Gemeente Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal kent een zorgelijke financiële situatie; bezuinigingen zijn beslist noodzakelijk. Dat blijkt uit de voorjaarsnota 2010, die het college aanbiedt aan de gemeenteraad en door de raad wordt behandeld op maandagavond 17 mei.

De voorjaarsnota rapporteert over de uitvoering van de begroting 2010. De mutaties leveren een nadeel op van ruim 1,5 miljoen euro. Het begrotingstekort voor 2010 komt daarmee op ruim 2,5 miljoen euro.

Ook in de komende jaren wordt een tekort op de begroting verwacht. Los van de rijksbezuinigingen, laat de nieuwe meerjarenraming een tekort zien van bijna 1,2 miljoen euro in 2014. Naast een nadeel op de sociale voorzieningen en het arbeidsmarktbeleid wordt dit tekort grotendeels veroorzaakt door de ontwikkelingen binnen de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Nieuwe beleidswensen zijn niet in de voorjaarsnota opgenomen, vanwege de bezuinigingen die op de gemeente afkomen en vanwege het ontbreken van een bestuursakkoord op het moment van het samenstellen van de nota. Eventuele nieuwe beleidswensen worden, samen met de bezuinigingsmaatregelen, bij de behandeling van de begroting 2011 (in november van dit jaar) aangeboden aan de raad.

* 29 april 2010