KPMG

Wereldwijde kennisdeling levert zorginstellingen aanzienlijke besparingen op

29|04|10 - Uit het KPMG-onderzoek 'A Better Pill to Swallow' blijken er drie succesfactoren te zijn voor daadwerkelijke kostenbesparing en kwaliteitsverbetering.

Zorginstellingen kunnen belangrijke kostenbesparingen realiseren en de kwaliteit van de zorg fors verbeteren door hun aanpak met andere landen te delen. KPMGs Global Healthcare Group heeft een tiental toonaangevende programmas onderzocht die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit en efficiency binnen de zorgsector. De programmas zijn afkomstig uit zeven landen, waaronder Duitsland, Spanje en Engeland.

Uit het onderzoek A Better Pill to Swallow komen drie succesbepalende factoren voor daadwerkelijke kostenbesparing en kwaliteitsverbetering naar voren: de betrokkenheid en inspiratie van het topmanagement, de noodzaak om zorgprofessionals aan te moedigen en te ondersteunen om met een frisse blik naar het zorgproces te kijken en een aanpak die het zorgproces analyseert vanuit het perspectief van de patiënt.

Volgens Jan de Boer, partner van KPMG Advisory en verantwoordelijk voor de adviesdienstverlening aan gezondheidszorginstellingen in Nederland, werden met de programmas op diverse fronten verbeteringen bereikt. De Boer: "Zo werden bijvoorbeeld kosten bespaard door patiënten te coachen in het veranderen van hun levensstijl, door de ruimte in het ziekenhuis efficiënter te benutten, door goedkopere inkoop van medicijnen, door verpleegkundigen meer verantwoordelijkheid te geven en door het opnieuw inrichten van de dienstverlening waardoor de lengte van het ziekenhuisverblijf drastisch naar beneden ging."

De Boer: "In alle onderzochte landen is dan ook dezelfde trend te zien. De zorginstellingen zijn erin geslaagd met de programmas een hogere kwaliteit van de zorg te leveren tegen lagere kosten. Alle programmas zijn gericht op het verbeteren van de zorgprocessen van zorginstellingen waarbij een zeer belangrijk onderdeel van de internationale ontwikkeling is om meer efficiency en een betere kwaliteit van zorg voor de patiënt te realiseren.

De programmas kennen een aantal overeenkomstige karakteristieken, zoals inspirerend leiderschap, de echte wil om te innoveren, de bereidheid om daar welbewuste risicos voor te nemen in combinatie met de verplichting om resultaten en effecten te meten teneinde het succes van de nieuwe aanpak zichtbaar te maken.

De uitdagingen waar Nederlandse zorginstellingen voor staan zijn in grote lijnen gelijk aan die in andere ontwikkelde landen. Dit maakt het bijzonder interessant en inspirerend voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de overheid om over de landsgrenzen verfrissende aanpakken en ervaringen te verzamelen. Hierdoor kunnen vandaag verbeteringen in de efficiency en kwaliteit van zorg voor morgen worden geïnitieerd. Die kans mogen we niet onbenut laten."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

Het rapport horend bij het onderzoek 'A Better Pill to Swallow' is hier te downloaden.

© 2010 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857, is a subsidiary of KPMG Europe LLP and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ('KPMG International'), a Swiss entity. All rights reserved.