Rechtbank Amsterdam


Vrijheidsstraffen wegens ontvoering afpersing en verboden wapenbezit

Amsterdam, donderdag 29 april 2010 - De rechtbank Amsterdam heeft vandaag aan drie verdachten vrijheidsstraffen opgelegd wegens ontvoering, afpersing met geweld en verboden wapenbezit. De hoofdverdachte heeft 18 maanden gevangenisstraf opgelegd gekregen, de twee mededaders respectievelijk 16 en 12 maanden.

De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan ontvoering waarbij gebruik is gemaakt van een vuurwapen. Het slachtoffer is gedwongen naar wegen te zoeken om aan een van de daders een huurschuld te betalen. Hij heeft zijn bankpas moeten doen afgeven en de pincode daarvan moeten noemen. Aan de ontvoering, die ruim acht uur heeft geduurd, is door de politie een eind gemaakt. Het slachtoffer heeft doodsangsten uitgestaan. De rechtbank acht deze daden van eigen richting onaanvaardbaar. Zij leiden tot angst in de samenleving en vergen bovendien veel politie-inzet.

Een van de mededaders is een bekende zanger. Weliswaar had deze verdachte bij de ontvoering een ondergeschikte rol en heeft hij zich laten meeslepen, maar de rechter rekent hem de feiten toch zwaar aan. Hij heeft als publiek figuur een voorbeeldfunctie en dient zich volgens de rechter zich daarnaar te gedragen. Hij heeft een gevangenisstraf van 16 maanden gekregen waarvan vier voorwaardelijk.

De straffen zijn lager dan de officier van justitie heeft geëist aangezien de rechter twee van de telastegelegde feiten, te weten mishandeling en verbale bedreiging, niet bewezen acht.

De uitspraken worden z.s.m. gepubliceerd.

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 29 april 2010 Naar boven