Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland kiest voor kerntaken bij bezuinigingen

29 april 2010 - Nieuwsartikel

De Provincie Noord-Holland gaat zich meer toeleggen op haar kerntaken, zoals ruimtelijke ordening en economie, verkeer en vervoer en cultuurhistorie. Dat is de uitkomst van gesprekken in het College van Gedeputeerde Staten over de manier waarop de op handen zijnde bezuinigingsoperatie moet worden aangepakt.

De provincie Noord-Holland moet vanaf 2011 rond de EUR 65 miljoen per jaar bezuinigen. Dit komt vooral door een fors lagere bijdrage aan het provinciefonds vanuit het Rijk (- EUR 45 miljoen). Noord-Holland grijpt deze omstandigheden aan als een kans om focus aan te brengen in het profiel en de taken die worden uitgevoerd.

Bij de keuze voor kerntaken heeft het College de wens van Provinciale Staten gevolgd het zogenoemde `Lodders-plus' profiel verder uit te werken. De Commissie Lodders adviseerde het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2008 over de taken die het beste door een provincie kunnen worden uitgevoerd. Volgens de commissie moeten de provincies een belangrijke rol blijven spelen op het gebied van ruimtelijke ordening en economie, verkeer en vervoer en cultuurhistorie. Provinciale Staten hebben aangegeven het hiermee eens te zijn, maar ook eigen accenten te willen blijven aanbrengen in het provinciaal beleid.

De gedetailleerde voorstellen voor de bezuinigingen worden momenteel uitgewerkt en staan in de Kaderbrief 2011 die op 11 mei aanstaande ter behandeling wordt verzonden aan Provinciale Staten. Dan is ook bekend wat de voorstellen aan de Staten precies inhouden. Vanaf eind mei wordt de kadernota behandeld in de verschillende commissies van Provinciale Staten. De definitieve besluitvorming vindt plaats op maandag 29 juni in de vergadering van Provinciale Staten.

Minder subsidies
Het schrappen van taken heeft gevolgen voor tal van instellingen in Noord-Holland. Veel subsidies verminderen of verdwijnen geheel. Alle gesubsidieerde instellingen zijn in het najaar van 2009 op de hoogte gesteld van de mogelijkheid dat provinciale ondersteuning zou kunnen verdwijnen. Vooruitlopend op de kaderbrief zijn donderdag 29 april de betrokken instellingen geïnformeerd over het besluit van het college van GS en de gevolgen hiervan voor hun organisatie. Dit is belangrijk omdat ze op deze manier de gelegenheid hebben om binnen de gestelde termijn van drie weken voorafgaand aan de commissievergaderingen van Provinciale Staten een zienswijze in te dienen op het besluit van Gedeputeerde Staten.

In alle gevallen gaat het om taken die primair tot de verantwoordelijkheid van andere overheden behoren en die dus niet tot de provinciale kerntaken horen waar de commissie Lodders zich voor uitsprak.

Accenten
Door hun eigen belastinginkomsten en het eigen vermogen kunnen provincies naast de wettelijke taken ook zelf beleid maken en uitvoeren. Noord-Holland kiest er daarom ook voor om eigen accenten aan te blijven brengen op terreinen waar de inzet van de provincie Noord-Holland een merkbaar verschil maakt. De accenten liggen grotendeels buiten de eerder geformuleerde kerntaken van de provincie. Het gaat dan met name om gebiedsgerichte dus bovenregionale taken met een sterk accent op de kennis en gezagfunctie. Ook voor deze accenten geldt dat ze in de Kaderbrief verder worden uitgewerkt.

Na 11 mei volgt meer uitgebreide berichtgeving.
---