Gemeente Urk

Vier koninklijke onderscheidingen tijdens Urker lintjesregen

Hare Majesteit de Koningin heeft ter gelegenheid van Koninginnedag 2010 besloten vier personen uit de Urker gemeenschap te onderscheiden met een lintje. Alle vier personen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijdens de zogenaamde Algemene Gelegenheid tot verlening van Koninklijke onderscheidingen, op donderdag 29 april 2010, reikte burgemeester Jaap Kroon als vertegenwoordiger van Hare Majesteit Koningin Beatrix, deze vier Koninklijke onderscheidingen uit aan Jacoba Adriana Westerink-van der Kamp, Marretje Bakker-Koffeman, Willempje Cornelia Johanna Woord-Wakker en Maarten Meun.

Â

Jacoba Adriana Westerink-van der Kamp is vanaf 1963 tot heden voorzitter van verschillende verenigingen van de Christelijk Gereformeerde Kerken (CGK) in Zeeland, Nunspeet, Bunschoten-Spakenburg en Utrecht. Momenteel is zij nog âpresidenteâ van de vrouwenvereniging en Bijbelkring van de CGK op Urk. In 1980 was zij mede-oprichtster en tot 1987 actief lid van de plaatselijke VBOK te Urk. Ook is zij vanaf 1987 12 jaar lid van bestuur van de Bond van de Chr. Geref. Vrouwenverenigingen in Nederland. In die periode was zij ook lid en penningmeester van het Comité Vrouwenbonden en daardoor was zij betrokken bij overleg met de Tweede Kamerfracties van GPV, RPF en SGP, vooral in verband met ethische kwesties, vrouwenemancipatie en aandacht voor geloofsvervolgden en de moeilijke situatie van christenen in Rusland. In 1989 was zij mede-initiatiefnemer en oprichter en daarna tot 1999 voorzitter van een plaatselijk interkerkelijk comité van de landelijke stichting Kom Over en Help. Zij gaf actieve leiding bij kleding- en voedselinzameling en transport naar Roemenie en Oekraïne. Daarnaast ontplooide zij activiteiten tot de bouw van een tehuis voor weeskinderen in Moldavië. Begin jaren negentig hield mevrouw Westerink een persoonlijke actie om de kleine Dutch Reformed Church in Sri Lanka, een klein inlandse kerk met historische banden uit de tijd dat Sri Lanka een Nederlandse kolonie was, te voorzien van orgels. Dit leverde vijf gratis elektronische orgels op, die nog steeds dienst doen in vijf kerken in Colombo en omgeving. Ook was zij in deze periode pleegouder voor 2 kinderen. Vanaf 1999 tot 2005 organiseerde zij studentencontacten; zij verzorgde maaltijden met en voor studenten in de pastorie voor opvang en contact met hen. In diezelfde periode organiseerde zij samen met leden van de CGK te Utrecht activiteiten met en voor asielzoekers in AZC Utrecht. Zij bezochten asielzoekers en organiseerden elke woensdagmiddag kinderclub voor de kinderen op het AZC. Toen decoranda in 2005 weer op Urk kwam wonen deed zij vrijwilligerswerk bij Caritas in het Dok te Urk. Ook in 2005 richtte zij met een collega-predikantsvrouw en anderen de werkgroep âSamen alleenâ op. Dit was een werkgroep voor mensen die hun partner of kind verloren. Tenslotte staat de deur van de pastorie sinds 1963 altijd open. Verschillende mensen met problemen vonden onderdak voor langere of kortere tijd. Mevrouw Westerink-van der Kamp is sinds 1963 zeer actief op het gebied van kerkelijke vrouwenorganisaties. Daarnaast zet zij zich op bestuursniveau in voor goede doelen zoals onder andere de Stichting Kom Over en Help. Het is bijzonder dat decoranda als domineesvrouw altijd klaar stond en staat hierbij zichzelf wegcijfert.

Â

Marretje Bakker-Koffeman is voor de gemeente Urk Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Sinds haar aanstelling in 2005 heeft zij 65 huwelijke voltrokken. Daarnaast vervult zij al 26 jaar de functie van collectant voor de Kankerbestrijding en gedurende 15 jaar de functie van contactpersoon van de afdeling Urk en coördinator van de collecte op Urk. Ook is zij al tientallen jaren bestuurslid en vrijwilligster bij het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Urk. Zij zet zich in voor de zieke en beperkte medemens door het organiseren van vakanties en de daarbij behorende financiën. Sinds 2003 is mevrouw Koffeman actief bij de Stichting Terminale Thuishulp NOP-Urk. Het vrijwilligerswerk bestaat uit het verzorgen en begeleiden van terminale patiënten. Zij waakt met name 's nachts bij hen thuis om de mantelzorgers te ontzien. Zij geeft hieraan haar eigen invulling en voert speciale wensen uit, als deze uitvoerbaar zijn. Naast collectant voor het KWF is zij ook collectant voor andere organisaties, onder andere Astmafonds en Brandwondenstichting. Ook is zij actief als vrijwilliger bij het museum op Urk, promoot Urk en is zij actief in de buurtvereniging. Decoranda is ook bestuurslid van het plaatselijke comité âDoe een Wensâ. Deze stichting zet zich in voor ouderen en gehandicapten door het organiseren van vakanties en uitstapjes. Ook is zij een periode bestuurslid geweest van de plaatselijke begrafenisonderneming âDraagt Elkanders Lastenâ waarvan bijna elke Urker lid is. Daarnaast is zij op kerkelijk terrein actief en binnen haar familie een bindende factor.

Â

Willempje Cornelia Johanna Woord-Wakker is sinds 1971 organisator en stuwende kracht van de Vakantiebijbelschool. Deze school is voortgekomen vanuit een door haar georganiseerde bijbelclub. Zij zet zich vanuit haar persoonlijk geloof en liefde voor kinderen in voor de verkondiging van het evangelie. Elke laatste week van de zomervakantie nemen 800 kinderen vanuit alle kerken deel aan de Vakantiebijbelschool. Zij is daarbij een voorbeeld voor de 12 bestuursleden en meer dan 100 vrijwilligers. Zij houdt zich ook bezig met de uitleen van kinderevangelisatiemateriaal. Zij beheert momenteel via haar website www.williewoord.nl een uitleenservice die zij kosteloos uitleent voor kinderevangelisatie. Ook is mevrouw Woord-Wakker vrijwilligster bij de Natuurwerkgroep Urk. Deze werkgroep zet zich met hart en ziel in om de natuur dichter bij de kinderen op Urk te brengen. Zij doen dit door het opzetten en organiseren van jeugdclubs voor natuur, het houden van excursies voor kinderen en leraren uit het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, het leveren van een bijdrage aan de boomfeestdag, het organiseren van een Urker natuurdag en samenwerking met Stichting Buurtwerk. Het werk voor de Natuurgroep Urk doet decoranda om kinderen bewust te maken van de schoonheid van de natuur en Gods schepping en de verantwoordelijkheid die ieder heeft om hier verantwoordelijk mee om te gaan. De zorg voor haar naaste komt ook tot uitdrukking door het opnemen van pleeg- en adoptiekinderen in haar gezin en het verlenen van crisisopvang voor verslaafden.

Â

Maarten Meun was tot maart 2010 directeur van het Berechja College op Urk. Hij startte zijn loopbaan in 1970 als onderwijzer bij de Schoolvereniging Rehoboth op Urk. In 1975 maakte hij de overstap naar het voortgezet onderwijs als leraar aan de Mavo te Urk. Hij is een periode adjunct-directeur, voorzitter centrale directie en tenslotte directeur geweest. Ook was hij binnen het onderwijs deelnemer aan het Zorgadviesteam en was hij sinds 2008 lid van de Fricolore Groep die op vrijwillige basis het onderwijs in Noord-Nederland begeleidt en aanstuurt. Naast zijn werk zet hij zich vanaf 1977 al in voor de Gereformeerde Kerk van Urk (PKN). Hij was achtereenvolgens diaken en ouderling. Ook was hij vanaf 1983 lid van de Oost-Europacommissie, die bijbeltransporten en evangelisatiewerkzaamheden verricht in Oost-Europa. Hij bezocht zelf ook meerdere keren deze landen. Ook maakte hij deel uit van de bezinningscommissie, het betrof de toetreding tot de PKN die op Urk niet zonder scheuren is verlopen. Een groot deel van de gemeente heeft de tijdens het toetredingsproces de PKN verlaten en zich aangesloten bij een ander kerkverband. Als lid was hij ook betrokken bij het werk van de adviesbeleidscommissie om het beleid van de kerk voor de toekomst gestalte te geven. De heer Meun is vanaf de oprichting in 1988 betrokken bij de basketbalvereniging Orca's. Hij was eind jaren tachtig trainer van diverse teams. Na het behalen van de nodige trainersdiploma's is hij trainer geworden van het damesteam van Orca's in de landelijke promotiedivisie. De laatste jaren trainde hij meer de jeugdteams. In 2003 werd hij vice-voorzitter/secretaris van de basketbalvereniging. Na een korte stop in 2008 is hij weer actief als voorzitter van de technische commissie van het verenigingsbestuur.