Gemeente Ermelo


Lintjesregen 2010

Op donderdag 29 april heeft burgemeester W.P. Omta, ter gelegenheid van de viering van Hare Majesteit de Koningin, acht Koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

De onderscheidingen zijn uitgereikt aan:

* G. van Waversveld

* J. Schuurman

* J.M. van Meer

* K. de Velde Harsenhorst

* M. Brouwer - Raatjes

* M.G. van Putten - Vlieg

* S. Moerman

* W. de Vries

de heer G. van Waversveld te Ermelo, gemeente Ermelo Advies Kapittel voor de Civiele Orden: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Decorandus (64) ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten: 1982 - heden lid van de liturgiecommissie (tot april 2009), lid van de kerkenraad (2006-heden), lid van de diaconie (2006-2008), voorzitter van de diaconie (2008-heden) en lid van de classis (2008-heden) van de Nederlands Hervormde Gemeente in Ermelo (6-10 uur per week) 2003 - heden reisleider van Beter-Uit Reizen (1100-1500 uur per jaar) 2005 - heden lid van de commissie Open Tuinendag van Groei & Bloei, afdeling Ermelo-Putten (150-200 uur per jaar)
2006 - heden voorzitter van Probus 3 (10 - 12 uur per maand)

Van 1973 tot 1982 was hij betrokken bij het jeugdwerk in Lunteren, o.a. als teamleider en lid van de jeugdraad van de Nederlandse Hervormde Kerk.

de heer J. Schuurman te Ermelo, gemeente Ermelo Advies Kapittel voor de Civiele Orden: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Decorandus (62) was in 1972 mede-oprichter van de Veluwse Associatie van belasting- en bedrijfsadviseurs (een zustervennootschap van VA-Accountants BV) en in 1982 van Schuurman Beheer B.V., waaraan hij tot 2003 leiding gaf. Onder zijn leiding is het bedrijf uitgegroeid tot een organisatie met bijna 40 medewerkers. Sinds 2003 is hij adviseur van het bedrijf.
Daarnaast ontplooide/ontplooit hij diverse activiteiten:

Beroepsgerelateerd:
1991 - 1999 bestuurslid (1991-....) en voorzitter (....-1999) van de regio Midden van het College Belastingadviseurs (CB). Dit is een beroepsvereniging van belastingadviseurs die de belangen van de leden behartigd (8 uur per maand)
1991 - 1999 lid van de Cliëntenraad van de Belastingdienst. Dit is een platform ter verbetering van de relatie tussen de belastingdienst en haar cliënten (6-8 uur per maand)

Overige activiteiten:
1975 - heden vrijwilliger bij de Voetbalvereniging DVS '33 te Ermelo (ruim 1.100 leden). Hij was jeugdleider (1975-1980 en gedurende 3 jaar in de jaren '80). Later is hij begonnen met de loonadministratie van de vereniging. Tot op heden zet hij zich in voor het financieel gezond houden van de vereniging en stelt hij zijn netwerk ter beschikking van de vereniging (6 uur per week)
1980 - 2002

bestuurslid van de regionale Stichting Welzijnszorg (thans Careander). Tijdens zijn bestuursperiode groeide de stichting uit van een kleine tot een middelgrote stichting op het gebied van dagbesteding en wonen ten behoeve van kinderen en volwassenen met een meervoudige en/of verstandelijke beperking. Hij heeft zich onder meer ingezet op financieel gebied (10 uur per week)
1986 - heden (mede-)oprichter en penningmeester van de Veluwse Heren Sociëteit (VHS; 40 leden). Dit is een ontmoetingsplatform voor mannen die werkzaam zijn in de industrie, de handel en de dienstverlening in de regio Noord- West Veluwe (6-8 uur per maand) 1997 - 2005 penningmeester van de Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Dit is een ontmoetingspunt voor mensen uit het bedrijfsleven en de overheid. Naast zijn financiële werkzaamheden, benaderde hij sprekers voor bijeenkomsten (5-7 uur per maand) 2004 - heden

voorzitter van de Stichting Proeverij De Ontmoeting (lunchroom/winkel/bonbonmakerij) te Ermelo. Proeferij de Ontmoeting is een samenwerkingsverband dat in 2004 is opgezet tussen een stichting (opgericht door enkele ondernemers) en de zorginstelling 's Heerenloo te Ermelo.
Hij heeft zich bijzonder ingezet voor de totstandkoming van dit project, waarbij mensen met een verstandelijke beperking een dagbesteding wordt aangeboden door in De Proeferij te werken, zodat zij aantoonbaar meer kansen op zelfontplooiing en integratie in de maatschappij hebben. Hij heeft zich met name ingezet op het gebied van de financiering en het werven van de juiste personen. Het project heeft niet alleen een voorbeeldfunctie voor de overheden, zorg en het bedrijfsleven in Nederland, maar ook in Europa. Hij zet zich tevens in voor de verbreiding van het concept, zowel landelijk als Europees (20 uur per maand)
2004 - heden

penningmeester van de Stichting Zids..Stichting Zids staat voor "Zorg in de Samenleving". Dit is een organisatie die donaties en sponsorgelden ontvangt van hoofdzakelijk het bedrijfsleven. De gelden worden aangewend met name voor initiatieven die te maken hebben met dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking in samenwerking met het bedrijfsleven (4-6 uur per maand) 2005 - heden

ambassadeur van de Mission Aviation Fellowship (MAF). Dit is een non-profit vliegorganisatie waar 930 hulporganisaties wereldwijd gebruik van maken. Bekende organisaties zijn onder andere Artsen zonder Grenzen, Unicef, World Vision, ZOA en Vluchtelingenzorg. De MAF heeft wereldwijd 130 vliegtuigen die worden ingezet waar vervoer over land of water niet mogelijk is, of als het zoveel tijd kost dat het vliegtuig sneller en goedkoper is. De hulp van MAF wordt gebruikt bij crisissituaties als overstromingen en oorlogen, bij medische (spoed)hulp, evacuaties, bij rampen en hongersnood, ontwikkelingsprojecten. voor lokale kerken en zendelingen. Als één van de ambassadeurs van de MAF draagt hij zorg voor onder andere fondsenwerving. Deze fondsenwerving wordt onder meer gedaan door ondernemers ter plaatse (vaak in Afrika) kennis te laten maken met het werk van de MAF. Hij vliegt dan mee naar de verschillende projecten (2 uur per week)
2008 - heden vrijwilliger bij de Stichting Dorpsgolf Ermelo. Hij is mede-organisator van de Dorpsgolf Ermelo, een evenement dat in 2009 voor het eerst is gehouden en het doel heeft om geld in te zamelen ten behoeve van lokale goede doelen. Dit jaar is de opbrengst verdeeld onder Stichting Leonardo da Vinci (atelier voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen) en de Dokter Holtrop Hospice (4 uur per maand) financieel ondersteuner van gezinnen in Polen en Hongarije. Hij heeft jarenlang twee gezinnen uit Polen en Hongarije financieel ondersteund, zodat de kinderen uit die gezinnen de kans kregen om te gaan studeren

de heer drs. J.M. van Meer te Ermelo, gemeente Ermelo Advies Kapittel voor de Civiele Orden: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Decorandus (62) was tot 2004 eigenaar van Sportinstituut van Meer. Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten: 1969 - heden

vrijwilliger bij en examinator bij de hogere Dan-examens van de Judo Bond Nederland.
Daarnaast was/is decorandus lid van diverse commissies en werkgroepen van het District Midden-Nederland van de bond (10-15 uur per maand) 1990 - 2005 bestuurslid van de Vereniging Exclusieve Sportcentra (VES, voorheen de Vereniging van Erkende Sportscholen). De YES (met 80 aangesloten sport- en fitnesscentra) is de oudste overkoepelende organisatie op het gebied van sport- en fitnesscentra. Decorandus leverde een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de sport- en fitnesscentra in Nederland (20 uur per maand) 1996 - 2000 bestuurslid van Fit!vak. Fitvak! is de overkoepelende brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra (4 uur per week)
2004 - heden

(mede)oprichter en voorzitter van het bestuur van en vrijwilliger bij de Stichting Vrienden van Maitland Cottage Home. Het Maitland Cottage Home is een klein orthopedisch kinderziekenhuis in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het ziekenhuis werd in 2004 met sluiting bedreigd. Mede dankzij de inzet van decorandus en door de oprichting van bovengenoemde stichting kon sluiting worden voorkomen en heeft het ziekenhuis thans een zeer belangrijke rol bij de orthopedische behandeling van gehandicapte kinderen in de West-Kaap van Zuid-Afrika (3 uur per week)
2005 - heden vrijwilliger bij en koster tijdens kerkdiensten van de Gereformeerde Kerk Ermelo. Decorandus was daarnaast tevens lid van de feestcommissie 50 jaar Maranathakerk (2007) en lid van de bouwcommissie. Ook bezorgt hij het kerkblad en onderhoudt hij de tuin (5-8 uur per week)
2006 - heden penningmeester van het bestuur van de Stichting Landelijke Erkenningsregeling Fitness (LERF). De stichting zet zich in voor de kwaliteitsverbetering van sport- en fitnesscentra in Nederland. Decorandus had binnen de YES een belangrijk aandeel in de totstandkoming van het Keurmerk Fitness, het landelijke keurmerk voor sport- en fitnesscentra. Mede door de inbreng van decorandus is dit keurmerk een begrip geworden binnen de fitness branche (16 uur per maand)
2006 - heden vrijwilliger bij de Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe (MDV). Decorandus is begeleider/ondersteuner op financieel terrein van een cliënt van de MDV (5 uur per week) 2008 - heden lid en waarnemend voorzitter (sedert 2009) van de cliëntenraad van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. De cliëntenraad behartigt de belangen van de bewoners van de verzorgingshuizen De Dillenburg en Rehoboth en het woonzorgcentrum De IJsvogel. Daarnaast neemt decorandus deel aan regionale en landelijke voorlichtingsbijeenkomsten van overkoepelende belangenorganisaties op het gebied van zorg en welzijn (4 uur per week) ? voorzitter van de judocommissie van het nationale jeugdteam

de heer K. de Velde Harsenhorst te Ermelo, gemeente Ermelo Advies Kapittel voor de Civiele Orden: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Decorandus (62) is werkzaam als docent Duits op het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo en Putten. Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten:
1980 - heden programmamaker en begeleider van MaS bij Omroep Sjouk. Omroep Sjouk is een ziekenomroep. Als docent was betrokkene initiator om leerlingen van het Christelijk College Groevenbeek stage te laten lopen bij omroep Sjouk. Daarnaast was hij betrokken bij de oprichting van het programma "Op de Drempel". Decorandus is thans actief voor het programma Pastoraie (religieuze klassieke muziek) (8 uur per week) 1984 - 1986 bestuurslid van de Stichting Oktober 1944 te Putten. Betrokkene heeft veel vertaalwerk op zich genomen (4 uur per week) 1998 - heden programmamaker en presentator bij Veluwe FM van de Stichting Lokale Omroep Putten (10 uur per week)

mevrouw M. Brouwer-Raatjes te Ermelo, gemeente Ermelo Advies Kapittel voor de Civiele Orden: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Decoranda (61) ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten: 1969 - heden actief lid van de Christelijke maatschappelijke vrouwenbeweging Passage (3-6 uur per maand)
1969 - heden rechterhand van haar echtgenoot ds. Brouwer. Betrokkene verzorgt de administratie (20 uur per week)
1974 - heden collectant voor het Astmafonds (35 uur per jaar) 1994 - heden voorzitter van de speelgoed- en kledingbeurs van de Immanuelkerk. De opbrengst komt ten goede van goede doelen (100 uur per jaar)
1997 - heden gastvrouw (1997-heden) en penningmeester (enige tijd) van de Open Kerk in de Immanuelkerk in Ermelo (4 uur per week) 1999 - 2002 vrijwilliger bij het Vluchtelingenwerk "Strand Horst" in Ermelo (20 uur per maand)

mevrouw M.G. van Putten-Vlieg te Ermelo, gemeente Ermelo Advies Kapittel voor de Civiele Orden: Lid in de Orde van Oranje-Nassau, AG 2010

Decoranda (77) ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten: 1947 - 1952 leider t.b.v. de zondagsschool Immanuel Kerk te Dordrecht (6-8 uur per week)
1950 - 1955 leider t.b.v. de Christelijke Meisjesvereniging te Zwijndrecht (5-8 uur per week)
1986 - 1992 diaken en secretaris van de Wijkdiaconie van de Bethlehem Kerk te Hilversum (5-7 uur per week)
1990 - 1992 vrijwilliger t.b.v. de Wijkdiaconie van de Bethlehem Kerk te Hilversum. Zij was verantwoordelijk voor het geven van catechisatie aan jongeren (4 uur per week)

1990 - 1998
bestuurslid van de "Groep anders actieven" van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB). De groep behartigde de belangen van afgekeurde leden uit de onderwijssector (8-10 uur per week) 1995 - 2001 lid van de Fractiebegeleidingsgroep van het CDA, afdeling Ermelo (15 uur per week)
1995 - 2006 vrijwilliger t.b.v. de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden te Ermelo. Zij was actief als inlezer van tijdschriften t.b.v. mensen met een visuele beperking (4 uur per week) 1999 - 2001 secretaris van de Seniorenraad Ermelo van de gemeente Ermelo (5 uur per week)
2001 - 2006 bestuurslid van het CDA, afdeling Ermelo (6-10 uur per week)
2006 - mrt. 2008 vrijwilliger t.b.v. de Stichting Welzijn & Ondersteuning Ermelo (SWOE). Zij bezocht ouderen als seniorenvoorlichter (4-6 uur per week)
aug. 2008 - heden vrijwilliger t.b.v. de SWOE. Zij is actief als seniorenvoorlichter t.b.v. het Huisbezoekproject 75+ (6-8 uur per week) Decoranda heeft haar vrijwilligersactiviteiten tijdelijk neergelegd tussen maart en augustus 2008. Dit in verband met het zichtsverlies van haar man aan een oog en zijn gehoorverlies. In december 2008 heeft zij haar activiteiten weer opgepakt.

de heer S. Moerman te Ennelo, gemeente Ermelo
Advies Kapittel voor de Civiele Orden: Lid in de Orde van Oranje-Nassau, AG 2010

Decorandus (54) is werkzaam bij Defensie (burgerfunctie). Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten: Voetbalvereniging EFC '58
1982 - 1992 secretaris (15 uur per week)
1985 - 1988 verzorger van het le seniorenelftal (14 uur per week) 1989 - heden leider/coach van diverse jeugdteams in verschillende leeftijdscategorieën (15 uur per week)
1990 - 1992 lid van de Kantinecommissie (6 uur per week) 1993 - 1994 leider van het 1e elftal (10 uur per week) 1998 - 2001 secretaris (15 uur per week)
1999 - 2000 redactielid van het clubblad De Scorer (3 uur per week) 1999 - 2000 invoerder van de verenigingsautomatisering (5 uur per week) 2000 - 2008 technisch coördinator van de senioren- en jeugdafdeling (15-20 uur per week)
2000 - 2009 coördinator van de jeugd (15-20 uur per week) 2005 - 2006 trainer van het damesteam. Decorandus gaf training en daarnaast was hij aanwezig bij de wedstrijden (5-6 uur per week) 2008 - heden trainer van het damesrecreatieteam (2 uur per week)

de heer W. de Vries te Ermelo, gemeente Ermelo
Advies Kapittel voor de Civiele Orden: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, AG 2010

Minister: Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Decorandus (53) is directeur van H&P Vastgoed BV (sedert 1997), mede-eigenaar van NederWoon Vastgoedmanagement (sedert 2002), mede-eigenaar van Jakewo Investments (sedert 2005, het aankopen van vastgoedprojecten in Zuid-Afrika en Roemenië) en directeur van ENTRADIS (sedert 2008), participant in onroerendgoedmaatschappijen en belegger in vastgoed. Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten:
1979 - 1983 medeoprichter en beheerder van jeugd- en groepsaccommodaties. Het betrof enkele groepsaccommodaties t.b.v. themaweken voor het MBO- en HBO- onderwijs. Decorandus was verantwoordelijk voor de organisatie van de themaweken, het begeleiden van de verbouwing/renovatie van de gebouwen en het commerciële en financiële beleid (40 uur per week)
1981 - 1983

vrijwilliger bij de Stichting Verblijfsrecreatie Gehandicapten. Decorandus was initiatiefnemer van het opzetten van vakantieverblijven voor geestelijk- en lichamelijk gehandicapten.
Decorandus fungeerde tevens als beheerder van de vakantieverblijven. Hij was o.m. verantwoordelijk voor de organisatie, het begeleiden van de verbouwing/renovatie van de gebouwen en het commerciële en financiële beleid (40 uur per week)
1988 - 1995 medeoprichter en penningmeester en vice-voorzitter van het bestuur van de Stichting Vakantie- en Vormingscentrum De Glind. De stichting had als doel het bieden van vakantiemogelijkheden aan mensen met een verstandelijke of geestelijke handicap en het organiseren van vormings- en trainingsactiviteiten t.b.v. met name medewerkers in de zorgsector (5-8 uur per week)
1995 - 1998 lid van de Commissie Huisvestingsproblematiek Asielzoekers van de gemeente Amersfoort (2-4 uur per week)
2001 - heden lid van de Huurcommissie van het ministerie van VROM. De huurcommissie is een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met geschillen tussen huurder en verhuurder over het onderhoud, de (aanvangs)huurprijs en de servicekosten van zelfstandige en onzelfstandige woonruimten (4-6 uur per maand)
2003 - 2007 bestuurslid van de Stichting Terminus De Onthaasting. Terminus de Onthaasting is een lunchroom waar mensen met een verstandelijke beperking werken. De unieke opzet van deze lunchroom is dat het een samenwerkingsverband betreft tussen het bedrijfsleven en de zorgsector (8 uur per week)
2003 - 2009 bestuurslid van de Regio Midden van Vastgoedbelang. Vastgoedbelang is een landelijke overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van verhuurders, niet zijn woningcorporaties (2-4 uur per week)
2004 - heden voorzitter van het bestuur van de Showband Doe Maar. De Showband Doe Maar is een fanfareband die bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking (4 uur per week)
2004 - heden

ambassadeur van de MAF (Mission Aviation Fellowship). De MAF is een nonprofitvliegorganisatie waar 930 hulporganisaties wereldwijd gebruik van maken, w.o. Artsen zonder grenzen, Unicef, World Vision, ZOA, Vluchtelingenzorg etc. De MAF heeft wereldwijd zo'n 130 vliegtuigen die worden ingezet waar vervoer over land of water niet mogelijk is of wanneer het zoveel tijd kost dat het vliegtuig sneller en goedkoper is. De hulp van MAF wordt gebruikt bij crisissituaties als overstromingen en oorlogen, bij medische (spoed)hulp, evacuaties, bij rampen en hongersnood, ontwikkelingsprojecten, voor lokale kerken en zendelingen etc. Als ambassadeur draagt decorandus zorg voor o.a. de fondsenwerving.
Decorandus begeleidt tevens ondernemers die ter plaatse (vaak in Afrika) kennis kunnen maken met het werk van de MAF (200-250 uur per jaar)
2004 - heden member of the Board of Trustees van de Sefapane Estate Home Owners Association. De Sefapane Estate Home Owners Association is een vereniging van eigenaren van huizen en gebouwen in Phalaborwa (Zuid-Afrika). Decorandus heeft zich in de beginperiode met name beziggehouden met het vormgeven van de vereniging van eigenaren. Momenteel is decorandus binnen het bestuur verantwoordelijk voor de voortgang op financieel gebied en het onderhoud van de gebouwen (100 uur per jaar).
2004 - heden oprichter en penningmeester van het bestuur van de Stichting Proeverij De Ontmoeting. De Proeverij De Ontmoeting is een combinatie van een lunchroom, een cadeauwinkel en een bonbonmakerij. De werknemers zijn mensen met een verstandelijke beperking. Het is een samenwerkingverband tussen het bedrijfsleven en de zorgsector, in dit geval 'sHeerenloo Midden Nederland te Ermelo. Decorandus begeleidt tevens de bedrijfsleiding en is lid van de Horecacommissie (5-8 uur per week)
2007 - heden jurylid tb.v. de professor Lindeboomprijs. De Professor Lindeboomprijs is ingesteld door EOZ (Ermelo Onbelemmerd en Zorgzaam) en is een initiatief van de gemeente Ermelo en de zorgsector. Jaarlijks wordt een geldprijs (tot maximaal EUR 15.000) uitgeloofd voor het beste idee t.b.v. de integratie van mensen met een beperking in de samenleving (50 uur per jaar)
2008 - heden adviseur van de Stichting ter Ondersteuning Motorcrossteam Regio Veluwe. De stichting heeft ten doel om (met name) jongeren te faciliteren, (financieel) te ondersteunen en te stimuleren bij de uitoefening van de motorsport, het financieel ondersteunen van het motorcrossteam regio Veluwe en de in- en verkoop van materialen en/of zaken t.b.v. motoren (2-4 uur per week)