Gemeente Enschede

Brandweer dringt aantal loze brandmeldingen terug

Voorlichting aan bewoners woonzorg gebouwen

Om het aantal loze brandmeldingen terug te dringen, is de brandweer gestart met het geven van voorlichting aan bewoners van woonzorg gebouwen in Enschede en Haaksbergen. De meeste loze meldingen in dit soort gebouwen wordt veroorzaakt door kookwerkzaamheden.

Jaarlijks rukt Brandweer Enschede voor ongeveer de helft van het aantal alarmeringen uit naar loze brandmeldingen. Brandweer Enschede zet zich middels voorlichting en gerichte advisering intensief in om het aantal loze meldingen terug te dringen. In het uiterste geval kunnen overtreders een last onder dwangsom opgelegd krijgen. Dit is bestuurlijk vastgelegd in de beleidsregel TOOM (terugdringen onechte en ongewenste meldingen).

In 2009 is de brandweer bijna 800 keer voor een loze melding uitgerukt. In dat jaar werden de meeste loze brandmeldingen van woonzorg gebouwen veroorzaakt tijdens kookwerkzaamheden tussen 16.00 en 18.00 uur. Dit wetende richt de brandweer
haar voorlichtingsactiviteiten de komende periode heel gericht op bewoners van deze woonzorg gebouwen. Er worden in Cluster Oost (Enschede en Haaksbergen) zo'n 20 bijeenkomsten georganiseerd met het doel het aantal loze meldingen terug te dringen.

Geplaatst: 29 april 2010.

29 april 2010