CDA afdeling Gelderland


CDA wil extra aandacht voor platteland

---

Kerntaken provincie: vitaal platteland, bereikbaarheid en economie

De CDA Statenfractie wil de komende jaren meer aandacht voor het platteland in de Provincie Gelderland. Het gaat hierbij om recreatie en toerisme, landschap, versterking van de landbouw en de leefbaarheid op het platteland.
Tijdens de Statenvergadering vandaag (woensdag 28 april) bespreken Provinciale Staten van Gelderland de kerntaken van de provincie en de bezuinigingen van EUR60 miljoen per jaar. Het CDA vindt een vitaal platteland, bereikbaarheid en economie de belangrijkste taken voor de provincie. Hierop moet zo min mogelijk bezuinigd worden.

Het CDA wil dat de Provincie Gelderland zich de komende jaren met name gaat richten op de drie kerntaken vitaal platteland, bereikbaarheid en economie. Door het nieuwe profiel van de provincies en de bezuinigingen moet er gekozen worden voor een beperkt aantal taken. Een belangrijk speerpunt voor het CDA hierbij is een vitaal platteland. CDA fractievoorzitter John van Meeteren: âVoldoende werkgelegenheid op het platteland, recreatie en toerisme, landschap en versterking van de landbouw zijn belangrijk. Daarnaast is het van belang dat dorpen leefbaar blijven, dat er sociale samenhang is en dat er voldoende voorzieningen aanwezig zijnâ.
Ook regionale bereikbaarheid, aanleg en onderhoud van provinciale wegen en goed openbaar vervoer is voor het CDA een belangrijke kerntaak. Tenslotte vindt het CDA dat ook ingezet moet worden op regionale economie en werkgelegenheid. Waarbij het zowel om kenniseconomie als werkgelegenheid voor de gewone burger gaat. Van Meeteren: âHet CDA hecht waarde aan het vakmanschap van mensen. Dit vakmanschap leeft in Gelderland en wij willen dit van harte ondersteunenâ.

Geen lastenverhoging inwoners Gelderland
De Provincie Gelderland moet structureel zoân EUR60 miljoen per jaar bezuinigen. Het CDA wil deze bezuinigingen realiseren door structureel op de kosten te besparen.
De lasten voor de burger, zoals de opcenten voor de motorrijtuigenbelasting, mogen niet verhoogd worden. Daarnaast wil het CDA het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland (MIG) in stand houden om structureel te blijven investeren in Gelderland. Uit dit fonds worden o.a. investeringen voor rondwegen, Kulturhusen en het klimaatprogramma betaald.
Het CDA wil fors bezuinigen op de externe inhuur en uitbesteed werk. Daarnaast kunnen er kosten bespaard worden door meer te gaan samenwerken met de Provincie Overijssel.

---

Geschreven door: Provincie Gelderland
Geplaatst op: 29-4-2010