Gerechtelijke organisatie

Beslissing tot schorsing voorlopige hechtenis Murat O.

Amsterdam, 29 april 2010 - Het gerechtshof Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van Murat O. op 23 april 2010 onder voorwaarden geschorst tot de volgende zitting op 16 juli 2010. Eén van de voorwaarden is, dat hij op geen enkele wijze contact heeft met de slachtoffers in deze zaak. Murat O. is één van de verdachten in een omvangrijke strafzaak betreffende mensenhandel. Hij wordt ervan verdacht vrouwen door misleiding te hebben laten werken als prostituee en de opbrengst te hebben witgewassen. Een deel van deze feiten heeft zich afgespeeld toen hij nog minderjarig was. Daarvoor is hij door de rechtbank veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Voor de periode waarin hij meerderjarig was, is hij door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

Anders dan in diverse media wordt bericht, is niet de geboorte van een kind maar ernstige ziekte van zijn moeder een reden voor de schorsing. De voorlopige hechtenis van Murat O. is eerder door de rechtbank geschorst. Hij is toen vier maanden op vrije voeten geweest. Bij de uitspraak van de rechtbank op 23 december 2009 is de schorsing opgeheven. Inmiddels heeft hij 14 maanden in detentie doorgebracht.

Bij de afweging van het hof heeft het volgende een rol gespeeld.

Het aandeel in de strafzaak waarvoor Murat B. door de rechtbank is veroordeeld is beperkt tot twee vrouwen. Hierbij was geen sprake van het gebruik van geweld. Tijdens de eerdere schorsing heeft hij zich strikt gehouden aan de opgelegde voorwaarden, waaronder een contactverbod met de slachtoffers. Hij en zijn familie wonen in Nederland en er is geen reden aan te nemen dat hij zich aan zijn berechting zal onttrekken. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak vindt naar verwachting pas eind van dit jaar plaats. In de tussentijd zou detentiefasering aan de orde komen, gedurende welke een verdachte eveneens beperkte vrijheid heeft.

Persbijeenkomst
Nadere achtergrond en toelichting wordt verstrekt door de president van het gerechtshof Amsterdam, mr. L. Verheij tijdens de persbijeenkomst om 14.30 uur in het Paleis van Justitie

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 29 april 2010 Naar boven