Gemeente Eemnes

Datum: 20 apr 2010

Vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 27 april 2010

Aanwezig:
de heer R. van Benthem RA, burgemeester
de heer E.M. van IJken, wethouder
de heer drs. A.C. Wondergem, wethouder
mevrouw J. Schouten-de Boer, wethouder
de heer mr. A.J.M. de Bruijn, gemeentesecretaris

Portefeuille: Burgemeester Van Benthem RA

Onderwerp - Besluitenlijst 15.
Besluit Vastgesteld.

Onderwerp - Stand van zaken uitvoering Europese Dienstenrichtlijn Dit voorstel bevat een algemeen overzicht van de stand van zaken inzake de uitvoering van de europese dienstenrichtlijn en bevat een voorstel voor een tijdelijke mandaatregeling tbv de uitvoering van het uitvoering van het berichtenverkeer via de Berichtenbox en het IMI. Besluit Het college besluit

1. kennis te nemen van de stand van zaken van de implementatie en de uitvoering van de Europese dienstenrichtlijn.
2. tijdelijk mandaat te verlenen voor de uitvoering van het berichtenverkeer via de Berichtenbox en het IMI.

Onderwerp - Uitwerken aanbevelingen rekenkamercommissie inzake procedures grondaankopen.
Naar aanleiding van de aankoop diaconiegronden en het uitgevoerde onderzoek door de Rekenkamer-commissie is toegezegd met voorstellen te komen om de procedures inzake grondtransacties en aantrekken leningen aan te scherpen. Dit voorstel voorziet daarin.
Besluit Het college besluit:

1. het raadsvoorstel uitwerking aanbevelingen rekenkamer inzake procedures grondaankopen ter besluitvorming voorleggen aan de raad.
2. het raadsvoorstel verordening financieel beleid en beheer ter besluitvorming voor te leggen aan de raad.

Onderwerp - Aanpassing treasurystatuut en uitvoeringsbesluit treasury. De rekenkamer heeft aanbevelingen gedaan inzake de procedures voor de grondaankopen, een aantal daarvan had betrekking op de organisatie van de treasury. Deze aanbevelingen zijn verwerkt. Daarnaast is een aantal wettelijke aanpassingen doorgevoerd, die zijn vastgesteld naar aanleiding van de kredietcrisis.
Besluit Het college besluit:

* het treasurystatuut ter vaststelling voor te leggen aan de raad.
* het uitvoeringsbesluit treasury vast te stellen.
* het uitvoeringsbesluit treasury ter kennisname aan de raad aan te bieden.

Onderwerp - Aanwijzing leden Algemeen Bestuur BEL Combinatie. Besluit Het college besluit:

* als leden voor het AB Bel Combinatie aan te wijzen burgemeester R. van Benthem (deze tevens als beoogd DB-lid) en wethouder E. M. van IJken,

* als plaatsvervangende leden de wethouders B. Wondergem en J. Schouten -de Boer.

Onderwerp - Aanwijzing leden in besturen van (intergemeentelijke) instellingen
Besluit Het college besluit tot de volgende vertegenwoordigingen:
- Vitens NV:
lid: mevr. J. Schouten-de Boer en plv. lid: de heer B. Wondergem
- Afvalverwijdering Utrecht:
lid: de heer B. Wondergem
plv. lid: mevr. J.Schouten-de Boer

- WMMN (Welstand):
lid: de heer E.M. van IJken
plv. lid: mevr. J.Schouten-de Boer

- Tomingroep:
lid: de heer B. Wondergem
plv. lid: mevr. J.Schouten-de Boer

- Regionaal Bureau Leerlingzaken:
lid: de heer B. Wondergem
plv. lid: mevr. J.Schouten-de Boer

- Servicebureau/Gemeenten:
lid: de heer B. Wondergem
plv.lid: mevr. J.Schouten-de Boer

- GGD Midden Nederland:
lid: de heer B. Wondergenm
plv. lid: de heer R. van Benthem

Portefeuille: Wethouder Van IJken

Onderwerp - Offerte Brink Groep ondersteuning
Op 17 november 2009 is aan de Raad de grondexploitatie voor Zuidpolder op hoofdlijnen gepresenteerd, alsmede een inventarisatie van mogelijke modellen voor de rolverdeling tussen de gemeente en de marktpartijen.

Brink Groep biedt in haar offerte `Ondersteuning keuze samenwerking Zuidpolder`
d.d. 12 maart 2010 aan om die presentatie verder uit te werken (financiële karakteristieken en risicoprofiel en keuzemodel voor rolverdeling), zodat de Raad in juni 2010 een gefundeerde keuze kan maken voor de rol die onze gemeente neemt in de verdere ontwikkeling van Zuidpolder.
Besluit Het college besluit om Brink Groep opdracht te verstrekken voor de in haar offerte `Ondersteuning keuze samenwerking Zuidpolder ` d.d. 12 maart 2010 verwoorde werkzaamheden tot 1 juli. In mei zal verder ingestoken worden op verlenging van het contract. De planning om in juni een voorstel tot keuze voor een samenwerkingsvorm voor te leggen aan de raad is niet haalbaar. Het voorstel zal pas in september in de raad kunnen komen. Het college zal het presidium hierover informeren.

Onderwerp - Wijziging c.q. aanpassing van het bestemmingsplan "Heidehoek 2000, toepassing wijzigingsbevoegdheid (transportbedrijf)": Verzocht wordt de actuele situatie op het perceel Oud Eemnesserweg 13 juridisch-planologisch te verwerken en een kleine uitbreiding van het bouwvlak toe te staan.
Besluit Het college besluit:

1. de commissie W en R te verzoeken in te stemmen met de wijziging c.q. aanpassing van het bestemmingsplan "Heidehoek 2000, toepassing wijzigingsbevoegdheid (transportbedrijf)" en in te stemmen met het bijgevoegde memo;

2. Na instemming van start te gaan met de bestemmingsplanprocedure met betrekking tot de locatie Oud Eemnesserweg 13.

Onderwerp - Goyergracht Zuid 11:
Verzoek om tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan Golfbaan en omgeving voor het gebruik van de woning aan de Goyergracht Zuid 11 (voorheen opnamelocatie van de Gouden Kooi).
Besluit Het college is voornemens voor de laatste keer in te stemmen met een tijdelijke ontheffing ex. art. 3.22 Wro van het bestemmingsplan Golfbaan en Omgeving voor het gebruik van de villa en paardenschuur aan de Goyergracht Zuid 11 als opnamelocatie voor een televisieprogramma, dit maximaal gedurende een periode van 5 jaar en gekoppeld aan de duur van het huidige programmaformat "Koffietijd".
Het ontwerp-besluit en de daarbij behorende stukken worden ter inzage gelegd.
Indien geen zienswijzen worden ingediend zal de tijdelijke ontheffing worden verleend.

Onderwerp - Ontheffing tijdelijke behoefte Eikenlaan 4 Begin januari 2010 is het kunstcentrum van Sherpa in Hilversum door brand verwoest. Sherpa is momenteel dringend op zoek naar een onderkomen voor hun 80 cliënten. Het pand aan Eikenlaan 4 lijkt een geschikte tijdelijke locatie voor de cliënten van het kunstcentrum te zijn. In dit voorstel wordt ingegaan op de procedure om medewerking te verlenen aan Sherpa met betrekking tot het verlenen van tijdelijke ontheffing.
Besluit Het college besluit:

1. In te stemmen met het verzoek en de procedure voor tijdelijke ontheffing starten door het ontwerp besluit en daarbij behorende stukken ter inzage te leggen;

2. Het voorliggende B&W voorstel ter kennisname te geven aan de commissie W&R;

3. Indien geen zienswijzen worden ingediend de tijdelijke ontheffing te verlenen.

Portefeuille: Wethouder Wondergem

Onderwerp - Aanvraag investeringssubsidie Eemnesser Gymnastiek Vereniging
Voor vervanging van materialen vraagt EGV een subsidie van EUR 894,50. Besluit Het college besluit de EGV een subsidie van EUR 894,50 ter verlenen. Dekking kan worden gevonden in het budget 65.300.014-642501.

Onderwerp - Aanpak verbeteren klimaatbeheersing Clusterschool: De commissie BSM wordt geïnformeerd over de stand van zaken rondom de aanpak verbeteren klimaatbeheersing Clusterschool. Besluit Het college besluit:

* ten dele in te stemmen met de notitie voor de commissie BSM (van 12 mei a.s.) waarin de laatste stand van zaken wordt gegeven over de aanpak van het verbeteren van de klimaatbeheersing Clusterschool.
* In mei tevens een kredietvoorstel aan de raad voor te leggen voor de uitvoeringswerkzaamheden, zodat deze z.s.m. na de bestekfase aangepakt kunnen worden.

* De notitie kan in het raadsvoorstel verwerkt worden.

Onderwerp - Engineeringswerkzaamheden clusterschool Besluit Het college besluit, gelet op het besluit van de raad ter zake d.d. 28 februari jl., Atrivé conform de ingediende specificatie opdracht te geven samen met Humblet Beheer, Lomans Groep en Bouwbedrijf Eemnes uitvoering te geven aan de engineeringswerkzaamheden ter voorbereiding op de uitvoering verbetering klimaatbeheersing clusterschool. In afwijking van de aanbestedingsregels gebeurt dit ondershands, aangezien het, gelet op het (gezondheids)belang voor leerlingen en onderwijzend personeel, noodzakelijk is dit probleem zoveel mogelijk in de zomervakantie te verhelpen, waardoor grote snelheid geboden is.
De raad zal voorgesteld worden in te stemmen met deze afwijking.

Onderwerp - Aanvraag lustrumsubsidie 2010:
Katholiek Vrouwennetwerk Eemnes vraagt een bijdrage voor het 75 jarig bestaan.
Besluit Het college besluit een subsidie te verlenen van EUR 1.000,- op grond van het artikel over lustrumvieringen uit de subsidieverordening. Dekking kan worden gevonden in het budget incidentele subsidies 65.400.011-642.501

Onderwerp - Verdieping leefdomeinen Wmo:
In 2009 zijn de vijf Wmo leefdomeinen verdiept door middel van themabijeenkomsten, interviews en een pilotproject. Besluit Het college besluit om de memo "verdieping leefdomeinen" voor kennisgeving aan te nemen en ter informatie toe te sturen aan de raadscommissie BSM.

Onderwerp - Hink Stap Sprong:
Stand van zaken schoolgebouw De Hink Stap Sprong. Besluit Het college besluit om de memo "stand van zaken Hink Stap Sprong" na enkele aanpassingen voor kennisgeving aan te nemen en ter informatie toe te sturen aan de raadscommissie BSM.

Onderwerp - Beschikbaar stellen GBA-gegevens:
Om het effect van het mantelzorgbeleid in Eemnes in de jaren 2010, 2011 en 2012 goed te kunnen meten is het noodzakelijk om een onderzoek te doen naar de huidige situatie. Voor dit onderzoek dienen GBA-gegevens beschikbaar gesteld te worden. Op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, dient uw college hier een besluit toe te nemen. Besluit Het college besluit om GBA-gegevens beschikbaar te stellen.

Onderwerp - Bezwaar tegen het besluit tot het opleggen van een last onder dwangsom aan de curator wegens de overtreding van de voorschriften van een milieuvergunning op het perceel Eemweg 108 te Eemnes (Ocrietfabriek):
De commissie voor de bezwaarschriften heeft op 6 april 2010 advies uitgebracht.
Besluit Het college besluit het advies van de commissie voor de bezwaarschriften over te nemen en het bestreden besluit in stand te laten.

Onderwerp - Motie inzake duurzaamheid
Besluit Het college is van mening dat duurzaamheid op zich als onderwerp in de portefeuille van elke lid van het college hoort. Alle portefeuillehouders zijn dan ook verantwoordelijk voor en aanspreekbaar op het invullen van deze thema's op hun werkterreinen. Toch besluit het college in het streven naar een goede integrale aanpak een coördinerend portefeuillehouder duurzaamheid aan te wijzen, in de persoon van wethouder B. Wondergem.
De raad zal verder terzake zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd.

Portefeuille: Wethouder Schouten-de Boer

Onderwerp - Bestuursopdracht "beleidsplan openbare verlichting Eemnes": De looptijd van de concessieovereenkomst met Citytec voor het beheer van de openbare verlichting is verstreken. Er zijn ondertussen andere beleidsmatige wensen naar voren gekomen, zoals vermindering van de kosten, energiebesparing, toepassing LED verlichting etc. Dit kan zijn beslag krijgen in een integraal beleidsplan openbare verlichting op basis waarvan nieuwe afspraken over het beheer en onderhoud kunnen worden gemaakt.
Besluit Het college besluit de bestuursopdracht "beleidsplan openbare verlichting Eemnes" ter vaststelling aanbieden aan de gemeenteraad.

Onderwerp - Bestuursopdracht actualiseren gemeentelijk verkeers en vervoersplan (GVVP):
De looptijd van het huidige GVVP is verstreken. Er zijn ondertussen meerdere ontwikkelingen gaande op het terrein van het verkeer en vervoer op zowel lokaal als landelijk niveau. Deze dienen hun weerslag te krijgen in een uitvoeringsprogramma voor de komende tijd voor Eemnes.
Besluit Het college besluit:

1. De bijgevoegde bestuursopdracht ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad

2. de raad te vragen een bedrag van EUR 30.000.= ter beschikking te stellen voor de uitvoering van deze bestuursopdracht