Risicoloos beleggen in Sudan. Immoreel of gewoon een leuk spel?

29/04/2010 12:43

Euros voor Vrede

Online handelen in virtuele aandelen, zien hoe de media stemming maken en leren wat er speelt in Sudan. Met grote geldprijzen voor de beste handelaars. De serious game Peace Inc. combineert deze elementen. Vanaf 3 mei kunnen alle gamers, entrepreneurs, beursmakelaars en prijsjagers vier weken lang gratis meespelen op www.peace-inc.nl.

In het online aandelenspel Peace Inc. draait het om slim handelen in de veiligheid en ontwikkeling in Sudan. Aan de hand van nieuwsberichten schatten spelers in hoe het staat met het vredesproces en welke aandelen populair zullen worden. Deze aandelen hebben namelijk alles te maken met het mediasentiment over Sudan. Wie de media in de gaten houdt, kan slim handelen en credits verdienen. Peace Inc. is een publieksvariant op het onderwijsspel Markt voor Vrede, dat al enkele jaren succesvol economie en maatschappijleer verbindt.

Is het niet immoreel om mensen te laten handelen in conflictaandelen? Folkje Lips, medewerker van initiatiefnemer Upact, legt uit: "Dat kan inderdaad niet. Zelfs in de huidige kredietcrisis is dat een grens die we niet overschrijden. In Peace Inc. handel je dan ook niet in de vraag of het goed of slecht gaat in Sudan, maar in het sentiment van de media over de situatie aldaar. Of dat controversieel is of niet dat mag je zelf bepalen. Tenslotte méten wij alleen het mediasentiment, we hebben er geen invloed op."

Nieuwsgierig geworden? Deelname is gemakkelijk en gratis op www.peace-inc.nl. Het is bovendien ook mogelijk om je als groep in te schrijven en als zodanig te strijden tegen andere vriendengroepen, bedrijven, studieverenigingen of hobbyclubs.

De game gaat gepaard met de aandachtscampagne Scream for Sudan, waarin je de strijd om de decibellen kunt aangaan tegen vrienden of bekenden. Een geluidsmeter houdt bij wie het meeste lawaai produceert. Met jouw schreeuw zet jij Sudan op de kaart. Schreeuw mee op www.screamforsudan.com.

Peace Inc. en Scream for Sudan zijn een initiatief van Upact en worden gefinancierd door het NCDO. Upact werkt samen met mediapartner De Pers en met the Hague Centre for Strategic Studies in de uitvoer van Peace Inc.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.peace-inc.nl

http://www.eurosvoorvrede.nl