Gemeente Noordenveld

bezocht projecten ISD Noordenkwartier

Engelse delegatie bezocht projecten ISD Noordenkwartier

Gepubliceerd op: 29 april 2010

De Engelse delegatie bezocht maakte niet alleen Veenhuizen maar deed ook de Sociale Dienst van Groningen aan en het re-integratie bedrijf pro-actief in Assen. Ze waren hier op uitnodiging van het ESF Bureau Drenthe, dat voor de ISD Noordenkwartier de administratie van ESF-subsidies verzorgt. Tijdens dit bezoek werd vooral ingezoomd op het uitplaatsen en coachen van kandidaten, 'post-employment support' zoals de Engelsen dit noemen. De delegatie bestaat uit reïntegratieconsulenten, jobcoaches en management.

Werkgelegenheidsproject Gevangenismuseum

Het hoogtepunt was het bezoek aan het werkgelegenheidsproject binnen het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Wethouder Oeds Keizer, portefeuillehouder arbeidsmarktbeleid: "In Veenhuizen wordt zeer beeldend getoond hoe er een win-win situatie kan ontstaan voor alle betrokken partijen, te weten de werkzoekende, werkgever. In een groter kader profiteren natuurlijk ook de omgeving en wordt het streven om van Veenhuizen een toeristisch centrum van formaat te maken gestimuleerd. Ondermeer dankzij de bereidwillige medewerking van Peter Sluiter, directeur van het Gevangenismuseum, zijn inmiddels 20 personen actief in een traject, variërend van enkele dagdelen (sociale) activering tot (fulltime) werken met loonkostensubsidie en werkleerplekken."

De kunst is toch de goede match

"Eén van de lastige punten die zich bij diverse re-integratieprojecten voordoet, is de toeleiding van kandidaten", aldus Keizer. "Soms zijn er prachtige projecten, maar als het vervolgens aankomt op de selectie van geschikte kandidaten, blijken die er niet of nauwelijks te zijn. Te gemakkelijk wordt wel eens gedacht: de "bakken zitten vol", dus er zijn altijd mensen en ze moeten maar het werk doen wat er is. De kunst is uiteindelijk toch de goede match: mensen motiveren voor werkzaamheden die bij hun passen (affiniteit, werkervaring, eventuele opleiding), zodat men daarin ook op duurzame basis actief kan zijn. Ook de eventuele werkgever is daarbij uiteindelijk het meest gebaat. Dit betekent overigens niet dat cliënten zich louter kunnen richten op die ene droombaan, waarop de kans dat die te vinden is zeer klein is. Zowel cliënten als werkgevers ondersteunen wij bij het verbreden van de blik op werk aan de ene kant en geschiktheid van kandidaten aan de andere kant."

Baan voor een jaar

De banen met loonkostensubsidie zijn nadrukkelijk voor maximaal een jaar. De gesubsidieerde baan geldt als opstap, waarbij werknemersvaardigheden en werkervaring opgedaan kan worden. De accountmanagers/jobhunters van de ISD Noordenkwartier houden zich nadrukkelijk bezig met deze kandidaten om waar mogelijk zo snel mogelijk uitstroom naar een reguliere baan te bewerkstelligen. Voor één cliënt is reeds bekend dat deze per 1 juli aanstaande bij het Gevangenismuseum zelf regulier in dienst kan treden.

Groei en ambitie

Wethouder Keizer: "We streven ernaar om uiteindelijk zo'n 40 personen voor kortere of langere tijd actief te laten zijn op welke wijze dan ook binnen de setting van het Gevangenismuseum. Daarbij gaan we in beginsel uit van tijdelijkheid, zodat ook regelmatig doorstroom zal plaatsvinden. Ik hoop dat dit net zo'n succes wordt als het Outsider Art House, onder leiding van Willem
Vugteveen http://www.outsiderarthouse.nl/ Daar zijn verschillende projecten ontwikkeld in het teken van kunst en cultuur die inmiddels landelijke (en nu dus ook internationale) bekendheid genieten. Ik mag nu wel vast verklappen dat een project met Justitie binnen de gevangenis Esserheem ook al in de pen zit. Hier kunnen 10 werkzoekenden worden geplaatst om te worden opgeleid tot beveiligingsmedewerker, aldus een enthousiaste wethouder Keizer."

ESF

Het bezoek past in het voornemen van onder andere het ESF Bureau Drenthe en de hierbij aangesloten gemeenten om een servicepunt in te richten voor Europese fondsen. Naast support vanuit de regio zijn transnationale contacten onontbeerlijk omdat de meeste Nationale Europese projecten alleen met transnationale partnerschappen aangevraagd kunnen worden.

http://www.gevangenismuseum.nl/

http://www.outsiderarthouse.nl/

http://www.ec.europa.eu/

http://www.isdnoordenkwartier.nl/