Rechtbank Utrecht


Aspirant-adoptievader krijgt geen voogdij over Haïtiaans kind

29 april - De rechtbank in Utrecht heeft donderdag voogdijinstelling Nidos benoemd tot voogd over een Haïtiaans adoptiekind, dat verblijft bij een alleenstaande man in Heiligerlee. De rechtbank achtte dat op dit moment in belang van het kind, omdat de echtgenote van de man kort voor het kind naar Nederland kwam overleden is.

Sinds het kind in januari na de aardbeving in Haïti naar Nederland is overgekomen was voogdijinstelling Nidos belast met de voorlopige voogdij. De rechtbank moet vervolgens beoordelen wie na deze voorlopige periode de voogdij over het kind krijgt. In de regel is het meest in het belang van het kind dat de verzorgers de voogdij krijgen.

De Raad voor de Kinderbescherming had echter in deze zaak geadviseerd de aspirant-adoptievader niet tot voogd te benoemen. De Raad vond de situatie in het gezin zeer fragiel en rapporteerde aan de rechtbank dat het in het belang van het kind is dat op de opvoedingssituatie wordt toegezien en waar nodig -verplicht - professionele ondersteuning wordt gegeven. De man wilde de voogdij zelf op zich nemen. Hij vindt dat hij de verzorging en opvoeding van het kind uitstekend aankan met (enkel) de steun van familie en vrienden. Ook voogdijinstelling Nidos constateerde dat de man de afgelopen periode in staat is geweest voldoende aandacht, begeleiding en liefde te geven aan het kind en acht de man daarom in staat de voogdij op zich te nemen.

De rechtbank oordeelde echter dat de stellingname van de verzorger van het kind te positief is. De rechtbank achtte de kans aanzienlijk dat de aspirant-adoptievader op enig moment door de twee spanningsvolle gebeurtenissen (het overlijden van zijn vrouw en de adoptie) niet optimaal functioneert als opvoeder. Bovendien leidt de rechtbank uit de houding van de man af dat hij niet snel geneigd zal zijn dit te erkennen en hulp in zijn netwerk te zoeken, laat staan dat hij open staat voor professionele hulp. De inschatting dat hij voldoende ondersteuning in zijn netwerk heeft, miskent volgens de rechtbank het feit dat de verzorging en opvoeding van kinderen die ter adoptie zijn afgegeven andere speciale vaardigheden en extra kennis van de opvoeder(s) en van hun eventuele netwerk eist.

De rechtbank oordeelde daarom dat het op dit moment niet in het belang van het kind is dat de adoptievader de volledige verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van het kind krijgt. Voogdijinstelling Nidos blijft de situatie nu volgen en kan de vader aanwijzingen geven.

De rechtbank merkte op dat het nadrukkelijk het uitgangspunt van de Raad voor de Kinderbescherming is dat het kind bij zijn adoptievader opgroeit, maar voorlopig onder de verantwoordelijkheid van Nidos.

LJ Nummer

BM2770

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 29 april 2010 Naar boven