Vilans


Toekomst zorg chronisch zieken en ouderen centraal tijdens debat RVZ en Vilans

Utrecht, 29 april 2010 - Op donderdag 29 april 2010 gaan de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en Vilans, landelijk onafhankelijk kenniscentrum voor langdurende zorg, met partijen uit de zorg in debat over de toekomst van de zorg. In dit debat wordt ingegaan op de betekenis van gezondheid en zorg voor chronisch zieken en ouderen, voor de kwetsbare groepen. Welke zorgvraag hebben chronisch zieken en ouderen in 2020? Wat betekent dat voor de rol van zorgprofessionals?

Op 12 april heeft de RVZ de discussienota Zorg voor je gezondheid! uitgebracht. De RVZ beschrijft in de discussienota een groot aantal veranderingen die nodig zijn om de volksgezondheid houdbaar te houden in 2020. De RVZ wil van het zorgveld zelf horen welke veranderingen prioriteit hebben en wat de gevolgen van deze veranderingen zijn voor de praktijk en voor de rollen en verantwoordelijkheden. Onder leiding van Maria Henneman streven we naar richtinggevende uitspraken over de ontwikkelingen ten behoeve van het toekomstig gezondheidszorgbeleid. De Dit debat is het tweede in een reeks van negen debatten, die na de zomer resulteert in de Strategische Zorgagenda 2010 2020.

Nieuwe zorgvraag, nieuwe professional?
De toenemende zorgvraag en de veranderende zorgbehoefte van chronisch zieken en ouderen in de komende tien jaar, staat komend debat centraal. Dit vraagt om een ander perspectief op gezondheid en zorg. We gaan in op de betekenis van gezondheid en zorg voor chronisch zieken en ouderen. Welke zorgvraag hebben chronisch zieken en ouderen in 2020? Vilans illustreert deze ontwikkeling met een kijkje in de toekomst. Vilans baseert dit toekomstbeeld op haar ervaringen in de begeleiding van zorgprofessionals bij het toepassen van vernieuwende interventies in de zorg voor chronisch zieken. Stannie Driessen, Programmaleider Chronisch Zieken bij Vilans: In de begeleiding vanuit Vilans staat het in beweging krijgen van zorgprofessionals en patiënten centraal. Dit geldt zowel voor chronisch zieken als voor ouderen.

Contact
Een exemplaar van de discussienota Zorg voor je gezondheid! kunt u opvragen door contact op te nemen met Ilona de Prieëlle, projectsecretaresse. Zij is bereikbaar op 070 -3405769, een e-mail te sturen naar mail@rvz.net of door een fax te sturen naar 070 340 7575. Het advies is ook beschikbaar op onze website: www.rvz.net

Voor nadere inlichtingen over deze discussienota of deze debatten kunt u contact opnemen met Annelou van Egmond 06 22425903 (communicatie adviseur) of met Monique Noteboom 070 340 7059/06-31631002 (communicatie medewerker).

Voor meer informatie over de ervaringen van Vilans met vernieuwende interventies in de zorg voor chronisch Zieken, neemt u contact op met: Annelies Bloemers (Adviseur communicatie) 06- 41882020. Laatst gewijzigd op: 29 april 2010