Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.22 - Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen lintjesregen

Donderdag 29 april zal burgemeester Rijsdijk vanaf 10.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan: de heer drs. J.A. de Jager, de heer C.E. Blaazer, de heer drs. G.M.C. Vaartjes, de heer C.J.J. Wognum, de heer J.H.J. Wognum en mevrouw E.C.M.H. Nieuwesteeg-Spierings. De heren De Jager, Blaazer en Vaartjes worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De andere Boskopers worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Allen hebben zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Zij hebben zich ingespannen voor belangrijke doelen en voor andere mensen, op een wijze die uitgaat boven hetgeen van hem of haar verwacht mag worden.

De heer De Jager (58 jaar) wordt onderscheiden op grond van zijn totale maatschappelijke verdiensten voor de samenleving. Zo is De Jager de laatste acht jaar werkzaam geweest als wethouder van de gemeente en was hij loco-burgemeester en verricht hij sinds 1987 vele vrijwilligersactiviteiten op diverse maatschappelijke terreinen. Onder leiding van wethouder De Jager is onder andere het Pact van Savelberg opgesteld (hierin wordt samen met andere gemeenten voorzien in levensbestendige woningen voor ouderen), is het Multifunctioneel Centrum De Plataan tot stand gekomen, is een oplossing gevonden voor de problematiek van de bedrijfswoningen, is een grote aanzet gegeven tot herstructurering van het sierteeltgebied en de verdere ontwikkeling van de Greenport regio Boskoop en is de ontwikkeling van nieuwe woningen op gang gekomen. Buiten zijn functie als wethouder heeft de heer De Jager vanaf 1987 diverse bestuursfuncties bekleed bij Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland en de Programmacommissie van de Rotaryclub Boskoop. Daarnaast is De Jager voorzitter van het Netwerk Passend Onderwijs regio Midden-Holland, bekleedt hij diverse functies binnen MHR Architecten en is hij onbezoldigd adviseur, mediator en coach bij Van Kleef & Partners. In 2002 is De Jager tijdens zijn afscheid als raadslid al benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Blaazer (62 jaar) wordt onderscheiden vanwege de activiteiten die hij sinds 1977 verricht op een aantal maatschappelijke terreinen die ten goede komen aan de samenleving. Zo is de heer Blaazer in het verleden lange tijd voorzitter geweest van voetbalvereniging Floreant en secretaris van schaakclub Inter Nos. Op dit moment is hij nog voorzitter van de Raad van Toezicht van Multifunctioneel Centrum De Plataan en voorzitter van het stichtingsbestuur `Vrienden van het Kerkje' dat zich inzet voor behoud van het kerkje van de vrijzinnige geloofsgemeenschap aan de BC-straat. Verder heeft de heer Blaazer veel artikelen geschreven voor het plaatselijke weekblad de Gouwe Koerier en heeft hij vele boeken geschreven, onder andere het boek `Boskoop 1940-1945' dat een verrijking is voor de geschiedenis van Boskoop en gaat over bezetting, onderdrukking en het verzet in Boskoop tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit boek wordt door alle Boskoopse basisscholen gebruikt als lesmateriaal. Daarnaast heeft hij jubileumboeken voor de schaakclub Inter Nos en Floreant geschreven en het bekende boek `100 jaar Jan Spek Rozen, een eeuw in dienst van boom en roos'. Ook is hij initiator geweest voor het behoud van de watertoren (Rijksmonument). De heer Blaazer verricht nog veel ad-hoc inspanningen en wordt door Boskoopse inwoners, organisaties en het bedrijfsleven regelmatig gevraagd hen te helpen. Hij wordt om hulp gevraagd om zijn verbindende en oplossende vermogen, zijn gouden pen en zijn aanzien in de Boskoopse samenleving.

De heer Vaartjes (55 jaar) wordt onderscheiden vanwege de activiteiten die hij sinds 1978 verricht voor de samenleving, vooral op cultureel terrein, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Vaartjes verrichte in het verleden vele werkzaamheden voor de vereniging `Herman de Man' en de Interkerkelijke Werkgroep Boskoopse Jongeren en Gaiten. Zo nam hij in 1999 een jaar lang onbetaald verlof op bij zijn werkgever om de biografie van Herman de Man te schrijven, die ook in de kring der biografen alom werd geprezen. Ook verleende hij zijn medewerking aan de tv-producties `Het wassende water' en `Het leven van Herman de Man'. De Werkgroep Boskoopse Jongeren en Gaiten werd opgericht om de eenzaamheid van de leerlingen van de Middelbare Tuinbouwschool te verdrijven. Ook verricht hij voor Stichting Boomkwekerijmuseum, de Vrijzinnige Protestantse Gemeente Boskoop en de Historische Vereniging Boskoop vele (bestuurs)activiteiten. Bij het Boomkwekerijmuseum houdt Vaartjes zich vooral bezig met historie en collectievorming en is hij bezig met de inrichting van een documentatiecentrum. Voor de Historische Vereniging heeft Vaartjes meerdere bestuursfuncties vervuld, is hij (eind)redacteur van het bekende verenigingsblad Paktijd en conserveert hij materialen die van historisch belang zijn. Daarnaast geeft hij veel lezingen voor diverse verenigingen in Boskoop en schrijft hij biografieën van onder andere de Nederlandse schrijfster Top Naeff en Godfried Bomans.

De heer C.J.J. Wognum (72 jaar) wordt onderscheiden vanwege de (bestuurlijke) activiteiten die hij sinds 1970 op het arbeidsgerelateerde vlak en op het gebied van sport en het kerkelijk leven heeft verricht. Op sportgebied was de heer Wognum in het verleden voor Floreant onder andere jeugdbestuurslid, 1e elftalleider en voorzitter van diverse jubileacommissies (o.a. 50-jarig bestaan). Sinds 1985 is de heer Wognum voorzitter van de bouwcommissie en is onder zijn leiding de hoofdtribune gebouwd en zijn drie grote verbouwingen van de kantine uitgevoerd. Daarnaast heeft hij bijna 30 jaar als (Bonds)scheidsrechter wedstrijden gefloten. Ook is hij in het verleden lange tijd begeleider geweest van jongeren. Zo was hij bij Arcadis projectleider van een steeds wisselende groep jongeren die geen baan konden vinden. Voor de Joannes de Doperparochie is Wognum sinds 1990 lid van de beheerscommissie bouwzaken en coördineert hij het onderhoud en verbouwingen.

De heer J.H.J. Wognum (74 jaar) wordt onderscheiden vanwege de (bestuurlijke) activiteiten die hij sinds 1976 verricht voor de samenleving op het gebied van sport en welzijn. Zo heeft hij zich 25 jaar als vrijwilliger ingezet bij Floreant. Onder andere als bestuurslid, lid van diverse commissies, clubscheidsrechter en hij heeft de kantine draaiende gehouden. Verder is hij sinds 2000 organisator van diverse ontspanningsactiviteiten vanuit de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO, afdeling Boskoop). Zo organiseert hij iedere twee weken een ontspanningsmiddag voor 55-plussers, dagtochten en fietstochten voor senioren en de wekelijkse koersbalcompetitie.

Mevrouw Nieuwesteeg-Spierings (69 jaar) wordt onderscheiden omdat zij sinds 1996 (bestuurlijke) activiteiten verricht voor de samenleving op het gebied van ouderenwelzijn. Zo is zij medeoprichter en voorzitter geweest van de KBO, afdeling Boskoop. Daarnaast was ze lid van diverse commissies van de gemeente waarbij zij de belangen behartigde van KBO-senioren en was ze vanuit de KBO medeorganisator van cursussen voor ouderen. Op dit moment is ze nog namens de KBO-Unie pleitbezorger bij de politiek en organisator en begeleider van computercursussen voor 55-plussers. Ook is zij actief lid van de Bridgevereniging (onderdeel van de KBO) en organiseert ze de wekelijkse wedstrijden. Naast haar activiteiten voor de KBO was ze ook jarenlang lid van de cliëntenraad van het Zorgcentrum.