Rechtbank 's-Hertogenbosch


Dierenthuis Aarle-Rixtel moet worden ontruimd

âs-Hertogenbosch, 29 april 2010 - Stichting Dierenthuis in Aarle-Rixtel moet het perceel ontruimen waarop de stichting zoân 1500 katten en 60 honden opvangt. Doet de stichting dat niet, dan verbeurt zij vanaf 1 oktober 2010 een dwangsom van 1000 euro per dag. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald.

Sinds 2007 exploiteert Stichting Dierenthuis in Aarle-Rixtel een opvangtehuis voor oude, zieke en kansarme honden en katten die elders geen opvang meer kunnen krijgen. Medio 2007 verzochten een overbuurman van Dierenthuis en andere belanghebbenden de gemeente Laarbeek handhavend op te treden tegen de stichting. De gemeente besloot toen dat de opvang moest worden beëindigd. De stichting ging daartegen in beroep bij de rechtbank en de voorzieningenrechter oordeelde in december 2008 dat Dierenthuis moest worden ontruimd aangezien het in strijd was met het bestemmingsplan. De stichting ging daartegen in hoger beroep en in september 2009 verklaarde de Raad van State het beroep ongegrond.

De overbuurman van Stichting Dierenthuis stapte op 26 maart 2010 opnieuw naar de voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch. Hij vroeg samen met andere omwonenden de rechtbank de illegale activiteiten van Stichting Dierenthuis te beëindigen, voorzieningen te treffen de geluids- en stankoverlast te verminderen, het aanvoeren van nieuwe zieke honden en katten te verbieden en alle aanwezige dieren te chippen.

Voor de voorzieningenrechter is het uitgangspunt dat vaststaat - bij onherroepelijke uitspraak van de Raad van State van 23 september 2009 - dat de activiteiten van Dierenthuis in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het ligt voor de hand dat er, bij de aantallen dieren die nu aanwezig zijn, sprake is van schade voor de overbuurman, zoals geluidsoverlast en stank van uitwerpselen. Tegenover zijn belang staat het belang van Stichting Dierenthuis om de verplaatsing van de opvang van de meer dan 1500 dieren praktisch te kunnen uitvoeren en op een ordentelijke en diervriendelijke wijze te laten plaatsvinden. De stichting krijgt tot 1 oktober 2010 de tijd en is vanaf dan een dwangsom van 1000 euro per dag verschuldigd als de verhuizing niet heeft plaatsgevonden. Daarbij neemt de voorzieningenrechter in aanmerking dat er geen dermate ernstige sprake is van ernstige en onhoudbare overlast voor het onmiddellijk opleggen van een dwangsom.

Wel wordt voor de ergste hinder een voorziening getroffen, namelijk dat de bakken met uitwerpselen aan de straat winddicht worden afgesloten. Ook moeten de bakken in de uiterst westelijke hoek van het perceel moeten worden geplaatst. Doet de stichting dat niet, dan verbeurt zij vanaf drie dagen na betekening van het vonnis, een dwangsom van 1000 euro per dag voor beide voorzieningen. Hoewel de intenties van de stichting waardering verdienen, nemen die volgens de voorzieningenrechter niet weg dat Stichting Dierenthuis primair een eigen verantwoordelijkheid heeft voor het vinden van een geschikte locatie voor haar activiteiten en dat zij zich daarbij aan de geldende wettelijke voorschriften moet houden.

LJ Nummer

BM2908

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 29 april 2010 Naar boven