Gemeente Best

Koninginnedag: 5 Koninklijke onderscheidingen in Best

29-04-2010

Op donderdag 29 april krijgen vier Bestenaren een Koninklijke onderscheiding in het kader van Koninginnedag. Zij worden allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester drs. Y. Kortmann reikt de onderscheidingen bij de decorandi thuis uit. Hij wordt hierbij vergezeld door wet-houders Paul Gondrie, Ine Meeuwis, Theo Reijnders en Antoine Walraven. Eén gedecoreerde verblijft op 29 april in het buitenland. Zij zal 29 april door de burgemeester telefonisch op de hoogte worden gesteld.

De heer P. Langendoen
De heer P. Langendoen is sinds enkele decennia actief op het terrein van onderwijs en cultuur. Als bestuurslid van het Departement Best van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen heeft hij zich gedurende vele jaren ingezet voor het opzetten en uitbouwen van het neutraal basisonderwijs in Best. Daarbij heeft hij een substantiële bijdrage geleverd aan de kwaliteit van het onderwijs. Hiervan profiteert de Bestse gemeenschap nog steeds. Als actief lid en bestuurslid heeft hij mannenkoor Zang en Vriendschap een impuls gegeven om op een hoger niveau te kunnen presteren. Op zijn initiatief werden speciale concerten georganiseerd, die inmiddels een structureel karakter hebben gekregen.

Maatschappelijk
Ook op maatschappelijk gebied heeft de heer Langendoen zijn sporen verdiend. Met name door zijn bijdrage aan het in Best bekende project 55PlusBest en het daaruit voortvloeien-de Gildekwartier Best heeft de heer Langendoen zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de Bestse gemeenschap. Het project 55PlusBest hield in dat via vele intensieve bijeenkomsten en zorgvuldig onderzoek onder 55-plussers in Best een indrukwekkend rapport tot stand is gemaakt met aanbevelingen om te komen tot duurzame maatschappelijke netwerken, die optimale participatie van 55-plussers in de Bestse samenleving mogelijk maken. Aan dit project is vanaf 2007 continuïteit gegeven door de oprichting van het Gildekwartier Best, waarvan de heer Langendoen bestuurslid is.

Voor zijn jarenlange inzet voor Best is de heer Langendoen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw N. Blitterswijk-de Weger
Gedurende enkele decennia is mevrouw Blitterswijk-de Weger actief als vrijwilligster bij verschillende (maatschappelijke) organisaties. Zij heeft een breed scala aan activiteiten uitgevoerd. Zij was onder meer activiteitenbegeleidster bij de Openbare Bibliotheek Best. Zij is nu nog actief als activiteiten-begeleidster en coördinatrice bij het Vrouwennetwerk.

Allochtone vrouwen
Met name binnen het Vrouwenwerk en het latere Vrouwennetwerk heeft mevrouw Blitterswijk-de Weger jarenlang een belangrijke rol vervuld. Haar inzet is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling en participatie van met name de allochtone vrouwen in Best. Eén van de vaste activiteiten van mevrouw Blitterswijk bij het Vrouwennetwerk is de voorbereiding en begeleiding van de vrouwenochtenden. Zij heeft deze vrouwenochtenden (voorheen inloopochtenden genoemd) op de dinsdagmorgen uitgebouwd tot ontmoetingsochtenden voor autochtone en allochtone vrouwen. Ook geeft zij als fietsdocent twee maal per week fietslessen aan allochtone vrouwen.

Vanwege haar inzet voor de samenleving is mevrouw Blitterswijk-de Weger benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw G.A.M. van Dortmont-Derijck
Mevrouw van Dortmont-Derijck is al vanaf 1966 actief als vrijwilligster binnen het parochiewerk. Zij heeft in eerste instantie verschillende vrijwilligersfuncties op zich genomen bij de Avondmaalparochie, die later is opgegaan in de H. Antoniusparochie. In haar functie als secretaris van het kerkbestuur was zij intensief betrokken bij deze fusie en droeg zij medeverantwoordelijkheid voor het samenvoegen van deze twee parochies.

Parochiecentrum
Bij de H. Antoniusparochie verricht zij tot heden nog diverse werkzaamheden. Zo zorgt zij voor de distributie van het parochieblad en heeft zij een receptiefunctie bij het parochiecentrum, zij verzorgt lezingen tijdens de kerkdiensten en is lid van de Avondwakegroep en de werkgroep Bijstaan van rouwenden. Naast genoemde vrijwilligersactiviteiten op kerkelijk gebied besteedt mevrouw Van Dortmont al sinds 1991 veel van haar vrije tijd aan mantelzorg.

Voor haar langdurige inzet als vrijwilligster bij de Avondmaalparochie en de H. Antoniusparochie én voor haar inzet als mantelzorgster is mevrouw Van Dortmont-Derijck benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw J. Lips-Verberne
Mevrouw J. Lips-Verberne is sinds 1992 actief als bestuurslid en/of vrijwilligster bij diverse organisaties in Best. Als penningmeester/secretaris en secretaris bij respectievelijk het Platform Leefkwaliteit Spoorbaanverdubbeling, de Stichting Caritas en de Stichting Welzijn Ouderen Best heeft zij zich als bestuurder ingezet voor verschillende doelgroepen binnen de Bestse gemeenschap.

Vrijwilligster
Ook als vrijwilligster heeft zij haar steentje bijgedragen aan het functioneren van verschillende plaatselijke organisaties op kerkelijk en maatschappelijk gebied. Bij de Katholieke Bond van Ouderen is zij lid van de werkgroep Public Relations en bij de H. Odulphusparochie verricht zij diverse werkzaamheden op het parochiecentrum. Daarnaast heeft mevrouw Lips nog minimaal 10 jaren gecollecteerd voor onder andere het Koningin Wilhelmina Fonds, het Reumafonds en het Beatrixfonds.

Voor haar inzet voor de gemeenschap gedurende een groot aantal jaren is mevrouw Lips-Verberne benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw I. Meeuwis-van Langen
Mevrouw Meeuwis-van Langen is in 1994 gekozen als lid van de gemeenteraad van de gemeente Best. Zij is namens D66 onafgebroken raadslid gebleven tot aan haar benoeming als wethouder op 12 april 2010. Mevrouw Meeuwis heeft zich als raadslid gedurende 16 jaar altijd zeer kritisch opgesteld Best. Dit alles in het belang van de inwoners. De laatste drie raadsperiodes vormde zij een eenmansfractie in de gemeenteraad. Dit betekende dat zij werd belast met alle werkzaamheden die uit het raadslidmaatschap voortvloeien. Als zeer actief raadslid toonde grote belangstelling voor het sociaal-culturele en verenigingsleven in Best.

Maatschappelijke activiteiten
Naast de vele werkzaamheden en activiteiten die het raadslidmaatschap met zich mee bracht, heeft mevrouw Meeuwis toch altijd tijd gevonden om zich in te zetten voor maatschappelijke activiteiten. Zij is actief geweest binnen meerdere organisaties en bij vele activiteiten: Vrouwenraad (inmiddels Vrouwen-netwerk), bewonersoverleg Speelheide, Buurtschoonmaakdag, harmonie Arti et Amicitiae (Oirschot), basisschool Zevensprong. Ook is zij actief (geweest) bij diverse sportverenigingen: jeugdcoach tennisteams LTVB, assistentie jeugdteams Best Vooruit , Official KNZB voor zwemclub DBD en begeleider jeugdwedstrijden atletiekvereniging Generaal Michaëlis.

Mevrouw Meeuwis-van Langen wordt in verband met haar afscheid als raadslid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


---