Nog geen herstel op woningmarkt

29/04/2010 12:39

ABF Valuation

Nog geen herstel op woningmarkt: prijsontwikkeling woningen op kwartaalbasis licht gedaald(-0,4%), op jaarbasis is sprake van een prijsdaling (-3,2%). In het vierde kwartaal 2009 was de prijsdaling op jaarbasis groter (-4.6%). ABF voorspelt voor het volgend kwartaal een stabilisatie van de woningmarkt met een prijsontwikkeling van -0,1% op jaarbasis.

De gemiddelde waarde van een woning is iets lager dan het vorige kwartaal en komt uit op 248.000 euro. Ten opzichte van een jaar geleden is er echter nog wel een prijsdaling van -3,2% waar te nemen. Op regionaal niveau kampt 93% van de gemeenten met een lagere woningprijs dan een jaar geleden, maar daar staat tegenover dat in 48% van de gemeenten de gemiddelde woningprijs is toegenomen in het afgelopen kwartaal.

In alle provincies is de gemiddelde woningwaarde gedaald ten opzichte van een jaar geleden, de helft van de provincies kende wel een waardestijging ten opzichte van het afgelopen kwartaal. In Zeeuwsch-Vlaanderen, Noord-Friesland en Noord-Drenthe zijn woningen in waarde toegenomen in het eerste kwartaal van 2010 ten opzichte van het eerste kwartaal 2009. De provincies waar de gemiddelde prijs het meest daalde zijn Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland; in deze regio's was de gemiddelde waardeontwikkeling respectievelijk -5,6%, -4,6% en -4,2%.

Het aantal van 32,8 duizend transacties dit kwartaal is een forse daling van 26% t.o.v. het vierde kwartaal van 2009. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal transacties 0,9% meer. Het aantal verstrekte hypotheken is nog nooit zo laag geweest sinds de registratie van het Kadaster sinds 1996. Sinds 2001 waren 400 tot 500 duizend verstrekkingen op jaarbasis normaal. Op dit moment zijn dat er slechts 253 duizend op jaarbasis.

Ten opzicht van vorig kwartaal is de betaalbaarheid van woningen licht verbeterd. Gemiddeld besteden huishoudens 24,2% van hun netto-inkomen voor hun netto-woonlasten. Vorig kwartaal was dit nog 24,5% en vorig jaar 26,0%. In deze berekening, op basis van de gemiddelde woningwaarde, wordt rekening gehouden met onder andere de inkomensontwikkeling, rentestand en het fiscale aspecten, zoals de hypotheekrenteaftrek.

Op basis van de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt voorspelt ABF Valuation voor het 1e kwartaal 2010 een jaarontwikkeling van -0,1%, de voorspelling van de kwartaalontwikkeling is +0,2%. Daarmee zou dan sprake zijn van een stabilisatie op de woningmarkt.





http://www.abfvaluation.nl

http://www.abfvaluation.nl/