Waterschap Aa en Maas

Uden

Ruim baan voor vissen tussen Heeswijk en Uden

Voor vissen is het een probleem om, via de rivier Leijgraaf, van Heeswijk naar Uden te zwemmen. Hun doorgang wordt belemmerd door stuwen waarmee het waterschap de waterhoogte regelt. Er zijn wel passages om de stuwen heen om de vissen om te leiden, maar die werken niet goed meer. Tijd dus voor nieuwe vispassages. Deze keer niet boven maar onder de grond. De passant ziet er niets van. De vissen varen er wel bij.

Populatieboost
Vooral vissen die zich via stromend water verplaatsen zijn gebaat bij de nieuwe vispassages, bijvoorbeeld het Bermpje, de Kopvoorn, de Riviergrondel en de Winde. Ook geïsoleerde en daardoor bedreigde vissoorten krijgen nu meer bewegingsvrijheid waardoor ze zich beter kunnen ontwikkelen. Beoogd doel van de passages is ook dat vissen hun populaire paaigebieden makkelijk kunnen bereiken. Goed voor een populatieboost!

Ondergrondse vispassages
De nieuwe vispassages (pdf) komen over een lengte van veertien kilometer (pdf) tussen Heeswijk en Uden. Het gaat hier om vier betonnen constructies onder de grond, afgedekt met een metaalplaat. Wie hier wandelt zal niets merken van de ondergrondse vispassages. Alleen de metaalplaat is te zien. De vispassages hebben geen invloed op de waterstand en worden geplaatst in grond van het waterschap.

Start werkzaamheden
Plan is om de vispassages in september aan te leggen. Het inrichtingsplan ligt van 7 mei tot 18 juni ter inzage op het districtskantoor in Loosbroek (Dorpsstraat 18) en op het hoofdkantoor in 's-Hertogenbosch (Pettelaarpark 70).

Inloopmiddag
Geïnteresseerden kunnen de inloopmiddag over de vispassages bezoeken, op dinsdag 18 mei, van16.00 uur tot 18.30 uur op het districtskantoor, Dorpsstraat 18 in Loosbroek. De projectleider van waterschap Aa en Maas is dan aanwezig om vragen te beantwoorden.