Universiteit Twente



Koninklijke onderscheiding voor prof. Detlef Lohse

29 april 2010

Prof.dr. Detlef Lohse, hoogleraar Vloeistoffysica aan de Universiteit Twente, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt de koninklijke onderscheiding, uit handen van burgemeester Peter den Oudsten van Enschede, vanwege zijn grote betekenis voor de wetenschap en de verbinding die hij weet te leggen tussen fundamenteel onderzoek en toepassingen in de maatschappij.

Lohse (1963) is sinds 1998 hoogleraar aan de UT. Hij heeft een indrukwekkende wetenschappelijke staat van dienst opgebouwd. Het onderzoek van zijn groep, op het gebied van onder meer 'bubble dynamics', convectie, stromingsleer en turbulentie, is toonaangevend in de wereld en werd door een recente visitatiecommissie nog als 'hors catégorie' bestempeld. In 2005 honoreerde de UT zijn bijzondere verdiensten al met de benoeming tot universiteitshoogleraar. In datzelfde jaar ontving hij ook de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Dat hem in 2009 ook het Simon Stevin Meesterschap ten deel viel, illustreert dat Lohse niet alleen fundamenteel onderzoek uitvoert op het hoogste niveau, maar ook in nieuwe toepassingen grensverleggend is. Te denken is aan de toepassing van belletjes in combinatie met ultrageluid, in de medische wereld. Of aan verbeterde inkjettechnologie dankzij diepgaand inzicht in de vloeistofstroming. Lohse's groep publiceert veelvuldig in de grote wetenschappelijke tijdschriften zoals Physical Review Letters, Nature en Science.

Niet alleen in zijn wetenschappelijke werk onderscheidt Lohse zich, hij toont ook grote betrokkenheid bij de organisatie en financiering van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Ook spant hij zich in om kinderen al in het basisonderwijs te interesseren voor wetenschap en techniek.

Detlef Lohse is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, (KNAW), de Deutsche Akademie der Naturforscher 'Leopoldina', Fellow van de American Physical Society (APS) en ook van het Institute of Physics (IoP) in Groot-Brittannië.

Onderscheiding_Lohse1

Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede speldt prof. Detlef Lohse de versierselen op die horen bij de koninklijke onderscheiding

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244, 0612185692