Gemeente Ameland


Burgemeester reikt twee Koninklijke Onderscheidingen uit op Ameland

Tijdens de Algemene Gelegenheid ter ere van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin op donderdag 29 april 2010 had burgemeester Albert de Hoop van Ameland de eer om twee Koninklijke onderscheidingen uit te reiken. Piet Faber (60) en Harry Wijnberg (66), beide uit Hollum, werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Faber werd door familie, vrienden en het college van burgemeester en wethouders in de Hervormde Kerk in Hollum verrast, waar hij nietsvermoedend voor een onderhoudsklus naar toe was gekomen. De heer Faber ontving de onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor de Amelander samenleving. Zo was de decorandus 28 jaar lid van de vrijwillige brandweer op Ameland en zette hij zich als bestuurslid van VVV Ameland 20 jaar in voor het belang van het toeristisch product Ameland. Bij de CNS Koningin Wilhelmina maakte Piet Faber 11 jaar deel uit van het bestuur, waarvan 4 jaar als voorzitter. Samen met zijn vrouw Anja heeft hij voor de Hervormde Gemeente 16 jaar lang leiding gegeven aan de zondagsschool. Vanaf de oprichting in 1989 is hij bestuurslid van de Stichting Paardenreddingboot Ameland en namens deze stichting sinds 1999 ook bestuurslid van de Stichting Amelander Musea. Vanuit deze stichtingen heeft hij veel tijd gestoken in de vernieuwingen van het Maritiem Centrum in Hollum en het Kennis- en Innovatiecentrum in Nes. Ook is Piet Faber sinds 2006 actief als ouderling-kerkrentmeester van de Hervormde Gemeente in Hollum, waar hij het onderhoud van de gebouwen en landerijen van de kerk verzorgt.

Â

Â

De heer Wijnberg was op de ochtend van de lintjesregen bij de opening van de oorlogstentoonstelling in het Maritiem Centrum in Hollum aanwezig als vrijwilliger en bestuurslid van de Stichting Paardenreddingboot Ameland. Tijdens de speech van de burgemeester over de tentoonstelling, werd Harry Wijnberg naar voren gehaald. De decorandus werd onderscheiden omdat hij zich bijna 40 jaar heeft ingespannen ten bate van de samenleving. Net als de heer Faber wordt hij gezien als één van de stille krachten waar een gemeenschap niet zonder kan. Harry Wijnberg was van 1971 tot 1999 lid van de vrijwillige brandweer op Ameland en ontving daarvoor eerder al een onderscheiding van de brandweer. Bij de Gereformeerde kerk in Hollum maakte hij 3 keer een zittingsperiode van 4 jaar deel uit van de kerkenraad en bij begrafenisvereniging De Laatste Eer was hij 27 jaar drager en verzorgde daarbij 486 begrafenissen. Momenteel is de heer Wijnberg nog steeds actief als bestuurslid van de Vereniging Korenmolens Ameland, waarbij hij sinds 1992 ook diverse onderhoudswerkzaamheden verricht en nauw betrokken is bij het maken van Amelander mosterd. Voor de Stichting Paardenreddingboot Ameland zet hij zich nu al ruim 20 jaar in bij demonstraties en museumactiviteiten en bij dorpsbelang Hollum is hij na 17 jaar bestuurslid te zijn geweest, nog steeds een actieve vrijwilliger bij het organiseren van activiteiten.

Â

Â

Â

Â

Â