Gemeente Alkmaar


Twaalf Koninklijke Onderscheidingen in Alkmaar

Alkmaar, 29 april 2010

Op donderdag 29 april reikte de burgemeester van Alkmaar, de heer P.M. Bruinooge twaalf Koninklijke Onderscheidingen uit. Negen Alkmaarders werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en drie Alkmaarders werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in de raadzaal van het stadhuis, Langestraat 97.

Twaalf Koninklijke Onderscheidingen in Alkmaar

Receptie
Aansluitend aan deze uitreiking bood de burgemeester, in de foyer van theater De Vest een receptie aan, aan alle inwoners van Alkmaar die in het bezit zijn van een Koninklijke Onderscheiding. Ook de nieuwe decorandi waren hierbij aanwezig.

De heer C.J.C. (Cees) de Boer (62 ) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer
De Boer is van jongs af aan zelfstandig banketbakker. Hij stelt in zijn bedrijf stageplaatsen ter beschikking aan jonge mensen die het vak willen leren. Ook mensen met een handicap geeft hij graag een kans. Daarnaast vervulde en vervult hij sinds 1971 veel vrijwilligerswerk. Onder andere bij de vrijwillige brandweer Alkmaar, de Vereniging van Banketbakkers, Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk, Juniorkamer Alkmaar, Rotaryclub Bergen, winkeliersvereniging Scharloo en Geesterweg en Alkmaar Culinair Plaza. In 2004 heeft Cees de Boer het Victorientje (een feestelijk Alkmaar gebakje) ontwikkeld ter gelegenheid van de viering van Alkmaar 750 jaar stadsrechten. In 2005 is hij onderscheiden met de penning van verdienste van de stad Alkmaar.

De heer W.J.M. (Willem) Kaspers (59) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Kaspers was tot 2009 eigenaar van Grand Café/Restaurant De Vestibule. Naast exposities en wijnproeverijen organiseerde hij het jaarlijkse evenement "Koken uit de Kunst'. Daarnaast was hij de initiatiefnemer en medeorganisator van de Alkmaarse Vrijmarkt, het Jazzweekend en de Vestloop. Ook haalde de heer Kaspers bekende artiesten naar Alkmaar, naar zijn Vestibule: Hans en Candy Dulfer, Golden Earring en Herman Brood. Ook decorandus medeoprichter en lid van Horeca Belangenvereniging Alkmaar. In 2008 organiseerde hij de CliniClownsdag in Medisch Centrum Alkmaar. Naast deze activiteiten is hij auteur van het boek Bourgondisch Sporten en sponsor van verschillende Alkmaarse sportverenigingen.

De heer R. (Riem) Kemmel (59) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Kemmel krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlage inzet op het terrein van de humanitaire hulpverlening en integratie. Als vrijwilliger bij Humanitas zet hij zich in voor de inburgering van vluchtelingen in Alkmaar. Decorandus begeleidt deze mensen bij administratieve zaken, taalcontacten, bezoeken aan huisarts en ziekenhuis en bij hun inburgeringexamens. Daarmee is de heer Kemmel begonnen in 1981 met mensen uit Vietnam en later met mensen vanuit uit het Midden-Oosten. Daarnaast is decorandus sinds 1994 vrijwilliger bij Humanitair Roemenië Amstelveen (H.R.A.). Hij verzorgt daar onder andere het inpakken en vervoeren van hulpgoederen naar projecten in Roemenië. Tot zijn pensioen in 1997 was de heer Kemmel beroepsbrandweerman.

Mevrouw C.T.M. (Caroline) Keyser-van der Veldt (65) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Keyser krijgt de onderscheiding voor haar activiteiten op het terrein van het kerkelijk leven, welzijn en zorg en van de humanitaire hulpverlening. Ze begeleidt sinds 1979 jongerengroepen op weg naar het Vormsel en verleent vanuit het wijkpastoraat hulp aan 10 à 15 mensen met psychiatrische en psychische problemen. Daarnaast is mevrouw Keyser sinds 1984 begeleider bij avondwakes en vrijwilligster bij de Vincentiusstichting: een caravan-vakantieproject voor mensen met een laag inkomen. Ook is decoranda al ruim twintig jaar begeleider/mantelzorger van een psychiatrisch patiënt, een gehandicapte man en een bejaarde vrouw. Een bezoek aan Nepal in 1999 bracht haar op het idee om een stichting op te richten voor het kindertehuis Bal Mandir in Katmandu. Dat werd in 2002 een feit en sindsdien is ze secretaris en vrijwilliger van deze stichting. Mevrouw Keyser is nog steeds actief voor alle genoemde activiteiten.

De heer A.S.G. (Bert) Klaver (71) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Klaver krijgt de onderscheiding voor de (bestuurlijke) activiteiten die hij sinds 1991 ontplooit. Hij is lector en bezorger van de communie aan ouderen vanuit bedevaartsplaats Onze Lieve Vrouwe ter Nood (OLV) in Heiloo en tevens lid van de adviesraad. Ook is decorandus lid van de liturgiegroep en het pastoraal beraad, bezoekt en begeleidt hij terminale patiënten en verzorgt hij diaconiewerk in De Egmonden. Daarnaast was de heer Klaver van 1993 tot 2003 lid van de Cliëntenraad van de zorgcentra Overkerck en De Loet in Heiloo. Nu is gedecoreerde in deze centra vertrouwenspersoon en bezoekt hij nieuwe bewoners. Tevens verzorgt de heer Klaver avondwakes in De Egmonden, Heiloo, Limmen en de Sint Joseph parochie in Alkmaar.

De heer C.L. (Sjaak) Pielaet (61) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Pielaet is naast zijn werk als onderwijzer op basisschool "De Zes Wielen" vanaf 1969 zeer actief voor de schaaksport. Zo heeft hij in de loop der jaren aan ± 1200 leerlingen schaakles gegeven. Decorandus is al bijna 40 jaar secretaris van Schaakclub Bergen en redacteur van de clubkrant. Vanaf 1988 organiseert de heer Pielaet jaarlijks de schoolschaakkampioenschappen in Bergen en is hij behulpzaam bij dezelfde kampioenschappen in Alkmaar. In 1993 heeft de heer Pielaet ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Schaakclub Bergen een limerickbundel samengesteld "De Koning te Rijk". Van 2006 tot 2008 heeft hij als schrijver en samensteller gewerkt aan een prachtig jubileumboek in verband met het 50 jarig bestaan van zijn schaakclub.

Mevrouw A.M. (Adri) Pranger-Meijer (69) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Pranger (voormalig verpleegkundige) krijgt de onderscheiding voor haar activiteiten sinds 1982 op het gebied van stervensbegeleiding, de EHBO en de gezondheidszorg. Sindsdien heeft decoranda aan minstens 10, vaak alleenstaande personen, stervensbegeleiding verleend. Ook verzorgde ze aansluitend vaak de administratieve afwikkeling. Daarnaast is mevrouw al twintig jaar bestuurslid van de EHBO, afdeling Sint Pancras. Ze coördineert de inzet van vrijwilligers (en zichzelf) bij evenementen in of buiten het dorp. Ook organiseert decoranda op basisscholen in Sint Pancras de jeugd-EHBO en de bijbehorende examens. Nadat bij een brand alle EHBO-materialen verloren waren gegaan wist mevrouw Pranger EUR 15.000,-- in te zamelen voor nieuwe materialen. Vanaf 1995 heeft mevrouw opleidingen gevolgd in fysiotherapie, ostheopathie, manuele therapie en sport- en voetreflexmassage. Met deze kennis heeft ze al veel mensen, tegen een geringe vergoeding, kunnen behandelen.

De heer W. ( Walter) Veenis (50) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Veenis krijgt de onderscheiding voor zijn (bestuurlijke) activiteiten op het gebied van de rechtshulp en schietsport. Decorandus is sinds 1986 vrijwilliger bij de Rechtswinkel Heerhugowaard als juridisch adviseur. Tijdens de wekelijkse spreekuren geeft hij juridisch en sociaal advies op zeer uiteenlopende vragen, aan cliënten uit de Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Ook was hij drie jaar coördinator en vertegenwoordigde hij de Rechtswinkel in het overlegorgaan Welzijnswerk Heerhugowaard (1989-1990). Mede dankzij de inzet van decorandus is deze Rechtswinkel nog steeds een zelfstandig opererende instantie. Daarnaast was de heer Veenis enkele jaren secretaris van Schietsportvereniging "SV De Vrijheid Heiloo". Hij was de drijvende kracht achter de KNSA-certificering van genoemde vereniging. Daarmee behoort de vereniging tot een selecte groep binnen de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie.

Mevrouw A.H. (Tony) Wildenburg-Bernards (77) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Wildenburg krijgt de onderscheiding voor haar (bestuurlijke) activiteiten sinds 1983 op het gebied van zorg, welzijn en kerkelijk leven. Decoranda is al sinds 1983 vrijwilliger in bejaarden-centrum Nieuw-Cranenbroek en sinds 1992 in 't Rekerheem. Zij was gastvouw, koffiedame, begeleidde mensen, hielp bij de dagverzorging, het restaurant, de zang- en de handwerkclub en was medewerker in het winkeltje. Tegenwoordig is mevrouw Wildenburg 3-15 uur per week gastvrouw in 't Rekerheem. Daarnaast was ze van 1983 tot 2007 bestuurslid van de Unie van Vrijwilligers, afd. Alkmaar (vanaf 2008 Stichting Alkcare). Sinds 1994 is mevrouw bij de Maria Parochie in Alkmaar-Noord lector, gastvouw en lid van de werkgroepen Ziekenbezoek en Oecumene. Ook is mevrouw Wildenburg lid van de feestcommissie 25 jaar De Blije Mare.

De heer J.J.N.M. (Koos) Bakker (59) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Bakker zet zich sinds 1975 op bijzondere wijze in voor de biologische landbouw, het duurzaam samenleven, de gehandicaptenzorg en voor minder draagkrachtigen. Hij gaf al in 1975 cursussen `Duurzaam Samenleven' in jongerencentra in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Ook was Bakker als ontwikkelaar van ideeën en structuren voor duurzame economie en -landbouw betrokken bij het opzetten van een verdeelcentrum voor biologische producten uit binnen- en buitenland. Inmiddels een bedrijf met 180 werknemers en bekend van het ODIN -groente/fruitabonnement. Decorandus is vanaf 1983 als (mede)oprichter en directeur betrokken bij bedrijven, stichtingen en keurmerken die biologisch en duurzaam produceren en -handelen t.w., Biologica, Skal, Goede Waar & Co en Estafette. De overwinsten van deze bedrijven worden geschonken aan de in 1984 opgerichte stichting Sleipnir. Daarnaast was betrokkene bestuurslid van de Stichting Camphillgemeenschap op Texel. Momenteel is de heer Bakker bestuurslid van zorgboerderij De Noorderhoeve in Schoorl, Stichting Asgard en de Biologisch-Dynamische Vereniging. Decorandus wordt aangemerkt als een pionier op het gebied van biologisch-dynamische landbouw en heeft de combinatie idealisme en economisch winstgevend ondernemen, waargemaakt.

De heer J. (Jan) Beijer (73) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Beijer krijgt de onderscheiding voor zijn langdurige inzet (sinds 1959) op verschillende maatschappelijke terreinen. Zo was hij bestuurslid van Volleybalvereniging Octopus Alkmaar, Tennisclub Alkmaar, de Stichting Alkmaarse Bodemvondsten en de Openbare bibliotheek Alkmaar. Naast zijn functie als hoofd Technische Dienst van de Alkmaarse ziekenhuizen - het latere MCA - was de heer Beijer
actief voor de Nederlandse Vereniging voor Technisch facilitair management in de Gezondheidszorg. Naast veel andere activiteiten heeft hij zich ondermeer ingezet voor de verspreiding van kennis naar minder ontwikkelde landen. Als bestuurslid/secretaris heeft hij zich volop ingezet voor de Historische Vereniging Alkmaar (HVA). Zo was decorandus lid van de werkgroep Welstand en Monumenten, zette hij mede het bestand op van historische/karakteristieke panden en monumenten en zat hij namens HVA in de gemeentelijke Stuurgroep Beeldkwaliteitplan Binnenstad Alkmaar. Ook was de heer Beijer actief voor de Cliëntenraad van de Magnushof, de Zuster Kueterstichting en het Senior Web Alkmaar. Momenteel is hij bestuurslid bij de Stichting Nieuwlandbrug, de Stichting Corn. Coomans, de Probusclub Alkmaar en de vakbond VHP-zorg.

De heer J.H. ( Jelle) Groeneveld (66) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Groeneveld krijgt zijn onderscheiding voor zijn langdurige inzet op verschillende maatschappelijke terreinen. Hij is al bijna 40 jaar een zeer actief lid van het CDA, voorheen ARP. Hij heeft ondermeer meegewerkt aan gemeentelijke partijprogramma's en verkiezingscampagnes van de Verbonden Christelijke Partijen en het CDA, is lid van verschillende commissies, waaronder in 2006 de gemeentelijke vertrouwenscommissie en was lid en vicevoorzitter van het bestuur afdeling Alkmaar. Daarnaast zet decorandus zich als (bestuurs)lid al jarenlang in voor de Gereformeerde Kerk Alkmaar/Protestantse Gemeente Alkmaar en was hij voorzitter en lid van de Stichting voor Christelijk Speciaal Onderwijs in Noord-Holland en Stichting de Palatijn. Momenteel is de heer Groeneveld als voorzitter actief voor de Stichting De Brug, Winkeliersvereniging Binnenstad Alkmaar (WBA), is hij secretaris van de Federatie Ondernemers Centrum Alkmaar (FOCA), lid van de werkgroep Lindegrachtconcerten en projectleider Keurmerk Veilig Ondernemen van Winkelcentrum De Mare en lid van de besturen Beheer Grote Sint Laurenskerk.