Stichting FOM 29 april 2010

Zernike Institute negende in de wereld

Het Zernike Institute for Advanced Materials aan de Universiteit van Groningen is op de negende plaats geëindigd in een ranglijst van topinstituten in de wereld op het gebied van materiaalwetenschappen. De lijst is gepubliceerd door het prestigieuze tijdschrift Times Higher Education. Het instituut doet onderzoek op het gebied van functionele materialen, waaraan onderzoekers uit de natuurkunde, scheikunde en biologie samenwerken. Het onderzoek wordt voor een deel gefinancierd door FOM.
Figuur 1. Omslag Advanced Materials
vergroten Figuur 1. Omslag Advanced Materials
De omslag van het tijdschrift Advanced Materials met daarop een artistieke impressie bij een artikel van het Zernike Institute van de Universiteit van Groningen. Hierop is een hybride structuur te zien, een koolstof nanobuisje (ongeveer 50,000 keer zo klein als een menselijke haar) dat door inbrengen van een organisch molecuul als lichtbron voor zichtbaar licht fungeert.
De indeling van de Times ranking is gebaseerd op citatiescores, en niet op een eigen subjectieve beoordeling zoals de lijst van universiteiten die hetzelfde tijdschrift publiceert. Het Zernike Institute for Advanced Materials eindigde als hoogste Europese instituut, nét onder MIT. Het laat internationaal hoog aangeschreven instituten op Princeton, Stanford, Cambridge en University of California in Los Angeles achter zich. Het Zernike Institute is de hoogst geplaatste niet-Amerikaanse instelling, en het enige instituut uit Nederland in de lijst. Gemiddeld genomen werd een vakpublicatie van het Zernike Institute de afgelopen 10 jaar meer dan 20 keer geciteerd.

Eerder deze maand nog was een publicatie vanuit een NanoSci-ERA-project met prof.dr. Maria Antonietta Loi van het Zernike Institute als eerste auteur, het omslagartikel van het vaktijdschrift Advanced Materials. Dit artikel betrof onderzoek naar het idee om organische moleculen in de wand van koolstof nanobuizen in te bouwen om zo nanohybriden voor fotonische devices te maken..

Het Nederlandse aandeel aan het Europese NanoSci-ERA-programma wordt gefinancierd vanuit FOM en STW (met een bijzondere bijdrage vanuit NWO). FOM en STW beheren de Nederlandse projecten ook.