Senternovem

29-04-2010 |

AFM verruimt hypotheekverstrekking voor energiezuinige woningen

De nieuwe AFM-normen ter voorkoming van overkreditering bij hypotheken zorgden afgelopen week voor veel discussie over de lagere kredietverlening voor gezinnen met kinderen. Minister De Jager liet dit onderdeel daarom ijlings weer vallen. Wat overeind bleef staan kreeg minder aandacht: de mogelijkheid voor banken om extra hypotheek van EUR 6.500,- te verlenen voor energiebesparende maatregelen, bovenop de zogenaamde LTI-norm ('Loan-To-Income'). Daarnaast mag bij aankoop van een woning met een energielabel A maximaal EUR 6.500,- extra geleend worden bovenop deze norm.

De AFM zegt in de toelichting deze handelwijze aanvaardbaar te vinden, omdat goed geïsoleerde huizen minder hoge energiekosten kennen. De onderbouwing voor deze nieuwe norm is geleverd door NIBUD, op basis van onderzoek in opdracht van het programma E&GO. De resultaten waren solide genoeg om voor energiezuinigheid een afwijking van de LTI-norm toe te voegen, terwijl in het nieuwe AFM-toetsingskader het aantal uitzonderingen op de bestaande norm juist drastisch werd ingeperkt om consumenten beter te beschermen tegen de risico's van te hoge schulden.

Rabobank
Rabobank is de eerste hypotheekverstrekker die de ruimere kredietverlening toepast: sinds afgelopen week biedt deze bank extra leencapaciteit voor woningen met een energielabel A, A+ of A++. Omdat bij de berekening van wat consumenten financieel kunnen dragen mede wordt uitgegaan van hun woonlasten, denkt de bank hiermee een extra stimulans te geven om een energiezuinige woning te kopen.

Voor meer informatie kunt u gebruikmaken van het contactformulier. Wijzigingsdatum |

29-04-2010