Gemeente Lingewaard


Lingewaard deelt mee in lintjesregen

Vijftien inwoners van de gemeente Lingewaard hebben tijdens de traditionele lintjesregen op donderdag 29 april 2010 een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Harry de Vries speldde in zaal De Buitenpoort te Huissen de lintjes op.

De gedecoreerden zijn:
Bemmel: Joop Dahm, Eef Rasing
Doornenburg: Arma Rutjes-Driessen
Gendt: Henk Geurtz, Cor Guijt, Nelly de Haan-Rensen Haalderen: Gemma Janssen-Weideveld
Huissen: Gonnie van Aalten-Lentjes, Hannie Bouman-Giesen, Jan Janssen, Ria Janssen-Verhoeven, Theo
van Lent, Gea Roelofs-Gertzen, Willy Verhaegh, Leo Wouters

De motivaties
Gonnie van Aalten-Lentjes zet zich al vele jaren in voor de medemens. Vele jaren lang was ze coördinatrice van het astmafonds en belast met ondermeer de organisatie van de jaarlijkse collecte. Ook is ze lid van de Begeleiding en Oppas Service (B.O.S.) die het incidenteel oppassen bij hulpbehoevenden regelt, zodat vaste verzorgers iets voor zichzelf kunnen doen. Voorts is zij actief binnen de Interkerkelijke stichting Ethiopië-Eritrea Huissen. Hiervoor verzamelt zij kleding, dekens en dergelijke en breit samen met een groep vrijwilligers ook wollen dekens.

Ook is ze bestuurslid geweest van Dames Platform Huissen, voorheen bekend als K.P.O.
Binnen de parochie Huissen-Zand is ze lid van de Avondwakegroep die verantwoordelijk is voor de herdenkingsdienst voorafgaand aan de begrafenis.

Hannie Bouman-Giesen is een fervent amateur toneelspeelster. In 1983 begonnen bij de Huissense Toneelvereniging Marjatta, later in 2004 medeoprichtster van de nieuwe theatergroep Koperen Kees. Bij beide verenigingen was en is zij zeer actief en dus een belangrijke steunpilaar voor de vereniging. Heeft er mede voor gezorgd dat ook de basisscholen interesse gingen tonen voor toneel, met als resultaat de oprichting van een jeugdafdeling binnen Koperen Kees. Deze theatergroep organiseert jaarlijks een drietalproducties met elk tien voorstellingen in hun eigen gebouwde theater.
Binnen de vereniging is ze verantwoordelijk voor de pr, sponsoring en perscontacten.

Ze is oprichtster van de jaarlijkse "Huissense klootschietdag" die in 2009 voor de 25ste maal is gehouden en mede-oprichtster van de "Stichting Vrienden van Huissen ", waar zij de functie van secretaris vervult. Als lid van de werkgroep "Stadsgehoorzaal" binnen de stichting zet zij zich al jaren in voor de realisatie van een stadsgehoorzaal in Huissen.
Daarnaast organiseert zij vele nevenactiviteiten voor De Zonnebloem en de Bond van Ouderen.
In de periode 1991-2002 was ze lid van de ouderraad basisschool Het Tweespan (tot 1996) en van de ouderraad Over Betuwe College (tot 2002).

Joop Dahm is sinds 1988 lid van Atletiek- en skeelerverenging b.o.d. "De Sprinters", voorheen de Atlethiek- en Trim Club "De Sprinters" geheten. Aanvankelijk actief als loper later in 1994 bestuurslid tot 2001 en tevens organisator van 6 jaarlijkse trimlopen. In 2001 werd hij voorzitter van de Trimloopcommissie. Deze functie vervult hij nog altijd accuraat en nauwgezet. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Tevens heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de realisering van de 400 meterbaan op Sportpark De Heister in 2001.
Nadat in 2008 rond het sportpark een definitief parcours kon worden uitgezet, heeft hij zich ingezet om dit parcours door de KNAU gecertificeerd te krijgen en dat gecertificeerde verkeersregelaars ingezet konden worden bij trimlopen.

Joop Dahm is 30 jaar lid van de Nederlandse Heide- vereniging "Ericultura. Samen met een werkgroep heeft hij in 1996 een advieslijst uitgebracht van de aanbevolen cultivars (gekweekte variëteiten) van heidesoorten. Deze lijst wordt nog regelmatig geraadpleegd door kwekers en liefhebbers van heideplanten. Ook publiceert de heer Dahm regelmatig artikelen in het kwartaalblad "Ericultura", waarin hij heideplanten bespreekt, tips geeft over kweekmethoden en de groei van deze planten. Ook was hij van 2001 tot 2009 penningmeester van de Parochiële Caritas Instelling van de voormalige R.K. Parochie St. Donatus in Bemmel en die in 2008 in de Caritasgroep Bemmel-Haalderen is opgegaan. Bij dit fusieproces heeft de heer Dahm een belangrijke bijdrage geleverd.

Henk Geurtz is bekend vanwege zijn verbondenheid aan Woningstichting Gendt.
Vanaf 1987 vervulde de heer Geurtz de functie van voorzitter van het bestuur van Woningbouwvereniging Gendt. Als zodanig was hij mede verantwoordelijk voor de toewijzing van vrijkomende en nieuwe woningen. In 1994 werd de vereniging omgezet in een stichting. Dankzij zijn inspanningen werd ook een huurdervereniging opgericht die de belangen van de huurders behartigt binnen de Woningstichting Gendt. Sinds 1999 tot heden is de heer Geurtz voorzitter van de Raad van Commissarissen.
Henk Geurtz heeft zich altijd betrokken gevoeld en getoond bij het wel en wee van de corporatie en voor de personen die voor hun huisvesting aangewezen waren op de Woonstichting Gendt. De Woonstichting Gendt is uitgegroeid tot een professionele organisatie met oog voor de samenleving, die inspeelt op de wensen van haar klanten, transparant opereert en verantwoording aflegt over haar functioneren. Nu de Woonstichting Gendt de samenwerking met het Zorgcentrum St. Jozef Gendt ook binnen een personele unie van Raden van Commissarissen wil borgen, neemt de heer Geurtz weer het initiatief om een nieuwe Raad van Commissarissen tot stand te brengen voor beide organisaties. Hij heeft toegezegd zijn kennis en inzicht in de beginfase nog in te zetten om zich vervolgens in 2011 terug te trekken.

Cor Guijt runt al vele jaren lang een makelaars- en verzekeringskantoor in Gendt dat circa 125 personeelsleden kent. Als zodanig is hij een belangrijke werkgever in Lingewaard. Hij was een verdienstelijk voetballer en voelde zich enorm betrokken bij de plaatselijke voetbalvereniging De Bataven. Na zijn actieve voetbalcarrière werd hij leider van het eerste team en sponsorde hij de selectie. Vaak trad en treedt hij op als adviseur. De hechte band met voetbalvereniging de Bataven bestaat nog steeds. Hij is al 40 jaar sponsor van De Bataven.

In 1996 werd hij benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van B.V. Vitesse. Tevens nam hij zitting in de Raad van Commissarissen van het toekomstige stadion. De rol van hem bij de totstandkoming van Gelredome was zeer groot en nam zeer veel tijd in beslag. Na het ontslag van de voorzitter c.q. directeur en de interim-directeur van Vitesse en Gelredome in 2000 heeft hij gedurende een periode van ongeveer zes maanden alle taken op zich genomen om Vitesse en Gelredome draaiende te houden. In 2000 trad hij toe tot de Raad van Commissarissen van Vitesse en bleef hij de vertegenwoordiger van Vitesse in de Raad van Commissarissen van Gelredome. Door politieke ontwikkelingen is hij in 2003 toegetreden tot de Raad van Advies. In 2008 werd Cor Guijt lid van het Stichtingsbestuur van BVO Vitesse. Door zijn enorme betrokkenheid is hij voor Vitesse een niet meer weg te denken factor voor het voortbestaan van het betaalde voetbal in de regio Arnhem.

Hij ondersteunt verder veel activiteiten in Gendt zoals de Stichting Kersenfeest, de Gendtse Winkeliers Vereniging, de jaarlijkse triatlon,de Oranjestichting en de organisatie van de Gendtse fakkelloop.

Nelly de Haan-Rensen was in 1967 mede-oprichtster van de Missienaaikring van de St. Martinusparochie in Gendt . Deze stichting verzamelt en sorteert kleding die vervolgens naar de missionarissen (afkomstig en/of woonachtig geweest in Gendt) in overzeese gebieden wordt gezonden zoals Associacao Centre Social Sao José in Brazilie, the Noviciate Sisters of the Child Jesus S.J.C. in Zambia en The Handmaid Sisters in Zambia. Jaarlijks wordt zon 800 kilo aan kleding verstuurd. Nog altijd is zij de drijvende kracht van de Missienaaikring. Zij is altijd aanwezig, opent de ruimte, geeft leiding en is hét aanspreekpunt van de Missienaaikring. De dinsdagmiddag is steevast bestemd voor de Missienaaikring.
De Missienaaikring wordt financieel gesteund door giften van dorpsbewoners (donateurs) en de SOL (Stichting
Ontwikkelingssamenwerking). Nelly de Haan bezoekt jaarlijks de donateurs om te vragen naar de jaarlijkse bijdrage. Verdere inkomsten worden verkregen uit de verkoop van zelfgemaakte producten op de braderie tijdens het Gendtse Kersenfeest.

Jan Janssen is dit jaar 50 jaren actief als judoka en als leraar in de judo- en jiu-jitsusport. Een gerespecteerd judoka die in 1966 Nederlands jeugdkampioen werd.
In 1972 begon hij in Huissen als particulier met het verzorgen van judolessen aan kinderen en andere geïnteresseerden. De huurkosten van de gymzaal konden gedekt worden uit de inkomsten van de lesgelden. Door de organisatie van schooljudokampioenschappen wist hij de belangstelling voor de judosport te verhogen. Dit had tot gevolg dat Janssen Judovereniging Judokwai ging oprichten. Dit maakte mogelijk dat hij een eigen judoruimte kon realiseren. Deze ruimte staat er nu ruim twintig jaar en is nog altijd in gebruik voor de judosport en andere verdedigingssporten.

Hij heeft een gerespecteerde judoschool opgebouwd die in de regio zekere naamsbekendheid geniet. Naast een school in Huissen is hij ook judolessen gaan verzorgen in Zetten, Heteren en later ook in Bemmel. Reden waarom de naam van de vereniging gewijzigd is in Judovereniging Huissen/Bemmel.
De heer Janssen heeft al drie generaties leerlingen opgeleid. Hij geeft thans les aan de kleinkinderen van de grootouders, die hij in 1972 judoles gaf. Jan Janssen staat bij de jeugd die de judo- en jiu-jitsusport beoefenen, bekend als "meester Jan".

Onder zijn pupillen zijn jongens en meisjes uitgegroeid tot judoka's met naam en faam. Zijn pupil Lindsey Verhagen was tweemaal Europees kampioen. Ook Anita van Bon is Nederlands kampioen geweest en heeft op Europees niveau eenmaal zilver en eenmaal brons gehaald. Petra van Dam was eenmaal kampioen van het District Midden Nederland. Jan Janssen wordt wel de peetvader van de judosport in de Betuwe genoemd.
Hij stond aan de basis van de oprichting van diverse judoverenigingen in Huissen, Bemmel, Angeren en Zetten.

Hij verzorgt samen met andere judoleraren al 37 jaar lang lessen aan kinderen en volwassenen. Hij heeft door talloze jeugdigen in de gemeente Lingewaard en daarbuiten te bekwamen in de judo- en jiu-jitsusport een grote en diepgaande betekenis gehad voor de vorming en rijping naar de volwassenheid. Deze sport heeft hen tot sociaal voelende en respectvolle personen gemaakt.
Door zijn gedrevenheid om ook de jeugd te enthousiasmeren voor de judosport is judo op dit moment in de regio Oost Nederland een belangrijke tak van sport. Bij Judokwai Huissen / Bemmel wordt ook speciale aandacht geschonken aan kinderen met een motorische achterstand.

Ria Janssen-Verhoeven is vrijwilligerster geweest voor de Doe Een Wens Stichting Nederland (DEWS). Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd in de ontwikkeling van de organisatie in Nederland en met name in de provincie Gelderland en Overijssel. In de beginperiode heeft zij allerlei vrijwilligersactiviteiten op zich genomen: het uitvoeren van acties om geld binnen te halen, het halen van wensen bij kinderen en het realiseren en uitvoeren van wensen voor kinderen. Al snel bleek dat Ria de functie van wenshaler ambieerde. De wenshaler is de persoon die samen met een collega-vrijwilliger als eerste bij een aangemeld kind op bezoek gaat. De wenshaler maakt tijdens een gesprek uitgebreid kennis met het kind en zijn of haar interesses, zijn of haar voorkeuren en uiteindelijk de liefste wens van het betreffende kind. Wensen van kinderen kunnen erg variëren: zwemmen met dolfijnen, spelen op het grootste kerkorgel van Nederland, een bijzondere vlinder bekijken in Honduras, een dagje tankcommandant zijn. Dit kan allemaal, zolang het maar de liefste wens van het kind is.
In Nederland zijn tot op heden ongeveer 3.300 wensen uitgevoerd. Ria Janssen-Verhoeven heeft van deze wensen er 271 gehaald. Door haar jarenlange ervaring heeft zij ook de taak op zich genomen om nieuwe vrijwilligers in te werken en te begeleiden. Dit naast haar eigen activiteiten als wenshaler.
Zij heeft officieel op 21 maart 2009 afscheid genomen bij de Doe Een Wens Stichting Nederland. Haar werk heeft echter een uitloopperiode. Nog altijd verricht zij op de achtergrond verschillende werkzaamheden. Momenteel is ze part-time werkzaam bij Sensire Arnhem.

Gemma Janssen-Weideveld is vanaf 1986 actief betrokken bij ouderenvereniging Bejaard maar Jong uit Haalderen. Tussen 1986 en 2002 organiseerde zij wekelijks de soosmiddagen, eventuele speciale bijeenkomsten en de jaarlijkse busreis. Sinds 2002 maakt ze deel uit van het bestuur en sinds 2004 is zij secretaris van de ouderenvereniging. Zij is de drijvende kracht achter de activiteiten en het samenbrengen van ouderen voor de sociale contacten. Daardoor is zij ook voor velen een vertrouwenspersoon. Daarnaast was zij één van de eerste vrouwelijke scheidsrechters in Gelderland. Zij floot wedstrijden in zowel de mannen- als vrouwencompetitie tot op landelijk en internationaal niveau. In de avonduren was zij scheidsrechter zaalvoetbal op landelijk niveau.

Ook heeft zij 15 jaar kantinewerkzaamheden verricht bij voetbalvereniging HAVO Haalderen. Bij deze vereniging was zij ook jeugdleidster en begeleidde zij in de weekenden jeugdelftallen en het dameselftal tijdens competitiewedstrijden. Ze is in 1975 mede oprichtster van het kinderdorp Haalderen. Een activiteit die nog ieder jaar plaats vindt. Ook is ze sinds 1998 lid van het dameskoor van de R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten in Haalderen.

Als lid van de Parochiële Bezoekersgroep onderhoudt zij ook contacten met zieken, ouderen en mensen die behoefte hebben aan contact en een praatje. Zij doet dit werk met veel toewijding en aandacht voor de betrokken personen.
Sinds 1990 is ze ook actief als vrijwilliger tijdens Lourdes bedevaarten, georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Bedevaarten (VNB). Zij zorgt dat er financiële mogelijkheden komen om mensen, die dat zelf niet (helemaal) kunnen betalen toch de mogelijkheid hebben deel te nemen aan een bedevaart naar Lourdes. Dit doet zij binnen het geheel van de parochie De Levensbron in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Bedevaarten. Ook gaat zij als verzorger mee tijdens deze bedevaarten.

Theo van Lent is al meer dan 15 jaar secretaris van het Oranjecomité Brouwersland-Centrum in Huissen en als zodanig betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van activiteiten tijdens Koninginnedag. Bijwonen van vergaderingen, aanvragen vergunningen, onderhouden van de spellen, collecteren bij wijkbewoners, het benaderen van scholen en de nazorg maken deel uit van de noodzakelijke werkzaamheden.

Hij is sinds 1972 actief lid van Wandelsportvereniging Nooit te Ver uit Huissen. In 1979 medeoprichter van de avondwandelvierdaagse en van 1982 t/m 2007 voorzitter van deze wandelsportvereniging. Er worden per jaar een groot aantal marsen gelopen en ook wordt er door een delegatie deelgenomen aan de Internationale Nijmeegse Wandelvierdaagse. Voor de jaarlijkse avondwandelvierdaagse is hij actief met het uitzetten en vooraf checken van de routes. Ook onderhoudt hij de contacten over de te lopen marsen en routes met de gemeente Lingewaard. Hij is actief als gediplomeerd verkeersregelaar tijdens diverse evenementen in heel Lingewaard.
Voorts helpt hij jaarlijks bij het uitzetten van de route voor de tweedaagse wandeltocht van Koningsjagt Arnhem. Ook bemant hij een controlepost tijdens de avondwandelvierdaagse in Rijkerswoerd Arnhem.

Als koorlid zingt hij bij diverse vieringen, zoals huwelijken, uitvaarten, speciale vieringen en weekenddiensten. Sinds 1990 helpt hij ook met het wekelijks schoonmaken van de kerk. Geen enkele taak is hem te veel.
Zo brengt hij ook voor De Zonnebloem mensen naar allerlei activiteiten en zorgt dat deze personen na afloop weer thuis gebracht worden.

Hij houdt jaarlijks tijdens de Huissense Dag de openbare toiletten schoon. De opbrengst hiervan is voor het Kinderkoor in Huissen. Verder is hij behulpzaam bij het ophalen van het oud papier in Huissen door Wandelsportvereniging Nooit te Ver en Carnavalsvereniging De Hofbrouwers waar hij al ruim 30 jaar lid van is.

Eef Rasing is binnen de R.K.Parochie H.Donatus in Bemmel heel actief. Zo verzorgde hij wekelijks meer dan 20 jaar het tuinonderhoud bij de Donatuskerk.
Sinds 1964 collectant bij de parochie en verantwoordelijk voor het uitzetten en ophalen van de collectezakjes ten bate van de Vastenactie van de R.K. Donatusparochie. Ook is hij betrokken bij de Actie Kerkbalans.
Als lid van de Bezoekersgroep van de R.K. Donatusparochie Bemmel gaat hij regelmatig op bezoek bij parochianen die door omstandigheden niet meer thuis wonen.
Tevens heeft hij ruim 18 jaar tweewekelijks in de weekenden maaltijden bezorgd voor de Stichting Tafeltje-Dek-Je Bemmel Haalderen.

Gea Roelofs-Gertzen was ruim 21 jaar (1983-2004) vrijwilliger bij de Scouting St. Tarcisius Huissen Zand, met name voor de Welpengroep (jongens in de leeftijd van 6 t/m 11 jaar). Gedurende deze jaren was zij wekelijks actief en heeft zij als begeleider deelgenomen aan weekenden en kampweken waar zij de maaltijden verzorgde. Ook in de jaarlijkse oliebollenactie in december had zij een groot aandeel. De opbrengst was bestemd voor extra uitstapjes.

Maatschappelijk is zij sinds 1975 tot heden werkzaam bij Zorgcentrum Sancta Maria Huissen. Met toewijding en betrokkenheid vervult zij haar taken. Gedurende haar lange loopbaan heeft ze de veranderingen in de ouderenzorg meegemaakt en zich altijd weer aangepast aan die veranderingen. Zij stond als teamleider open voor veranderingen en was altijd één van de voortrekkers bij deze veranderingen. Binnen het zorgcentrum is zij medeorganisator van de jaarlijkse vakantieweek voor een groep bewoners van Sancta Maria. Ook verleent ze hand- en spandiensten tijdens allerlei activiteiten voor de bewoners van het zorgcentrum.

Ook heeft ze zich 15 jaar lang vrijwillig ingezet als verpleegkundige voor de Lourdes bedevaarten, georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Bedevaarten (VNB). In deze week verpleegde zij de zieken die in het Accuil verbleven en begeleidde hen naar kerkdiensten en uitstapjes. Verder assisteerde zij bij de kerkdiensten in Lourdes (voorlezen van voorbeden, collecteren en voorgaan bij het bidden van de kruisweg).
Sinds 1999 is ze actief binnen de Parochiële Caritas Instelling. Sinds 2004 is ze voorzitter van de Caritas Werkgroep Huissen. Naast haar lidmaatschap van de Caritas Werkgroep Huissen is zij ook toegetreden tot het bestuur van de overkoepelende caritasinstelling binnen de parochie De Levensbron. Deze instelling zet zich namens de R.K. parochie in voor sociaal en financieel zwakkeren in de maatschappij. Verder is ze collectant voor Lever-/darmstichting en Reumafonds en de jaarlijkse sacramentsprocessie de Huissense Umdracht.

Arma Rutjes-Driessen organiseert met veel plezier Koninginnedag voor de basisscholen met alles wat daar bij hoort van lampionnenoptocht en fietstocht tot het kopen van de prijzen en attenties. Ook bedenkt en maakt zij zelf spelen ten behoeve van de activiteiten. Oranje Comité Doornenburg bestond in 2008 zestig jaar.

Ruim 15 jaar coördineerde zij de collecte van het Astma Fonds in Doornenburg. Verder maakt ze deel uit van het bestuur van de afdeling Gelderland Midden van de Nederlandse Politie Bond. Daarnaast is zij plaatsvervangend lid van de Bondsraad van genoemde bond. Het afdelingsbestuur komt maandelijks in vergadering bijeen. Daarnaast wordt er tweemaal per jaar een ledenvergadering gehouden. Zij is een gewaardeerd en actief lid van het afdelingsbestuur.

Sinds 2000 is ze bestuurslid/plaatsvervangend voorzitter van de vakorganisatie ABVAKABO FNV - afdeling Arnhem. Zij besteedt veel tijd en energie aan werkzaamheden en activiteiten om de maatschappelijke functie van deze vereniging daadwerkelijk vorm en inhoud te geven. Haar grote betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken wordt binnen de vereniging zeer gewaardeerd.

Ook begeleidt zij als lid van de Moederbrigade van de jeugdafdeling van voetbalvereniging GVA Doornenburg op woensdagmiddag de jeugdelftallen bij de training. Aangezien zij 36 uur per week werkzaam is als managementassistente bij Politie Gelderland Midden neemt zij hiervoor eenmaal in de drie weken verlofuren om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen. In het verleden was zij ook vrijwilliger in het clubgebouw van voetbalvereniging GVA.

Wily Verhaegh is sinds 1960 lid van toneelvereniging Marjatta. Hoewel zelf nooit toneel gespeeld is hij wel de man bij Marjatta die zich achter de schermen overal mee bezighoudt. Maken en schilderen van decorstukken, opbouwen van decors en zorgen voor licht en geluid, op- en afbouwen van tribune en na de voorstelling de nazorg om alles in een goede staat te behouden.
Al deze activiteiten worden door hem verricht. De laatste jaren is hij ook gastheer en ontvangt en begeleidt de genodigden. Ook bij het Klootschiettoornooi vervult hij een belangrijke organisatorische rol. Zo zorgt hij voor de benodigde prijzen, het schoonmaken en bewegwijzering van het parcours en het onderhouden van de "kloten". Tijdens het toernooi vervult hij de functie van hoofdscheidsrechter die de teams met raad en daad bijstaat.

In 1986 is hij lid geworden van de toenmalige lokale partij Huissens Elan, later opgegaan in Partij Huissen en sinds de herindeling bekend als Lokaal Belang Lingewaard.Binnen de partij is hij een actief en betrokken man, die duidelijk voor zijn mening uitkomt. Er kan altijd een beroep op hem worden gedaan. Hij zet zich vooral in voor praktische zaken tijdens de campagnes en is regelmatig aanwezig bij steunfractievergaderingen en ledenvergaderingen.

Sinds 1985 is hij ook bestuurslid van voetbalvereniging Jonge Kracht. In het begin verantwoordelijk geweest voor de zaalvoetbalafdeling, later werd hij de nestor van het gehandicaptenvoetbal binnen de vereniging. Naast deze activiteiten is hij de aangewezen man voor problemen met en vragen over de technische installatie op het sportcomplex van voetbalvereniging Jonge Kracht. Jarenlang was hij actief met het innen van donateurgelden en ook de jeugdsportloterij was voor hem een grote uitdaging.

Leo Wouters is 50 jaar lid van Scouting Nederland. Eerst als jeugdlid, later als staflid en als zodanig mede verantwoordelijk voor de organisatie van activiteiten voor de verkennersgroep Huissen-Zand. Hij is zeer actief in het organiseren en begeleiden van diverse weekenden (droppingweekend tweedaags winterkamp proefweekend vader/zoon-weekend) en het grote zomerkamp. Tijdens dit zomerkamp van een week organiseert hij ook een hike (tocht waarbij jeugdleden een speurtocht lopen, hun eigen potje koken en slapen bij de boer). Ook is hij altijd actief betrokken bij het onderhoud van het scoutinggebouw, onderhoud aan materialen en het zoeken naar financiële middelen om deze materialen te vervangen.
Voorts is hij actief in Beek-Ubbergen tijdens de Ebbersdag waarop groepen kinderen een show presenteren op ponys met muziek. Voorts haalt hij met een vast team vrijwilligers oud papier op om inkomsten te verwerven voor Wandelsportvereniging de Arend uit Nijmegen.
In de periode 2000 2005 is hij lid geweest van de beheerscommissie van Wijkcentrum De Ark in Nijmegen-Oost. In dit wijkcentrum worden veel activiteiten georganiseerd waar hij betrokken is bij de voorbereidingen en waar hij veel hand- en spandiensten verricht.

Aangezien het overgrote deel van zijn verdiensten in Huissen liggen, is hij niet in Groesbeek maar in de gemeente Lingewaard onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

(Geplaatst: 29 april 2010)