MBO raad

Kamer houdt vast aan verplichte incidentenregistratie

21-04-2010 - De Tweede Kamer wil incidentenregistratie verplichten, dit werd duidelijk tijdens het Algemeen Overleg op 21 april over veiligheid in en om de school. Voorafgaand aan dit overleg heeft de MBO Raad de Vaste Kamercommissie voor onderwijs laten weten er geen voorstander van te zijn verplichte registratie vanuit de overheid op te leggen. De MBO Raad is van mening dat de school voor het ontwikkelen en bijstellen van het eigen veiligheidsbeleid absoluut een goede incidentenregistratie nodig heeft. De registratie van incidenten moet passen binnen het eigen systeem van de school.

De brancheorganisatie vindt dat een goed veiligheidsbeleid, en daarmee ook incidentenregistratie, vooral een kwestie is van de scholen zelf. Goed beleid en een goede uitvoering daarvan moeten voorop staan. Voorkomen moet worden dat scholen bekneld raken door extra administratieve last door systemen die primair gericht zijn op levering van gegevens aan derden zoals onderzoekers, statistici en benchmarkers.

De MBO Raad heeft het Platform Veiligheid dat scholen ondersteunt bij het ontwikkelen en uitvoeren van veiligheidsbeleid in brede zin: sociaal klimaat, motiverend onderwijs, veilige voorzieningen en goed omgaan met incidenten. De Monitor Sociale Veiligheid levert de instellingen het benodigde inzicht om het eigen veiligheidsbeleid goed vorm te geven.

Het Platform organiseert projecten als Hard-of-Hart en wordt er gewerkt aan een Pestprotocol voor het mbo. Hard-of-Hart is een serie samenhangende gedragstrainingsprogramma's voor medewerkers en studenten over sociale veiligheid. De trainingen laten zien hoe het eigen gedrag kan bijdragen aan een sociaal veilig schoolklimaat.

Het ministerie van OCW is van plan het verplicht registreren van incidenten in te voeren in het studiejaar 2011-2012.