Gemeente Noordenveld

onderscheidingen

Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

Gepubliceerd op: 29 april 2010

Op donderdag 29 april 2010 reiken burgemeester Hans van der Laan en de loco-burgemeesters Jacob Dam en Oeds Keizer vijf Koninklijke onderscheidingen uit.

Uitreikingen burgemeester Van der Laan:

9.30 uur Geesienus van Zonneveld uit Langelo, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Uitreiking in Café Zwaneveld, Oosteind 33, 9331 AG Norg. Om ongeveer 12.00 uur : Geert Wolters uit Nietap, Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Uitreiking in Vorden, Burgemeester Galleestraat 25

10.30 uur Hannie Pakes-Wekema uit Peize, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Uitreiking in De Esrank, Zr. Kleveringastraat 101, 9321 CK Peize door loco-burgemeester Oeds Keizer.

Uitreikingen loco-burgemeester Jacob Dam:

10.30 uur Riekie Weggemans-Eleveld uit Norg, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Uitreiking bij mevrouw Weggemans thuis, Laarwoud 8, 9331 LR Norg. 11.30 uur Gé Taekema uit Norg, Lid in de Orde van Oranje Nassau Uitreiking in de oude raadzaal van De Brinkhof, Brink 1, 9331 AA Norg.

Informatie over de te decoreren personen

De heer Geesienus van Zonneveld (60) wordt door veel inwoners van onze gemeente, vooral die in de dorpen Norg, Langelo en Westervelde, verbonden aan de paardensport. Waar paardenactiviteiten zijn, daar is de heer Van Zonneveld ook. De heer Van Zonneveld is ook erg betrokken bij activiteiten in zijn woonplaats Langelo. Hij heeft zich ondermeer ingezet voor het plaatsen van een Automatische Externe Defibrillator in het dorp, het vormen van een groep vrijwilligers voor de reanimatie en het AED-gebruik, alsmede voor het inpassen ervan in het meldkamernetwerk. Verder was en is de heer Van Zonneveld actief als: 1979 - 1982: bestuurslid van de Stichting School in Langelo; 1982 - 1993: voorzitter van de Ponyclub 't Hunebed te Westervelde; 1983 - heden: bestuurslid, daarna penningmeester en vanaf 2009 voorzitter van de Stichting Norgermarkt Concours; 1984 - 2008: bestuurslid en voorzitter van de ijsvereniging Nooitgedacht Langelo. Onder zijn leiding werd onder andere een nieuwe kantine gebouw en de ijsbaan gerenoveerd.

Geert Wolters (57) is bekend als wethouder van de gemeente Noordenveld. Op 27 april heeft hij afscheid genomen van de gemeente. De onderscheiding krijgt de heer Wolters voor zijn langdurige inzet op diverse maatschappelijke terreinen. De lange lijst van activiteiten die de heer Wolters heeft ontplooide/ontplooit:
1971-1976 penningmeester en voorzitter (vanaf 1972) van het bestuur van de studenten handbalvereniging HV Cabezota. Organisator van vele handbaluitwisselingen en medeoprichter van de damesafdeling; 1980-1987 lid van de werkgroep van de Evert Vermeer stichting in Drenthe;
1981-1985 medeoprichter en bestuurslid van de eerste regionale groep in de gezondheidszorg in Groningen binnen de ABVA-KABO; jaren '80 lid van de plaatselijke werkgroep 0ost-Westcontacten. Meegewerkt aan de totstandkoming van de vriendschapsbanden het Tsjechische Lytomysl en de vakantiekinderen uit Tsjernobyl in Roden; 1983-1986 bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Organisaties in de Gezondheidszorg. Hij vertegenwoordigde de noordelijke ziekenhuizen in het landelijke bestuur;
1985-2007 lid en voorzitter van de Prof. Heymanstichting. Tijdens het voorzitterschap van de heer Wolters werd het bestuursmodel omgevormd tot een Raad van Toezicht model en werden door fusies regelmatig kleinere, minder florissant draaiende verzorgingshuizen opgenomen in de stichting;
1987-1994 voorzitter van het bestuur van de PvdA Roden; 1994-2000 raadslid in de voormalige gemeente Roden en vanaf 2000 wethouder van Noordenveld;
1999-heden lid en voorzitter van het bestuur van de Stichting Jaarbeurs van het Noorden.

Het optreden van de heer Wolters als raadslid en later wethouder in onze gemeente heeft bij veel inwoners een onuitwisbare, positieve indruk achtergelaten. Als politicus en als bestuurder stond Geert Wolters voor zijn zaak en had hij bovendien een luisterend oor voor een ieder.

Mevrouw Hannie Pakes-Wekema (62) is een veel geziene vrijwilliger in Peize. Zij is dan ook bekend bij veel inwoners van dit dorp. Mevrouw Pakes is al vanaf 1960 op uiteenlopende gebieden actief in het vrijwilligerswerk in Peize. In 1960 werd zij actief bij Welzijn Peize en vooral in het jeugdwerk. Het kinderclubwerk en het Jeugdhonk Peize zijn activiteiten waaraan de naam van mevrouw Pakes is verbonden. Ook is zij één van de belangrijkste gezichten van de Avondwandelvierdaagse in Peize. Zij was één van de oprichters en heeft sinds 1974 alle functies vervuld en alle werkzaamheden verricht die er voor het organiseren van het evenement nodig zijn. Momenteel is zij voorzitter.

Ook is mevrouw Pakes bestuurslid van de Stichting Zwembad Peize Zomer '89. Zij heeft zich enorm ingespannen om ervoor te zorgen dat het openlucht zwembad voor Peize behouden kon blijven.Andere activiteiten zijn:
1972- 2002 voorzitter van de vakantiespelweek Peize; 1988 - heden bestuurslid, werft fondsen en coördineert de vrijwilligers voor de kassa en kiosk van het zwembad; 2008 - heden bestuurslid van het Volksdansen Peize.

Mevrouw Riekie Weggemans-Eleveld (82) is al 25 jaar lang erg actief voor de plaatselijke afdeling van de EHBO. De laatste twintig jaar is zij bestuurslid/penningmeester van de afdeling. In de gemeente kennen velen haar als het gezicht van de EHBO. Mevrouw Weggemans is betrokken bij de meeste activiteiten van de vereniging en veel aanwezig bij evenementen zoals de kinder- en paardensport.

Daarnaast is mevrouw Weggemans vanaf 1995 tot heden: vrijwilliger bij/ activiteitenbegeleider van verpleeghuis Anholt te Assen. Ook is zij vrijwilliger bij de verpleegafdeling `de Esmarke'in het verzorgingshuis De Hullen te Roden. Bekend is ze ook vooral om haar `kniepertjes', die ze samen met haar echtgenoot in november en december bakt en verkoopt. De opbrengst hiervan komt ten goede van de Stichting Vrienden van Anholt.

Daarnaast is mevrouw Weggemans ook al vanaf 1997 vrijwilliger bij Welfare Norg van de afdeling van het Nederlandse Rode Kruis te Noordenveld. Ze bezoekt wekelijks ouderen of gehandicapten, om ze met raad en daad bij te staan. Ook hierdoor is ze een geliefd persoon in haar woonplaats.

De heer Gé Taekema (77) heeft een lange staat van dienst in het vrijwilligerswerk in de gemeente Noordenveld. Sinds 1979 heeft de heer Taekema vrijwilligersactiviteiten ontplooid voor de samenleving op het gebied van cultuur en welzijn.

Deze activiteiten zijn:
1979 - heden lid en vele jaren als penningmeester van de Culturele Raad te Norg;
1982 - heden vrijwilliger voor de Stichting Norg Ontmoet Sögel (partnergemeente van Noordenveld);
1989 - 1995 voorzitter van de Stichting Welzijn Norg; 2001 - heden vrijwilliger voor Steunpunt Vrijwilligerswerk te Noordenveld;
2003 - heden bestuurslid van de Stichting Welzijn in Noordenveld (WiN).