterdam is directeur-eigenaar van en uitgever bij Marrein Publications BV, een lifestyle magazine voor gekleurde vrouwen. Zij kreeg landelijke bekendheid vanwege haar in "black hair" gespecialiseerde kapsalons. In 1998 is zij uitgeroepen tot "Zwarte Zakenvrouw Nederland".

L. Khouyibaba te Brunssum is een vrijwilliger die zich vanaf 1980 inzet voor de integratie van de Marokkaanse jeugd in Brunssum

Mevrouw B. Heybeli-Heybeli te Woerden is een vrijwilliger die zich al jarenlang inzet voor de participatie van allochtone vrouwen aan de Woerdense samenleving.

Milieu

Ir. P.C. Kamp te Bergen (NH) is werkzaam bij PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Zijn innovatieve ideeën op het terrein van waterzuivering hebben onder meer geleid tot toepassingen in rampgebieden waardoor in korte tijd drinkwater beschikbaar kan worden gesteld voor de bevolking.

Sport

Mevrouw E.A.M. van Breda Vriesman-Commandeur te Vught heeft diverse bestuurslidmaatschappen bekleed m.b.t. de hockeysport in binnen- en buitenland. Ook binnen het Nationaal en Internationaal Olympisch Comité vervult zij een belangrijke rol.