Rechterlijke macht maakt fout bij vrijlating mensenhandelaar Murat O.

29/04/2010 13:14

Federatie Opvang

CoMensha, het coördinatiecentrum Mensenhandel, heeft met verbijstering geconstateerd dat er opnieuw een zware crimineel - die veroordeeld is voor mensenhandel - op vrije voeten is. De tijdelijke vrijlating van mensenhandelaar Murat O. laat zien dat de rechterlijke macht blijkbaar geen lessen heeft getrokken uit de ontsnapping van Saban B.

CoMensha heeft daarom een brief naar de minister van Justitie gestuurd met de vraag of hij direct maatregelen neemt om te garanderen dat de veiligheid van slachtoffers wordt gewaarborgd. CoMensha wil tevens van de minister horen of er aanvullende maatregelen zijn genomen om Murat O. nauwlettend in de gaten te houden om een ontsnapping naar het buitenland te voorkomen. Daarnaast is er weer dringend verzocht om aanpassingen van het rechtssysteem om mogelijke fouten van de rechtbank te voorkomen.

Murat O. is vrij vanwege persoonlijke omstandigheden. Het gerechtshof in Amsterdam laat hiermee zien dat de rechten van daders prevaleren boven de rechten en gevoelens van slachtoffers. Jerrol Marten, manager CoMensha: ''De belangen van slachtoffers zijn weer ondergeschikt gemaakt vanwege persoonlijke omstandigheden van de misdadiger. Mensenhandelaren, zoals Saban B. en Murat O., mogen alleen in zeldzame gevallen en bij ernstige ziekte of overlijden van ouders, partner of kind, onder zware begeleiding kort hun straf onderbreken.''

Het vertrouwen van slachtoffers in het rechtssysteem moet worden hersteld. CoMensha, het Coördinatiecentrum Mensenhandel, vindt dat er naast meer veiligheidsgaranties ook een verandering in denken nodig is. Denken vanuit de slachtoffers moet centraal staan. Dat gebeurt nu niet altijd. Dit kan leiden tot een ernstige stagnering in de gezamenlijke aanpak van mensenhandel. Slachtoffers zullen waarschijnlijk nog moeilijker dan al het geval is, bereid zijn aangifte te doen of medewerking te verlenen aan het strafproces. Het is daarom essentieel dat verzoeken tot verlof van daders, enkel door mensen worden behandeld die kennis hebben van het dossier en van mensenhandel.





http://www.comensha.nl