CNV Onderwijs

29 april 2010

Arbocatalogus hbo vanaf nu digitaal beschikbaar

Categorie: Hoger onderwijs, Veilig en Gezond werken

Hogescholen hebben een eigen arbocatalogus. Vanaf 30 maart 2010 is de Arbocatalogus hbo digitaal beschikbaar via www.arbocatalogushbo.nl. Daarmee is de Arbocatalogus voor iedereen in het hbo toegankelijk.

In de Arbocatalogus hbo hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties in het hoger beroepsonderwijs op 12 februari 2010 gezamenlijk vastgelegd hoe de werkomstandigheden verder verbeterd kunnen worden.

Het is een richtinggevend, praktisch en toegankelijk hulpmiddel dat methoden en middelen aanreikt om de zorg voor veiligheid en gezondheid te bevorderen tot een niveau dat past bij het hoger beroepsonderwijs.

Het is een instrument dat medewerkers en leidinggevenden ondersteunt bij hun dagelijkse werkzaamheden en bij de keuzes die zij maken op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Met een inzichtelijke menustructuur wordt het voor medewerkers, leidinggevenden, deskundigen en andere geĂŻnteresseerden mogelijk een duidelijk beeld te krijgen van het te voeren beleid op de thema's arbeidsomstandigheden, gezondheid, verzuim en preventie en psychosociale arbeidsbelasting.
Per thema worden risico's beschreven, het wettelijk kader gegeven en het ambitieniveau en maatregelen en middelen opgesomd. Zichtbaar wordt aan welke voorwaarden beleid moet voldoen, op welke doelgroepen dit beleid gericht kan worden, en worden voorbeelden gegeven uit de praktijk van hogescholen hoe dit beleid uitgevoerd kan worden.

De Arbocatalogus hbo is op verzoek van cao-partijen opgesteld door Zestor, het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo. Het uit sociale partners samengesteld bestuur van Zestor heeft toezicht op de uitwerking gehouden. Regelmatig is de voortgang besproken met gremia van vertegenwoordigers uit werkgevers- en werknemersorganisaties en deskundigen in de sector.

De inhoud van de catalogus is opgesteld voor werkgevers en werknemers binnen het hoger beroepsonderwijs, waarop de cao-hbo van toepassing is. Dit zijn 40 hogescholen en circa 40.000 medewerkers.
---