Gemeente Achtkarspelen


Succesvolle antimalariabijeenkomst in De Kruidhof

Millenniumgemeente Achtkarspelen organiseerde vandaag een zogenaamde glazenhuisbijeenkomst. Het doel van deze bijeenkomst was om Millenniumgemeente Achtkarspelen een duidelijke rol te geven in de bestijding van Malaria. Sinds de jaren 50 wordt er op De Kruidhof onderzoek gedaan naar Artemisia en de werkzame stof Artemisinine. De werkzame stof wordt door verschillende bedrijven al gebruikt voor een antimalariamedicijn, maar zijn veelal duur en niet voor de plaatselijke bevolking van ontwikkelingslanden te betalen. Wetenschappers hebben zich verenigd en zijn er van overtuigd om door middel van alcoholextractie een goed en vooral goedkoop antimalariamedicijn te kunnen maken. De plant Artemisia kan levens redden.

De stichting Artemisia for All, welke bestaat uit deze wetenschappers, gaf deze middag de aftrap voor een inzamelingsactie om een pilot-fabriek te kunnen bouwen voor de extractie van deze stof uit de Artemisia plant. Professor dr. Oliver Kayser van de Rijksuniversiteit van Groningen kon in zijn presentatie aangeven waarom Artemisia een goed en volledig medicijn is tegen malaria. Ook wetenschappers vanuit andere vakgebieden waren aanwezig wat af en toe diepgaande discussie opleverde.

Bomen voor de buik
Jan de Boer, betrokken bij oa. Malaikakids en trees for Tummies onderschrijft het telen van geneesmiddelen in ontwikkelingslanden door met voorbeelden te komen van planten en bomen die het verschil tussen leven en dood maken. De Boer laat fotomateriaal zien van o.a. de Moringatree, een in Afrika veel voorkomende boom die ingezet kan worden voor waterzuivering en voedsel. Helaas staat de bevolking van ontwikkelingslanden steeds verder af van de natuur, zegt De Boer, en willen deze mensen graag westerse medicijnen gebruiken die veelal onbetaalbaar zijn. Mensen weer terugbrengen bij hun eigen natuur is dan ook een van de doelstellingen van de Boer.

Mobiele fabriek en businessplan
Eén van de doelen van Artemisia for All is de ontwikkeling van een proeffabriek voor het extraheren van Artemisia. De gebruikte techniek van ethanolische extractie is volgens de wetenschappers die deze middag spraken de meest geschikte techniek om te worden toegepast in Afrika. Dit blijkt ook uit het gepresenteerde onderzoek dat prof. Von Freyhold en Dr. Al Fleming uitvoerden voor Medicines for Malaria Venture. Tijdens de glazenhuisbijeenkomst is er een eerste aanzet gegeven om de fabriek te gaan bouwen. De fabriek zal in eerste instantie dienen om het productie proces te optimaliseren en zal gedurende die tijd in Nederland staan.

Na de fase van ontwikkeling zal de fabriek worden verplaatst naar een Afrikaans land om daar het land in staat te stellen proef te draaien met de productie. Indien een land besluit over te gaan op grootschalige productie, en dus een eigen (grotere) fabriek laat bouwen, wordt de pilotfabriek verplaatst naar een volgend land. Het mobiele karakter van het apparaat spreekt vele organisaties aan, zeker omdat in de Afrikaanse landen al volop proeftuinen zijn ontwikkeld met daarin de antimalariaplant. De gedroogde bladeren kunnen een jaar bewaard en eventueel verscheept worden om zo de werkzame stof te extraheren. Inmiddels ligt er een businessplan dat vooral uitgaat van de kracht van ontwikkelingslanden zelf. Het extractieapparaat is een grote wens van stichting Artemisia for All om zo aan haar doelstellingen te kunnen voldoen.
Anti malariabijeenkomst de Kruidhof